- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την διαμεσολάβηση
Τσιάρας: Στόχος είναι να εισάγουμε μια διαφορετική νομική κουλτούρα: αυτή της φιλικής και εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών
Με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την διαμεσολάβηση.
Με την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να τάσσονται υπέρ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις» ψηφίστηκε απόψε από την Ολομέλεια. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ.Τσιάρας, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που συνιστά μια ανάγκη για την σημερινή πραγματικότητα και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή εξελιγμένη χώρα που δεν έχει υιοθετήσει τον θεσμό της διαμεσολάβησης ως βασική διαδικασία αξιόπιστης εναλλακτικής και πρόσθετης μεθόδου διαφορών χωρίς την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
«Δέχομαι την κριτική της Αντιπολίτευσης, αλλά όχι τουλάχιστον επί ζητημάτων τα οποία βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα. Διότι η πραγματικότητα είναι μία, αδιάψευστη και ουδείς μπορεί να ξεφύγει από αυτή. Κι όσο πιο εύκολα την δούμε, τόσο περισσότερο θα βοηθήσουμε την ελληνική κοινωνία», είπε ο κ. Τσιάρας.
Εξήγησε ότι ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να αλλάξουμε την νομική κουλτούρα στην πατρίδα μας και προς τούτο προέτρεψε να αναλάβουν όλοι την ευθύνη που τους αναλογεί.
«Δεν είναι το ζήτημα απλά και μόνο να φέρουμε έναν καινούργιο θεσμό που απλώς θα δημιουργήσει μια διαφορετική λογική και σίγουρα θα αποφορτίσει το τεράστιο βάρος που υπάρχει στην ελληνική Δικαιοσύνη, το οποίο είναι οπωσδήποτε ένα μεγάλο ζητούμενο, αλλά να μπορέσουμε να προάξουμε μια διαφορετική κουλτούρα. Αυτή, που θα μας δώσει την δυνατότητα να εισάγουμε ένα διαφορετικό πνεύμα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης: της φιλικής και εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών. "Αυτή είναι φιλοσοφία του νομοσχεδίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αφού παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι αυτοτελές και ολοκληρωμένο, το οποίο περιγράφει όλους τους όρους και όλους τους κανόνες της λειτουργίας του θεσμού της διαμεσολάβησης, χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική κοινοβουλευτική πραγματικότητα» ότι τα κόμματα στάθηκαν σε αυτή την λογική, παρά το ότι εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις.
«Όμως πρέπει με σοβαρότητα και ευθύνη να βλέπουμε όλοι την προσπάθεια που έγινε γιατί μόνο τότε μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί απέναντι στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε και προς επίρρωση των λεγομένων του, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου περισσότερες από 250.000 υποθέσεις επιλύονται με τον θεσμό της διαμεσολάβησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
«Αναμενόμενη η αβεβαιότητα με την εμφάνιση νέων κομμάτων»
«Πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του Αρείου Πάγου»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.