- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Επίδομα ενοικίου: Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
Αναλυτικά, τα κριτήρια και τα ποσά ανά κατηγορία
Συνολικά 259.631 νοικοκυριά -δηλαδή περισσότεροι από 667.000 ωφελούμενoυς- αφορά το επίδομα ενοικίου, με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.
Οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου θα λάβουν από 70 ευρώ έως και 210 ευρώ, μηνιαίως και η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου στους δικαιούχους, ενώ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, το ποσό του επιδόματος ενοικίου για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια χορήγησης, διαμορφώνεται, ως εξής:
- Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ.
- Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 105 ευρώ.
- Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη: 140 ευρώ.
- Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη: 175 ευρώ.
- Για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη & άνω: 210 ευρώ.
Αναλυτικά, τα κριτήρια και τα ποσά:
Το συνολικό ετήσιο εισόδημα του μονοπρόσωπου νοικοκυριού για την ένταξη στο πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Σε αυτή την περίπτωση το νοικοκυριό θα λαμβάνει 70 ευρώ μηνιαίως.
Ένα νοικοκυριό με δύο μέλη, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις 10.500 ευρώ και όριο ακίνητης περιουσίας έως τις 135.000 ευρώ, δικαιούται να λάβει 105 ευρώ, μηνιαίως.
Το ποσό των 140 ευρώ δικαιούται να λάβει νοικοκυριό που αποτελείται από τρία μέλη, όταν το συνολικό ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται έως τις 14.000 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις 17.500 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως τις 165.000 ευρώ, θα λαμβάνει μηνιαία επιδότηση 175 ευρώ.
Τέλος, νοικοκυριό το οποίο αποτελείται από πέντε μέλη και άνω, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις 21.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως τις 180.000 ευρώ, θα λαμβάνει 210 ευρώ, μηνιαίως.
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων, κ.λπ., ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στο ποσό των 21.000 ευρώ.
Παράλληλα, δεύτερος άξονας της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνική προστασία της κατοικίας είναι το πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου. Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά, που μεταφράζεται περίπου σε 460.000 άτομα.
Σε πρόσφατες δηλώσεις, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει ένα συνολικό σχέδιο-ασπίδα προστασίας για τη στέγαση και την υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τα «κόκκινα» δάνεια, που δημιούργησε η κρίση.
«Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζουμε σε τόσο μεγάλη κλίμακα πολιτικές οι οποίες αφορούν συνολικά τόσο την επιδότηση ενοικίου, όσο και την επιδότηση δανείου. Έχει ενδιαφέρον ότι, με την επιδότηση δανείου, καλύπτουμε πάνω από το 80% των δανειοληπτών που έχουν επαγγελματικά και στεγαστικά "κόκκινα" δάνεια. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ, ετησίως, θα ωφεληθούν με τα δύο αυτά διαφορετικά προγράμματα. Εργαζόμαστε συνολικά για το δικαίωμα στην κατοικία και οι λύσεις που παρουσιάζουμε τώρα είναι οριζόντιες, δηλαδή είναι λύσεις που δεν αφορούν μόνο τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και τα μεσαία στρώματα που δεν έχουν πρώτη κατοικία ή έχουν δάνειο γι' αυτή. Τις επόμενες ημέρες, αυτές οι ρυθμίσεις θα ψηφιστούν από τη Βουλή και θα εφαρμοστούν με τις διαφανείς ηλεκτρονικές διαδικασίες που γνωρίζει ο ελληνικός λαός» σημείωσε η κ. Φωτίου σε πρόσφατες δηλώσεις της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από την εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή την ομάδα Street Work
Σταθερά πρώτη η Νέα Δημοκρατία στις εξαμηνιαίες Τάσεις της MRB, με αυξημένη αδιευκρίνιστη ψήφο και έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια
Με 225 ψήφους «υπέρ»
Η συμμορία του «Αλέκου» θα εισήγαγε στην Ευρώπη περίπου 5 τόνους κοκαΐνης
«Η Κωνσταντοπούλου προσπαθεί να με εμφανίσει ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ»
Πρόβλημα στην τροφοδοσία και άλλων εταιρειών
«Υπό εγκατάλειψη οι άστεγοι» σημειώνει η «Αθήνα Ψηλά»
Σε χαλαρό κλίμα αλλά με έντονη πολιτική ατζέντα, οι 155 βουλευτές της ΝΔ συναντώνται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου
Αγωγές εναντίον του πρωθυπουργού προανήγγειλε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Η Μαρία Καρυστιανού διαψεύδει δημοσιεύματα περί νέου πολιτικού φορέα και ζητά την άμεση απόσυρσή τους
Τι απαντά για την ανάκληση της χρηματοδότησης του ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων
«Τα στοιχεία καταρρίπτουν τα fake news της αντιπολίτευσης»
Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή
Πώς μπορούν να ελέγχουν τις πληρωμές οι δικαιούχοι
Στόχος να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων
Ο διπλό μηχανισμός της ρύθμισης
Ψήφισαν συνολικά 295 βουλευτές
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε μια συζήτηση για την πολιτική και τη ζωή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.