- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στον «Δημόκριτο» ο Τσίπρας- Επισκέφθηκε την Tesla Greece
Ποιους άλλους εργαστηριακούς χώρους επισκέφθηκε
Την ελληνική... Silicon Valley, το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» αλλά και άλλες ερευνητικές εγκαταστάσεις στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, και τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, με «ξεναγό» τον διευθυντή και πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Φυσικών Επιστημών, Γιώργο Νούνεση, ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε σε εργαστηριακές εγκαταστάσεις εταιρειών όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με επιστήμονες και να ενημερωθεί για το ερευνητικό έργο και το αντικείμενο τους, αλλά και τις ευκαιρίες που τους παρέχονται μέσα από την εγκατάσταση τους στον Δημόκριτο. Του μίλησαν για τις σπουδές τους, την έως τώρα εμπειρία τους στον Δημόκριτο, ακόμα και το πώς ορισμένοι εξ αυτών γνωρίστηκαν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, για να φτάσουν τελικά στο σημείο να συνεργαστούν και να συστήσουν εταιρεία.
Στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» στον Δημόκριτο, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε εργαστηριακούς χώρους 4 εταιρειών του Πάρκου και συγκεκριμένα των:
-FASMATECH (Επιστημονικά όργανα - βραβείο Top 10 Innovations παγκοσμίως το 2018)
-PROTATONCE (Βιοτεχνολογία, εξαγωγές σε όλο τον κόσμο)
-PLINIOS (Περιβαλλοντικές τεχνολογίες αμιάντου). Πρόκειται για την εταιρεία που έκανε τις μετρήσεις για τα ποσοστά αμίαντου στο Μάτι μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ για αλλά βλαβερά στοιχεία την έρευνα είχαν διεξάγει ερευνητικές ομάδες του Δημόκριτου.
-FUTUREINTELLIGENCE(Τεχνητή Νοημοσύνη, αισθητήρες, έξυπνα κτήρια και πόλεις).
Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Tesla Greece, όπου από τους υφιστάμενους εργαζόμενους οι περισσότεροι είναι Έλληνες που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό (Αγγλία, Σουηδία, Αμερική) και οι υπόλοιποι συνεργαζόμενοι φοιτητές του ΕΜΠ.
Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης και θα έχει ανοικτό διάλογο με νέους ερευνητές και επιστήμονες.
Τσίπρας: Η κυβέρνηση έκανε προσπάθειες για να αντιστρέψει το brain drain
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε αυτά τα τέσσερα χρόνια να αυξήσει σε ποσοστό και σε απόλυτους αριθμούς τα κονδύλια που διατίθενται για την έρευνα και έκανε προσπάθειες για να αντιστρέψει το brain drain, δηλαδή τη φυγή στο εξωτερικό από ανάγκη του πιο πολύτιμου δυναμικού της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης με νέους ερευνητές και επιστήμονες στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», με θέμα: «από το brain drain στο brain gain».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είχε επισκεφθεί τον «Δημόκριτο» πριν πέντε χρόνια, το 2014, θέλοντας να αναδείξει το πρόβλημα του «brain drain». Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε από την πρώτη στιγμή ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα να αντιστρέψει αυτή την τάση και σημείωσε πως για την αντιμετώπιση του χρειάζονται πολιτική βούληση και κονδύλια και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλά σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να παραγνωρίζει ότι έχουν να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα ακόμα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η επιλογή των νέων να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και όταν μιλάμε για «brain drain» εννοούμε όσους έφυγαν από ανάγκη και όσους έφυγαν από επιλογή και δεν έχουν ευκαιρίες μπορούν να επιστρέψουν, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα και να συμβάλουν στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χάρης Δούκας: «Τιμούμε έναν τρόπο σκέψης και δράσης που μας καλεί να δούμε τον κόσμο πιο ολιστικά, πιο υπεύθυνα, πιο ανθρώπινα»
Τα σχολεία της Δυτικής Αττικής επισκέφτηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Έμφαση σε AI, ισότητα πρόσβασης, οικονομική στήριξη και ψυχική υγεία - Νέο όραμα εκπαίδευσης
Πολιτική σύγκρουση για το 2015 και τις καταθέσεις
Tι λένε οι πολίτες για Τσίπρα, Καρυστιανού
Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των οδηγών λεωφορείων
Ο Παναγιώτατος συμπληρώνει φέτος 35 έτη Πατριαρχικής θητείας και 65 έτη ιερατικής αποστολής
Απάντηση Λιβανού - Κατηγορεί ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για μικροπολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
Έκκληση προς τους ομογενείς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα
Αβεβαιότητα και διάρκεια θα κρίνουν τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης - Συντονισμός στην ΕΕ
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «βολική αντιπολίτευση»
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στο Ιράν και στον Λίβανο
Ελληνογερμανικές συνομιλίες, με έμφαση στην άμυνα, τη μετανάστευση και την ευρωπαϊκή ατζέντα
Νέα λεωφορεία, νέοι συρμοί και υπηρεσίες για άτομα με αναπηρία
«Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε λουκέτα και σε απολύσεις εργαζομένων», εκτίμησε η υπουργός
Σημειώθηκε νέο ρεκόρ στην εκδήλωση ενδιαφέροντος
Τι ισχύει με τη δεύτερη δόση από το επίδομα παιδιού α21
Συνολικά προβλέπονται 12 δράσεις με έμφαση στην αναπηρία, συνολικού προϋπολογισμού 1,47 δισ. ευρώ
Η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη
Τόσο οι ελληνικές όσο και οι ευρωπαϊκές τράπεζες εισέρχονται σε περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.