- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τελευταία ευκαιρία για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία
Στενεύουν τα περιθώρια για 80.000 οφειλέτες
Αντίστροφη μέτρηση για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών Ταμείων. Τελευταία ευκαιρία έως τις 31 Μαρτίου η ένταξη στις 120 δόσεις.
Περιθώριο έως τις 31 Μαρτίου 2020 έχουν περίπου 80 χιλιάδες οφειλέτες σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, είτε είναι εργοδότες είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Υπενθυμίζεται ο προηγούμενος νόμος όριζε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο ΚΕΑΟ έως το τέλος Μαΐου, ωστόσο η νέα διάταξη του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση περιορίζει το διάστημα έως τις 31 Μαρτίου 2020. Παραμένει βέβαια ως προϋπόθεση η υποχρέωση πληρωμής όλων των δόσεων που χάθηκαν καθώς και των τρεχουσών υποχρεώσεων που δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση.
Αντίθετα, για τους οφειλέτες που έχουν ήδη υποβάλει την πρώτη αίτηση ένταξης στη ρύθμιση, όμως δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί οι οφειλές τους ώστε να ρυθμιστεί το ποσό σε δόσεις, το χρονικό περιθώριο υποβολής παραμένει στις 31 Μαΐου 2020. Άλλωστε, σε αυτήν την περίπτωση η υπαιτιότητα για την καθυστέρηση οφείλεται στον ΕΦΚΑ και κατά κύριο λόγο στο πρώην ΕΤΑΑ, καθώς τα αρχεία του Ταμείου δεν είναι πλήρη ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια και να αναρτηθούν οι παλαιές οφειλές μέχρι το 2017.
Στον αντίποδα, για τους οφειλέτες που έχουν ήδη υποβάλει την πρώτη αίτηση ένταξης στη ρύθμιση, όμως δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί οι οφειλές τους ώστε να ρυθμιστεί το ποσό σε δόσεις, το χρονικό περιθώριο υποβολής παραμένει στις 31 Μαΐου 2020. Άλλωστε, σε αυτή την περίπτωση, η υπαιτιότητα για την καθυστέρηση οφείλεται στον ΕΦΚΑ και κατά κύριο λόγο στο πρώην ΕΤΑΑ, καθώς τα αρχεία του Ταμείου δεν είναι πλήρη ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια και να αναρτηθούν οι παλαιές οφειλές μέχρι το 2017.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ, στο τέλος του 2019 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών διαμορφώθηκε στα 35,383 δισ. ευρώ, ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (κατά 159,3 εκατ. ευρώ). Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διαγραφές οφειλών μη μισθωτών βάσει του επανυπολογισμού που προβλέπει ο ν.4611/2019, ενώ συνέβαλαν επίσης οι μειώσεις και οι συμψηφισμοί οφειλών, καθώς και οι εκπτώσεις προσαυξήσεων λόγω ένταξης των οφειλετών σε ρύθμιση.
Ειδικότερα, στο τέλος του 2019 οι ρυθμισμένες οφειλές προς το ΚΕΑΟ άγγιξαν συνολικά τα 5,3 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 3,8 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές που εντάχθηκαν στην διαδικασία ρύθμισης που ορίζει ο ν.4611/2019) σημειώνοντας σημαντική αύξηση, καθώς στο τέλος του Ιουνίου του 2019 βρισκόταν σε ρύθμιση ποσό 2,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, συνεχίστηκε και στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 η ένταξη νέων οφειλετών, η εισαγωγή νέων οφειλών και η αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ.
Την ίδια στιγμή βέβαια, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΚΕΑΟ προχωρούν στη διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης, μετά από έρευνες για τον εντοπισμό των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, ξεκινώντας σαφάρι ώστε να βρει καταθέσεις, ακίνητα και πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία.
Μεταξύ των στοιχείων που ερευνώνται, είναι τυχόν μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, οι οποίες να υπόκεινται σε «διάρρηξη» λόγω καταδολίευσης καθώς και πιθανές χρηματικές απαιτήσεις του οφειλέτη, όπως μισθωμάτων, μισθών, συντάξεων, απαιτήσεων στις τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα. Τα χρέη χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης, εφόσον ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα σε κάθε περιουσιακό στοιχείο που εντοπίστηκε και επιβλήθηκαν κατασχέσεις για το σύνολο της οφειλής εις χείρας όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη, θα πρέπει να πιστοποιείται ότι έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της πτώχευσης ή έχει επέλθει περάτωση αυτής.
Τέλος, σε περίπτωση θανάτου του οφειλέτη ή συνυπεύθυνου προσώπου, όλες οι έρευνες, ενέργειες και μέτρα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ή ληφθεί και κατά των κληρονόμων του.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.