- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα ξένες επενδύσεις
Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει πολύ δρόμο μπροστά της
Ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία έχει πολύ δρόμο μπροστά της, προκειμένου να ανακάμψει.
Ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία έχει πολύ δρόμο μπροστά της, προκειμένου να ανακάμψει, ενώ τόνισε σε όλους τους τόνους ότι η χώρα έχει απεγνωσμένη ανάγκη από ξένες επενδύσεις.
Οταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση, ο κ. Στουρνάρας απάντησε στο Fortune. «Σίγουρα όχι. Μια χώρα που μόλις βγήκε από τη λιτότητα, πρέπει να είναι προσεκτική». Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και πως είναι κεφαλαιοποιημένο το τραπεζικό σύστημα. Επεσήμανε όμως ότι υπάρχει και η κληρονομιά της κρίσης, το υψηλό χρέος, το brain drain, αλλά και το επενδυτικό κενό. «Αυτά τα προβλήματα θα μείνουν για χρόνια», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. «Θα χρειαστούν χρόνια για να πέσει το χρέος από το 180% του ΑΕΠ σε κάτω από 100%», δήλωσε ακόμη.
Στουρνάρας: Χρειάζονται επενδύσεις για την ανάπτυξη
«Εχουμε απελπιστική ανάγκη από ξένες επενδύσεις. Προκειμένου να πετύχουμε υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης, χρειαζόμαστε μεγαλύτερες επενδύσεις. Επενδύουμε μόνο το 10% του ΑΕΠ. Πριν από την κρίση επενδύαμε περίπου το 20% του ΑΕΠ. Οπότε υπάρχει επενδυτικό κενό. Δεν μπορούμε να δανειστούμε ή οι όροι δανεισμοί είναι πολύ δύσκολοι, εξαιτίας της κληρονομιάς της κρίσης», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
Ο κεντρικός τραπεζίτης, αναφέρθηκε και στο brain drain. «Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να φέρουμε πίσω κάποιους από τους εκατοντάδες χιλιάδες ταλαντούχους που έφυγαν. Οχι στο μακρινό μέλλον, αλλά αμέσως, επιτυγχάνοντας υψηλότερη ανάπτυξη και δημιουργώντας καλές νέες θέσεις εργασίας, με καλούς μισθούς», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και υπογράμμισε ότι το brain drain επηρεάζει και τις προοπτικές για ανάπτυξη. Κατέληξε ότι για να δημιουργηθούν καλύτερες θέσεις εργασίας, απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. «Εχουμε μεγάλες δυνατότητες. Αλλά για να τις αξιοποιήσουμε η Ελλάδα χρειάζεται ξένες επενδύσεις αμέσως», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δικαιούχοι, η αίτηση και η μοριοδότηση
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε τι εννοούσε με τη δήλωσή του, που προκάλεσε αντιδράσεις
Αύριο μιλάει στο Φόρουμ των Δελφών
Ποιοι πληρώνονται πρώτοι
«οι μετακλητοί της κυβέρνησης παραμένουν πρακτικά αμετάβλητοι» σημειώνει
Περισσότερες από 200 συζητήσεις, 25 κλειστές συνεδριάσεις και έξι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή 1.200 ομιλητών
Το μόνιμο μέτρο που θα αφορά τους συνταξιούχους
Με αφορμή το ζήτημα των ιδιωτικών κλινικών
Η εκπρόσωπος της ΝΔ για Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, Λαζαρίδη και δημοσκοπήσεις - Έμφαση στη θεσμική αξιοπιστία
Μια καινοτόμα ψηφιακή διαδικασία αξιολόγησης σε θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων
Διαδικτυακή αντιπαράθεση σχετικά με τη δικαστική διαμάχη των δύο
«Είναι κάτι το οποίο έχω ζητήσει κι ε΄γω στο παρελθόν»
Σφοδρή αντίδραση ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί τον υπουργό για επιθέσεις και φόβο ελέγχου επί των σκανδάλων
Υπήρξε συνεχής παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων
Σταθερό προβάδισμα ΝΔ - Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, τρίτη η Καρυστιανού στην πρώτη της καταγραφή
Οι υψηλές τιμές των καυσίμων πλήττουν τη βιωσιμότητα των δρομολογίων και τις ακυρώσεις των αεροπορικών εταιρειών
Συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών της ΕΕ
Επί ελληνικής προεδρίας οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για τον προϋπολογισμό 2028-2034
Ποια άλλα επιδόματα πληρώνονται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.