Πολιτικη & Οικονομια

Όχι, το αν θα κοινωνήσεις ΔΕΝ είναι προσωπική σου υπόθεση*

*εκτός αν αμέσως μετά τη θεία κοινωνία τηλεμεταφερθείς σε απομονωμένο χώρο

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
koronoios-thiakoinonia.jpg
©EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Με αφορμή τον κορωνοϊό ο Μάνος Βουλαρίνος τα εξηγεί ωραία γιατί αυτή τη περίοδο δεν είναι προσωπική υπόθεση η θεία κοινωνία.

Ομολογώ δεν εκπλήσσομαι βλέποντας τους (στα εύκολα) γενναίους πολιτικούς και δημοσιογράφους να λερώνουν τα βρακάκια τους στην σκέψη να δυσαρεστήσουν το ιερατείο και τους ταλιμπάν της ορθοδοξίας (οι οποίοι δεν πρέπει να συγχέονται με τους πιστούς γενικώς). Δεν με εκπλήσσει το να ακούω όσους (δικαίως) τα έχωναν στους αντιστασιακούς καρναβαλιστές και τους κατηγορούσαν για ανευθυνότητα να λένε πως η θεία κοινωνία είναι «προσωπική υπόθεση» του κάθε πιστού. Δεν τους έχω σε καμία ιδιαίτερη εκτίμηση για να εκπλαγώ επειδή βάζουν την σχέση τους με το Ιερατείο και την πελατεία τους, πάνω από τη δημόσια υγεία.

Αυτοί που με εκπλήσσουν είναι οι (ευτυχώς λίγοι) «επιστήμονες» των οποίων η ιδιότητα πρέπει να μπαίνει σε εισαγωγικά γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αναφερθούμε σε ανθρώπους που έχουν κάνει σαλάτα την επιστήμη, την πίστη και τις δημόσιες σχέσεις. Μόνο «επιστήμονες» και όχι επιστήμονες, είναι αυτοί που αντί της ευθείας απάντησης καταφεύγουν στην επικίνδυνη ανοησία της «προσωπικής υπόθεσης».

Γιατί, φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, ό,τι κι αν σας λένε οι δήθεν υπεύθυνοι συμπολίτες με τα κατουρημένα βρακάκια, το αν θα κοινωνήσετε εν μέσω πανδημίας ΔΕΝ είναι προσωπική σας υπόθεση. 

ΔΕΝ είναι προσωπική σας υπόθεση το να μεταφέρετε σε άλλους, ανυποψίαστους, ανθρώπους έναν επικίνδυνο και για κάποιους θανατηφόρο, ιό.

ΔΕΝ είναι προσωπική σας υπόθεση να κολλήσετε οι ίδιοι και να επιβαρύνετε με την περίπτωση σας το σύστημα υγείας.

ΔΕΝ είναι προσωπική σας υπόθεση το να ρισκάρετε την υγεία και τις ζωές, τις δικιές σας και των άλλων.

Γιατί αν δεχτούμε ως κοινωνία πως το αν θα κοινωνήσετε ή όχι είναι «προσωπική σας υπόθεση» θα έπρεπε να είχαμε δεχτεί και ότι το αν θα γίνουν ή όχι τα καρναβάλια ήταν μια προσωπική υπόθεση των καρναβαλιστών. Θα πρέπει να δεχτούμε πως το να οδηγείς με κράνος τη μηχανή σου είναι μια προσωπική σου υπόθεση. Και μετά να δεχτούμε πως προσωπική σου υπόθεση είναι και το αν θα οδηγείς το αυτοκίνητο σου πίτα μεθυσμένος. Και γιατί να μην είναι προσωπική υπόθεση το αν θα πηγαίνεις με όσα θέλεις, χωρίς κανένα όριο ταχύτητας;

Ευτυχώς τίποτα από τα παραπάνω δεν αφορά την Εκκλησία και τα έσοδα της και έτσι κανείς δεν λέει πως είναι «προσωπική υπόθεση» του καθενός από μας το πώς θα οδηγούμε. Ίσα-ίσα, όλοι παραδεχόμαστε πως τα ζητήματα τα οποία βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή τη δικιά μας και άλλων ΔΕΝ είναι προσωπική μας υπόθεση.

Αγαπητοί πιστοί και πιστές. Προσωπική σας υπόθεση είναι μόνο η πίστη σας. Προσωπική σας υπόθεση είναι μόνο ό,τι αφορά το μέσα σας. Το πως θα εκδηλώνετε την πίστη σας, το πώς θα βγάζετε το μέσα σας έξω, πρέπει να υπόκειται σε κανόνες. ΔΕΝ είναι προσωπική σας υπόθεση. Αν η εκδήλωση της πίστης σας, βάζει σε κίνδυνο εσάς και (πολύ περισσότερο) άλλους ανθρώπους λυπάμαι αλλά θα πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους να την εκδηλώσετε.

Το ότι η επίσημη πολιτεία, τα στελέχη των αρμόδιων υπουργείων και των αρμόδιων οργάνων είναι τόσο ανεύθυνοι και χέστες ώστε να πετούν από πάνω τους το μπαλάκι με το παπατζηλίκι της «προσωπικής ευθύνης» δεν πρέπει να σας επηρεάζει. Καταλαβαίνετε κι εσείς ότι αν δεν υπήρχε κίνδυνος από τη θεία κοινωνία κανείς δεν θα μιλούσε για «προσωπική ευθύνη». Αφού οι αρμόδιοι δεν έχουν το σθένος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων κάντε το εσείς και μη βάζετε ζωές σε κίνδυνο για ένα τελετουργικό.

Αγαπητοί πιστοί και πιστές, αν θεωρείτε το σώμα σας δώρο του Θεού ή αν στ’ αλήθεια νοιάζεστε για τον διπλανό σας, όπως συνεχώς λέτε, ΜΗΝ κοινωνείτε. Αν ο Θεός σας υπάρχει και αν είναι όπως τον περιγράφετε, θα σας αγαπάει ακόμα κι αν δεν διακινδυνεύσετε να κολλήσετε ή να μεταδώσετε έναν πολύ επικίνδυνο (και για κάποιους θανατηφόρο) ιό. Θα σας αγαπάει ακόμα κι αν δεν επιχειρήσετε να αυτοκτονήσετε ή να σκοτώσετε. Ίσως μάλιστα, αν δεν βάλετε τη ζωή σας ή τη ζωή άλλων σε κίνδυνο, να σας αγαπάει ακόμα πιο πολύ. Και μπράβο σας.

*εκτός αν αμέσως μετά τη θεία κοινωνία τηλεμεταφερθείς σε απομονωμένο χώρο όπου και θα παραμείνεις για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ