Πολιτικη & Οικονομια

TMF Group: Ελληνικό το πιο πολύπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον

Σε όλο τον κόσμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
despaired-2261021_1920.jpg

Το ελληνικό επιχειρείν είναι το πιο περίπλοκο στον κόσμο σύμφωνα με έρευνα του TMF Group που συνέλεξε στοιχεία από 76 χώρες.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των οικονομιών που εμφανίζουν το πιο πολύπλοκο και περίπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον στον κόσμο. Ο όμιλος TMF Group συγκέντρωσε στοιχεία από 76 χώρες και μέτρησε τις διαδικασίες που απαιτούνται για την έναρξη και λειτουργία μιας επιχείρησης.

Σύμφωνα με την TMF ο λόγος που η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά του πολυπλοκότερου επιχειρείν παγκοσμίως είναι: «το ραγδαία μεταβαλλόμενο νομοθετικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τους περίπλοκους νόμους στην αγορά εργασίας». «Κάθε εβδομάδα νέες αποφάσεις και νόμοι επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες λειτουργούν, κρατούν βιβλία, σχεδιάζουν το μέλλον τους και επικοινωνούν με τους πελάτες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Γουσσιάκης της TMF Greece.

Όσον αφορά στις προσλήψεις και τις εργασιακές σχέσεις, σημειώνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί κράτος κοινωνικής πρόνοιας με υποχρεωτικά επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, ασφάλιση, καθώς επίσης έξοδα μεταφοράς και φοροελαφρύνσεις για έγγαμους με παιδιά. «Αν και το σύστημα επιδομάτων έχει απλοποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, η νομοθεσία για τις προσλήψεις αλλάζει συχνά και πολλές φορές εφαρμόζεται αναδρομικά» επισημαίνεται. 

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι υπάρχουν περιορισμοί στις προσλήψεις. Για παράδειγμα είναι πολύ δύσκολο για μία εταιρεία να προσλάβει εργαζομένους από χώρες εκτός Ε.Ε., καθώς οι αρχές είναι επιφυλακτικές στο να χορηγήσουν άδεια εργασίας. 

Σημειώνεται ότι για την έρευνα εξετάστηκαν τρεις βασικές κατηγορίες: α) ρυθμιστικοί κανόνες και πρόστιμα μη συμμόρφωσης, β) φορολογία και λογιστικά πρότυπα και γ) το πλαίσιο προσλήψεων και απολύσεων. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ