- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η μετοχή της Apple πήρε την κάτω βόλτα - Κατέγραψε απώλειες 430 δισ. δολαρίων
Βυθίζει και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πτώση περίπου 9% κατέγραψε η μετοχή της Apple αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο της απώλειας του Dow Jones.
Αναλυτικά στο ταμπλό, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 450 μονάδες ή κατά 1,98% στις 22.883 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 42,68 μονάδες ή 1,69% στις 2.467 μονάδες, ενώ ο Nasdaq με απώλεια 140 μονάδων κινείται στο -2,11% και τις 6.525 μονάδες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ σε επιστολή του προς τους μετόχους του τεχνολογικού κολοσσού που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα σημειώνει ότι περιμένει τα έσοδα για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου να διαμορφωθούν κάτω από τις εσωτερικές προβλέψεις της εταιρείας, αλλά και τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, η Apple περιμένει πλέον τα έσοδα να διαμορφωθούν στα 84 δισ. δολάρια έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για 91,3 δισ. δολάρια σε δημοσκόπηση της FactSet. Σημειώνεται ότι τα επίσημα αποτελέσματα της εταιρείας θα ανακοινωθούν στις 29 Ιανουαρίου.
Η πρώτη προειδοποίηση της Apple για τις πωλήσεις της μετά από σχεδόν 12 χρόνια οδηγεί σε απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τεχνολογικό κλάδο να πλήττεται ιδιαίτερα, καθώς έκαναν βουτιά οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής μικροκυκλωμάτων που εφοδιάζουν την κατασκευάστρια των iPhone.
O πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε πριν από λίγο απώλειες 0,7%, ακολουθώντας στην πτώση τις ασιατικές αγορές, με την προειδοποίηση της Apple να ενισχύει τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η μετοχή της Apple έκανε βουτιά 7,9% στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μετά την πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων της εταιρείας για τις πωλήσεις της, την οποία απέδωσε στις χαμηλότερες πωλήσεις iPhone στην Κίνα που έχει πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Ο γερμανικός δείκτης DAX, που είναι πολύ ευαίσθητος στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, υποχωρούσε 0,9%.
Οι εταιρείες κατασκευής μικροκυκλωμάτων, που προμηθεύουν με εξαρτήματα την Apple, υπέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα. Η μετοχή της AMS, που προμηθεύει την Apple με αισθητήρες αναγνώρισης προσώπων για τα τελευταία της iPhone, υποχώρησε έως 19%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Stoxx. H μετοχή της Dialog Semiconductor έκανε βουτιά 6,7%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών Infineon, ASML, ASM International , Logitech και STMicroelectronics υποχωρούσαν από 4 έως 7,3%.
Ο τεχνολογικός κλάδος σημείωνε τη χειρότερη επίδοση, υποχωρώντας 2,9%, ενώ μόνο οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών σημείωναν κέρδη. Οι επενδυτές απέφευγαν τον κίνδυνο και προτιμούσαν τους κλάδους που θεωρούνται αμυντικοί, όπως ο τηλεπικοινωνιακός, οι οποίοι δίνουν μεγάλα μερίσματα και έχουν σταθερά έσοδα, καθώς οι αγορές ακολουθούν πτωτική τροχιά.
Οι μετοχές εταιρειών πολυτελών προϊόντων, που είναι και αυτές ιδιαίτερα ευαίσθητες σε σημάδια επιβράδυνσης της ζήτησης στην Κίνα, κινήθηκαν επίσης πτωτικά. Οι μετοχές της LVMH, της Kering που είναι ιδιοκτήτρια της Gucci, της Moncler , της Burberry, και της Swatch σημείωναν απώλειες 2,2 έως 3,9%. Οι κινήσεις των μετοχών διογκώνονταν από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, με πολλούς επενδυτές να είναι ακόμη σε διακοπές.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θα ενισχύουμε και θα δυναμώνουμε τον θεσμό της ναυαγοσωστικής κάλυψης», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας
Το έργο συνδέει τον ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό
Με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν
Τα δέκα συν ένα προγράμματα αφορούν όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων
Στα 4,12 δισ. ευρώ το κόστος
«Εδωσα μια μάχη όχι για τον εαυτό μου αλλά και για τον Ελληνισμό», είπε για την περιπέτειά του με τις αλβανικές αρχές
Αυτοψίες σε έργα στα Φάρσαλα και τον Δομοκό
Το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις νέες και τους νέους ανήμερα της ανακοίνωσης των βάσεων
Οι ισχυρισμοί για τις αμερικανικές αρχές
«Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει καμία αύξηση», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας
«Εγκαινιάζεται σήμερα ο Ε65 - Προχωρούν τα σιδηροδρομικά και οδικά έργα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Στο επίκεντρο πληθωρισμός και γεωπολιτική αβεβαιότητα
Το μήνυμά του στους μαθητές μετά την ανακοίνωση των βάσεων των πανελληνίων
Πιάστηκα στην τσιμπίδα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Η νέα εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
Έδωσε συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Το σχόλιό του για τις διαμαρτυρίες σε επισκέψεις του
Εγκρίθηκαν εξοπλιστικά ύψους 4,2 δισ. ευρώ
Οι κάμερες θα λειτουργούν σε 24ώρη βάση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.