Πολιτικη & Οικονομια

Προανακριτική Novartis: Κανονικά μπήκαν Πολάκης-Τζανακόπουλος

Επίσημο αίτημα από Παπαγγελόπουλο για αναστολή της εξαίρεσης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης
Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης/© INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Η στιγμή που Πολάκης - Τζανακόπουλος μπαίνουν στην Προανακριτική της Novartis. Αίτημα από Παπαγγελόπουλο για αναστολή της εξαίρεσής τους.

Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος μπήκαν κανονικά στην αίθουσα της Βουλής, όπου ξεκίνησε η συνεδρίαση της Προανακριτικής για την πολύκροτη υπόθεση Novartis. Οι δύο πρώην υπουργοί εισήλθαν χωρίς να προκληθεί κάποιο θέμα με τη φρουρά της Βουλής. Παρόλο, πάντως, που τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν, δεν το έπραξαν και παρέμειναν στη θέση τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής έχει ζητήσει την εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία, καθώς θα κληθούν ως μάρτυρες. Προς αυτήν την κατεύθυνση ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας κάλεσε επανειλημμένα τον Αλέξη Τσίπρα να εξαιρέσει τους δύο πολιτικούς από την επιτροπή, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το αρνείται.

Προανακριτική Novartis -Είσοδος Πολάκη-Τζανακόπουλου

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κατέθεσε για λογαριασμό του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αίτημ για αναστολή της εξαίρεσης των Πολάκη και Τζανακόπουλο από την Επιτροπή.

«Καταθέσαμε αίτηση και υπόμνημα προς την ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, με την οποία τεκμηριώνουμε, νομικά, με τις ισχύουσες διατάξεις, ότι είναι τελείως αυθαίρετη και παράνομη η απόφαση της πλειοψηφίας για την εξαίρεση των Τζανακόπουλου και Πολάκη», ανέφερε ο Δημήτρης Τσοβόλας μετά την κατάθεση των σχετικών εγγράφων στην επιτροπή της Βουλής.

«Αυτό το κάνουμε γιατί θέλουμε, αφού αποφασίστηκε η συγκρότηση της επιτροπής, αυτή να προχωρήσει κανονικά. Αν επιμείνουν στην απόφαση εξαίρεσης, τότε θα ακυρωθεί – 100% - η διαδικασία, όταν έρθει η ώρα να κριθεί από δικαστικό συμβούλιο», πρόσθεσε ο κ. Τσοβόλας και τόνισε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν παρέχει στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή το δικαίωμα να εξαιρέσει η ίδια τα μέλη της.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας επικαλέστηκε την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης που είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη. «Σε αυτή την περίπτωση αποφάσισε το Συμβούλιο και όχι ο εισαγγελέας», επεσήμανε ο κ. Τσοβόλας αναφορικά με το επιχείρημα ότι η Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες εισαγγελέα. Συνεπώς, μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει επί αιτήματος εξαίρεσης είναι το δικαστικό συμβούλιο, είπε ο συνήγορος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

«Είναι τελείως αστήρικτη η απόφαση που ελήφθη για τους κυρίους Πολάκη και Τζανακόπουλο», επέμεινε ο κ. Τσοβόλας και επικαλέστηκε την άποψη που είχε διατυπώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο παρελθόν και έλεγε ότι, καθώς δεν λειτουργεί δικαστικό συμβούλιο στην προκαταρκτική, θα πρέπει, με την αναθεώρηση του Συντάγματος, να προβλεφθεί δικαστικό συμβούλιο στην προδικασία. Πρόκειται για άρθρο του κ. Βενιζέλου, στις 30 Απριλίου 2011, με τον τίτλο «Εύκολοι μύθοι και δύσκολες αλήθειες για το άρθρο 86 του Συντάγματος και την ποινική ευθύνη υπουργών», στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με το οποίο, «είναι απολύτως αναγκαίο, στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, η αρμοδιότητα πενταμελούς δικαστικού συμβουλίου να ενεργοποιείται πολύ νωρίτερα, έτσι ώστε να υποβοηθείται η Βουλή, αλλά και να καθίσταται πρακτικά αδύνατη η καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θέλει να προστατεύσει παρανομούντα στελέχη της».

«Αν παρόλα αυτά, τελείως αυθαιρέτως, η πλειοψηφία επιμείνει να μην ανακαλέσει την απόφαση, που είναι παρεμπίπτουσα και μπορεί να ανακληθεί, τότε, ζητάμε εμείς, για να φανεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται, την εξαίρεση τριών μελών της επιτροπής, των κ.κ. Θανάση Πλεύρη, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου», είπε επίσης ο κ. Τσοβόλας και υπογράμμισε ότι η αίτηση εξαίρεσης είναι για να φανεί το αδιέξοδο. «Ο ΚΠΔ για τους λόγους εξαίρεσης αναφέρει ότι εξαίρεση μπορεί να ζητήσει ο εισαγγελέας (εν προκειμένω η επιτροπή) ή ο κατηγορούμενος ή ο ύποπτος ή ο πολιτικός ενάγων, όταν υπάρχουν γεγονότα τα οποία οδηγούν τον κατηγορούμενο σε πιθανότητα δυσπιστίας ως προς την αμεροληψία», είπε ο κ. Τσοβόλας και πρόσθεσε: «Οι κ.κ. Πλεύρης και Κεγκέρογλου ήταν εισηγητές και σαφώς δήλωσαν ότι υπάρχει σκευωρία. Στην περίπτωσή τους, λοιπόν, δεν έχουμε υποψία μεροληψίας, αλλά βεβαιότητα. Ο κ. Κυρανάκης έκανε δηλώσεις, μίλησε για βαρύτατες κατηγορίες και για σκευωρία». 

Ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε ακόμη ότι «ενδεχομένως η Επιτροπή επιμένει σε αυτή την άκυρη απόφαση, διότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ώστε στη συνέχεια να πει ότι η Βουλή έστειλε την υπόθεση στο δικαστήριο, αλλά το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε ότι η διαδικασία πάσχει από ακυρότητα» και πρόσθεσε: «Αν δεχθούμε αυτό που αποφάσισε η επιτροπή, οδηγούμαστε η κάθε πλειοψηφία να εξαιρεί μη αρεστά μέλη με τη μέθοδο της κλήσης τους σε μαρτυρική κατάθεση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ