- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Διευρυμένη σύσκεψη για να αναζωογονηθούν οι γειτονιές της Αθήνας
Ποιες προτεραιότητες τέθηκαν για ασφάλεια, ανάπτυξη, υποδομές
Διευρυμένη σύσκεψη για να αναζωογονηθούν το κέντρο και οι γειτονιές της Αθήνας. Ποιες προτεραιότητες τέθηκαν.
Ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής πραγματοποιήθηκε σήμερα διευρυμένη συνάντηση εργασίας μελών της κυβέρνησης και του νεοεκλεγέντος δημάρχου Αθηναίων για να τεθούν οι βάσεις της συνεργασίας για θέματα της πρωτεύουσας.
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση παρευρέθηκαν: ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, o υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, o υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, καθώς και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, και υπήρξε συμφωνία σχετικά με την ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας κυβέρνησης και δήμου για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων που παρουσιάζει η πρωτεύουσα της χώρας, και για να τεθούν οι βάσεις για ανάπτυξη, αξιοποίηση των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της και βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τέθηκαν οι εξής προτεραιότητες:
Με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συζητήθηκε η ανάγκη ενός πλαισίου πολιτικών για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, και ο συντονισμός με το Δήμο Αθηναίων για θέματα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (2014-2020) αλλά και για την προετοιμασία της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2021-2027). Στο πλαίσιο αυτό, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων ανέπτυξε την πρότασή του για να αποκτήσει ο Δήμος ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρακτική που εφαρμόζεται ήδη σε άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συζητήθηκε το ζήτημα της ασφάλειας στην Αθήνα, και η πρόταση για τη δημιουργία Κοινού Συντονιστικού Οργάνου για θέματα ασφάλειας, με την υποστήριξη και του Υπουργείου Εσωτερικών.
Με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συζητήθηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης των θεσμικών εκκρεμοτήτων για το ζήτημα των εγκαταλελειμμένων ακινήτων και των δυνατοτήτων αποκατάστασης και αξιοποίησής τους, καθώς και η ανάγκη εκπόνησης μιας πλήρους και σύγχρονης κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη.
Με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συζητήθηκε η στρατηγική ανάδειξης της πρωτεύουσας και της διαχρονικής ταυτότητάς της, οι δυνατότητες αξιοποίησης του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος, και η θεσμοθέτηση ομάδας εργασίας που θα επιταχύνει τις απαραίτητες αποφάσεις και διαδικασίες.
Με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συζητήθηκαν ζητήματα υλοποίησης των μεγάλων έργων που επηρεάζουν την πόλη και την καθημερινότητα της και υπήρξε συμφωνία οι όποιες παρεμβάσεις και χωροθετήσεις να γίνονται σε συνεργασία με το Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Επιπλέον, συζητήθηκε το σχέδιο της νέας Δημοτικής Αρχής για εφαρμογή του μοντέλου της «πρότυπης γειτονιάς». Η αναγέννηση της Αθήνας ξεκινάει από τις 129 γειτονιές της. Στο πρότυπο προβλέπονται μια σειρά παρεμβάσεων από άμεσης εφαρμογής μέχρι μακροπρόθεσμης διάρκειας. Σε αυτό το πλαίσιο έμφαση δόθηκε στην πολύπαθη γειτονία των Εξαρχείων και σε ένα σύνολο έργων και δράσεων για την ανάπλαση και αναβάθμιση της περιοχής. Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σχέδιο με στόχο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα προβλήματα που εντοπίζονται, να αλλάξει την εικόνα της περιοχής και να δημιουργήσει νέες προοπτικές και δυνατότητες. Πάντα με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων, των επαγγελματιών των επισκεπτών, η συμμετοχή των οποίων σε μια ανοικτή διαδικασία συμμετοχικής διαβούλευσης είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ευόδωση των στόχων της κοινής προσπάθειας αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τον χαρακτήρα και την ταυτότητα των Εξαρχείων.
Τέλος όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο νέος δήμαρχος Αθήνας, δεσμεύονται σε ένα πλαίσιο σταθερής συνεργασίας για την υλοποίηση όσων συζητήθηκαν, και για την πραγματοποίηση όλων των έργων και δράσεων με ταχύτητα και επιτυχία. Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να συσταθούν άμεσα ομάδες εργασίας ανά υπουργείο κι επίσης να πραγματοποιείται συστηματικά και σε τακτικά διαστήματα ανάλογη με τη σημερινή, διευρυμένη συνάντηση των μελών της κυβέρνησης και του δημάρχου Αθηναίων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.