Πολιτικη & Οικονομια

Δημοψήφισμα για το ψηφοδέλτιο της κεντροαριστεράς;

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τέσσερις μήνες πριν στηθούν οι ευρωκάλπες, οι διεργασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων φαίνεται ότι δίνουν το στίγμα που θέλει να ακολουθήσει το νέο διευρυμένο σχήμα της κεντροαριστεράς.

Οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν και οι προτάσεις αναδεικνύουν το νέο ύφος που θέλει να φέρει ο καινούργιος πολιτικός φορέας.

Επικρατέστερη φαίνεται η πρόταση για μία ανοιχτή εκλογική διαδικασία. Όπως περιγράφει στις εσωτερικές συζητήσεις ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος οι τέσσερις πρώτες θέσεις θα πρέπει να προκύψουν μέσα από μία ανοιχτή εκλογική διαδικασία, που θα απευθύνεται όχι μόνο στη βάση του κόμματος, αλλά και σε κάθε πολίτη. Όπως φέρεται να λέει οι ίδιοι οι πολίτες είναι αυτοί που θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον του εγχειρήματος και το κατά πόσο θα πρέπει να προχωρήσει ή όχι, κάτι το οποίο θεωρεί ότι θα φανεί από τη συμμετοχή στη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία συνδιάσκεψης από όλους τους μετέχοντες στο σχήμα (από τους 58, το ΠΑΣΟΚ, κινήσεις του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς, των φιλελεύθερων και όποιον άλλον θα μετάσχει), όπου θα κατατεθούν υποψηφιότητες. Επιτροπή θα αποφασίσει για μία λίστα, η οποία στη συνέχεια θα δοθεί στην κρίση των πολιτών μέσω εκλογικής διαδικασίας. Οι τέσσερις πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου θα καλυφθούν από το αποτέλεσμα που θα δείξει η κάλπη, ενώ οι επόμενες θέσεις θα καλυφθούν από συμβολικές (εφόσον δε θα εκλεγούν) προτάσεις των κομμάτων που θα μετέχουν στο σχήμα υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

​Αναφερόμενος σε συνέντευξή του μέσα στο Σαββατοκύριακο στην εσωτερική γκρίνια, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σημείωσε με νόημα πως ενώ «όλοι συμφωνούμε για τη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, απολίτικες κόντρες και προσωπικές στρατηγικές βάζουν σε κίνδυνο αυτή την προσπάθεια. Οι πολίτες, το κοινωνικό κέντρο που κράτησε όρθια τη χώρα και παρακολουθεί και περιμένει να προχωρήσουμε μέσα από πολιτικές διαδικασίες». Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι οι ευρωεκλογές να χρησιμοποιηθούν σαν μία θαυμάσια ευκαιρία για να πάρουν οι πολίτες στα χέρια τους την υπόθεση της νέας κεντροαριστεράς και να αποφασίσουν:

Θέλουν να γίνει το επόμενο βήμα ή όχι; Κάτι σαν «Εσύ αποφασίζεις»;… Θα δείξει!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ