- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τη χρεοδουλοπαροικία
«Μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής που καθιστά άπιαστο στόχο την επίτευξη του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα»
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τη χρεοδουλοπαροικία, υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή, εκτιμώντας ως αναπόφευκτη τη ρήξη με τους εταίρους.
Για μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής που καθιστά άπιαστο στόχο την επίτευξη του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα έκανε λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Ολομέλεια της Βουλής, σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ρήξη με τον ελληνικό λαό, ως απόρροια των παροχών που έχει εξαγγείλει και των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ] ξεκαθάρισε ότι το ΜέΡΑ25 δεν θα υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «δεν μπήκαμε στη Βουλή για να τιμήσουμε τον λαϊκισμό των κυβερνώντων, αλλά για να τον θάψουμε».
Την ίδια ώρα, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αποσύρει την μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα μεγάλης αξίας και να εισάγει την μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις στο 50%.
Αναφερόμενος στην «επιστροφή στην κανονικότητα» που εξήγγειλε η κυβέρνηση, σημείωσε ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν αυτό αλλά ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μνημονιακή εποχή (στη χρεοδουλοπαροικία, όπως είπε χαρακτηριστικά).
«Δημοσιονομικά οι εξαγγελίες σας - οι παροχές - είναι 1,8-1,9 δις ευρώ. Αν προσθέσετε και τις δαπάνες που θα κάνετε με προσλήψεις που καλώς θα τις κάνετε βγάζει το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 στα μέσα του 2020 στο 1,5% ενώ έχετε δεσμευτεί το 3,5%» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης και εκτίμησε ότι η ρήξη με τους εταίρους θα είναι αναπόφευκτη λόγω αδυναμίας επίτευξης στόχων.
Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος «πρέπει οι καθαρές επενδύσεις να αυξηθούν πολύ πιο γρήγορα από το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών», κάτι το οποίο -τόνισε- δεν έχει γίνει ποτέ.
Παράλληλα, χειροκρότησε την πρόθεση της κυβέρνησης να παράσχει την δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικών τονίζοντας ωστόσο ότι θα υπερψηφίσει υπό προϋποθέσεις.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Πότε πληρώνονται λιπάσματα και αγροτικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
Πόσες ενστάσεις γίνονται δεκτές
Πώς θα λειτουργεί το wallet, τι ισχύει με τα όρια
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.