Πολιτικη & Οικονομια

Βουλή: Κατατίθεται το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

Αλλαγές στο µοντέλο και στον τρόπο άσκησης της διακυβέρνησης φέρνει το σχέδιο νόµου των 200 διατάξεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
Βουλή © INTIME NEWS / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Με το νοµοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, που κατατίθεται σήµερα στη Βουλή, η κυβέρνηση εγκαινιάζει το νοµοθετικό έργο της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Με το νοµοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, που κατατίθεται σήµερα στη Βουλή, η κυβέρνηση εγκαινιάζει το νοµοθετικό έργο της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Πρόκειται, όπως ήδη έχει διευκρινίσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, για «νοµοθέτηµα συνολικής διακυβέρνησης» που θα στηρίζεται σε τρεις άξονες: αλλαγές στην κυβέρνηση, εµπιστοσύνη στη διοίκηση, αναβάθµιση της Βουλής.

Οσον αφορά το σκέλος των αλλαγών που επέρχονται στο µοντέλο διακυβέρνησης, το Υπουργικό Συµβούλιο θα είναι αυτό που κυρίως θα παράγει πολιτική, µε συλλογικές διαδικασίες, οργανόγραµµα και πρόγραµµα, που θα παρακολουθείται σε τακτούς χρόνους, ενώ θα περιγράφονται συγκεκριµένα κωλύµατα ασυµβιβάστου µε τα καθήκοντα του υπουργού, του υφυπουργού, του γενικού γραµµατέα αλλά και του διοικητή δηµόσιου φορέα.

Υπηρεσιακός γραµµατέας

Μια αλλαγή που έχει ήδη βρεθεί στο επίκεντρο της δηµόσιας συζήτησης αφορά στις διατάξεις µε τις οποίες εισάγεται ενιαίος βαθµός υπηρεσιακού γενικού γραµµατέα, ο οποίος θα είναι δηµόσιος υπάλληλος καριέρας, θα προέρχεται δηλαδή από τη διοίκηση µε διαδικασίες ΑΣΕΠκαι εξέλιξη µέσω των προβλεποµένων από τον Δηµοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Όπως τονίστηκε µάλιστα κατά τη διάρκεια των προγραµµατικών δηλώσεων, τα ελεγκτικά σώµατα θα έχουν µόνο διοικητική ιεραρχία, χωρίς να λαµβάνουν πολιτική εντολή. Προβλέπεται επίσης η δηµιουργία νέας Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που ενοποιεί όλα τα εσωτερικά σώµατα ελέγχου της διοίκησης, µε σκοπό την καταπολέµηση της διαφθοράς τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά.

Όσον αφορά στην αναβάθµιση της Βουλής, αυτή προσδιορίζεται πολύπλευρα µε συντονισµένη προσπάθεια καταπολέµησης «της παθολογίας του πλειοψηφικού κοινοβουλευτισµού», προσβλέποντας στη βέλτιστη νοµοθέτηση, κάτι που σηµαίνει ταυτόχρονα αναβάθµιση του ρόλου της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση του νοµοσχεδίου, που περιλαµβάνει συνολικά 200 διατάξεις, θα ξεκινήσει τη ∆ευτέρα (29 Ιουλίου) στην αρµόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκειµένου να εισαχθεί µε την κανονική διαδικασία στην Ολοµέλεια.

Αντίθετα, µε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος αναµένεται να ξεκινήσει τη ∆ευτέρα η συζήτηση του φορολογικού νοµοσχεδίου που προβλέπεται να κατατεθεί αύριο, Παρασκευή, προκειµένου να ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολοµέλεια. Αύριο στις 16.00 θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συµβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο αναµένεται να συζητηθούν ο προγραµµατισµός του νοµοθετικού έργου και ειδικότερα το φορολογικό νοµοσχέδιο που περιλαµβάνει τη µείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθµισης των 120 δόσεων, και το διυπουργικό νοµοσχέδιο που περιλαµβάνει και διατάξεις για την κυβερνησιµότητα των δήµων.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ