- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μείωση φόρων και επενδύσεις για ανάπτυξη
Τι είπε για τα εξωτερικά θέματα, το μεταναστευτικό και την εκλογή νέου ΠτΔ
Στη φορολογική πολιτική και τις επενδύσεις που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας επικέντρωσε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη φορολογική πολιτική και στις επενδύσεις ως βασικούς άξονες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξιακή προοπτική της χώρας, επικέντρωσε κατά την παρουσία του στο τριήμερο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός απέφυγε τα επιχειρήματα περί «καμένης γης», τα οποία όπως επισήμανε «ειπώθηκαν τόσο πολύ στο παρελθόν, που τελικά κάηκαν τα ίδια», αν και επισήμανε ότι «η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη». Γενικότερα είπε ότι δεν θέλει να κάνει τη Βουλή εργαστήρι εξεταστικών επιτροπών αλλά συμπύκνωσε την πολιτική του σε τέσσερις λέξεις: «δεν ξεχνάμε αλλά προχωράμε».
Για τη φορολογική του πολιτική ανέφερε: «Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%. Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%. Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων. Το Φορολογικό Νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα στη Βουλή, έρχεται να υπηρετήσει συνολικά την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «δημιουργεί συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών». Σημείωσε ακόμη κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στα μεγάλα δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια που προωθούνται πριν κλείσει το 2019, στο Ελληνικό, στην επένδυση της Eldorado Gold και στην επέκταση της Cosco καθώς επίσης και στον τομέα του φαρμάκου από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες αλλά και στον τουρισμό. Ειδικά για το Ελληνικό ανέφερε ότι μετά τις υπουργικές αποφάσεις «το Δημόσιο θα εισπράξει αμέσως την προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Και τα έργα ξεκινούν αρχές του 2020. Συνολική αξία επένδυσης; Οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή; 10.000 απασχολούμενοι. Και εργαζόμενοι μετά την ολοκλήρωση του έργου; 75.000 συμπολίτες μας». Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δώσει κάθε βοήθεια στις επιχειρήσεις για να προοδεύσουν, ωστόσο καμία αντεργατική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή ενώ μετά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών αναμένει από τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση που θα μειώσει και το αντίστοιχο δημοσιονομικό κόστος των ελαφρύνσεων».
Στα εξωτερικά θέματα επιβεβαίωσε ότι πρόθεσή του είναι να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι «μόνο μέσα από τις συνομιλίες μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές...Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα».
Για την Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ότι είχε πει και προεκλογικά υπενθυμίζοντας ότι από το βήμα της Βουλής είχε προειδοποιήσει ότι «είναι μία εθνικά επιζήμια Συμφωνία, ωστόσο από την στιγμή που θα ψηφιστεί δεν προβλέπεται διαδικασία αλλαγής της». Ωστόσο υπογράμμισε προβλέπει έλεγχο της εφαρμογής της και σε αυτό θα είμαστε πολύ αυστηροί.
Στα θέματα πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν συνδέει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Διαβεβαίωσε, απαντώντας και στη σχετική φημολογία περί πρόωρων εκλογών, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο αν γίνουν με απλή αναλογική τότε θα είναι διπλές εκλογές, αφού με την απλή αναλογική δεν θα προκύψει κυβέρνηση. Είπε ακόμη ότι δεν είναι του παρόντος η αναφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αναφέρθηκε φυσικά στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι θα εντείνει τις επιστροφές προς την Τουρκία και ζήτησε μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την Ευρώπη.
Στα θέματα Παιδείας επέμεινε στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και υποστήριξε ότι χάθηκε ευκαιρία για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια αλλά δεν θα παραβιάσει το Σύνταγμα αφού με την διαδικασία που είναι σε εξέλιξη δεν προβλέπεται αλλαγή του άρθρου 16.
Επανέλαβε ότι θα θέσει το ζήτημα των πλεονασμάτων αφού υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για το 2019 και το 2020 και ανακτήσει αξιοπιστία και επέμεινε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη σε μία διεθνή υφεσιακή συγκυρία.
Στα κοινωνικά θέματα διαβεβαίωσε ότι κανένα επίδομα δεν θα καταργηθεί ενώ η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει και τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων στον κατάλληλο χρόνο λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών.
Τέλος μίλησε και για την ΔΕΗ λέγοντας ότι το σχέδιο εξυγίανσης θα προχωρήσει, όλοι πρέπει να συμβάλλουν και ξεκαθάρισε ότι μέσω της ΔΕΗ δεν μπορεί το κράτος να ασκεί κοινωνική πολιτική.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για κρίση στον πρωτογενή τομέα και για πελατειακές πρακτικές
«Τόσο η Αριστερά όσο και η Εκκλησία πορεύονται με κοινές ανθρωπιστικές αρχές και αξίες», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών
Αναμένουν απαντήσεις από τη Ryanair – Πιέσεις σε κυβέρνηση και Fraport για λύση
«Βιασύνη και προχειρότητα», λένε από τη ΝΔ
Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας στη γεωπολιτική σταθερότητα
Η πλευρά Γερουλάνου ζητά όρια στη διεύρυνση, με αιχμές για επιστροφές στελεχών
Ο υπουργός εξήρε την ομάδα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για το έργο της στη μείωση του χρέους
Το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την επαναγορά και ορθό τον υπολογισμό της τιμής εξαγοράς
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας στα σεμινάρια του ΠΟΥ για την ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα
Ποιοι εξαιρούνται από τον ηλικιακό «κόφτη» των 65 ετών
Σαφές μήνυμα συνεργασίας από Ελλάδα, Κύπρο και Ιορδανία
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε σε εκλογική ετοιμότητα και σκληρή αντιπαράθεση με ΝΔ, με αιχμές για διαφθορά
Στα 2,08 ευρώ/λίτρο η μέση τιμή της απλής στα βενζινάδικα
Ας μην απορούν γιατί είναι κολλημένη η βελόνα, γιατί έγινε σταρ η Καρυστιανού και γιατί ο Μητσοτάκης είναι με απόσταση ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός
Η υπουργός Εργασίας απάντησε στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για 4ήμερη εργασία
Όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή της η πρώην υπουργός
Αυτό που προέχει για τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι η συγκρότηση μιας εικόνας «κρίσης» (με δίκαιες και άδικες κατηγορίες, λάσπη, υπονόμευση) από την οποία πρέπει για μία ακόμα φορά να διασωθούμε
Για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί
Ψηφιακή επανάσταση στην κοινωνική ασφάλιση - Ενοποίηση δεδομένων, ταχύτερη απονομή συντάξεων και άμεση διασύνδεση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.