Πολιτικη & Οικονομια

Public Issue: Στις 16,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων φαίνεται ότι κινδυνεύουν σοβαρά να μην εκπροσωπηθούν στη νέα βουλή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mitsotakis.jpg
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στις 16,5 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue που διενεργήθηκε στο διάστημα από 6 έως 11 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38,5%, έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ ΜΕ 9,5 έρχεται τρίτο, ενώ εμφανίζεται συσπειρωμένο, ενδεχομένως λόγω της απόπειρας διεμβολισμού του από το κυβερνών κόμμα. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5% και η Χρυσή Αυγή με 7%.  

Τα υπόλοιπα τρία κόμματα της τρέχουσας Βουλής, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, τα οποία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2015) είχαν συγκεντρώσει, αθροιστικά, ποσοστό 11,2% και, συνολικά, 30 έδρες, φαίνεται ότι κινδυνεύουν σοβαρά να μην εκπροσωπηθούν στη νέα βουλή.

pub1.jpg

Η υποχώρηση και της επιρροής της Ένωσης Κεντρώων, κάτω από το 3%, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των Λοιπών κομμάτων (+2,5%), λειτουργούν  ευνοϊκά για τον στόχο της ΝΔ να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία, αρκεί η εκλογική της επιρροή να υπερβεί το εκτιμώμενο κάτω όριό της (35%).

Δεδομένου ότι, από τη μια πλευρά, τα μικρότερα κόμματα που έφερε στην επιφάνεια η κρίση εκπροσώπησης της μνημονιακής περιόδου βρίσκονται σε καθοδική πορεία και, από την άλλη, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν (και συνεχίζουν να σχηματίζονται), κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο, δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή, η επόμενη Βουλή είναι πιθανό να περιοριστεί σε 5 κόμματα (5κομματική). Ωστόσο, όπως έχει ήδη επισημανθεί και στο παρελθόν, η εν λόγω εκτίμηση θεωρείται επισφαλής.

pub2.jpg

pub3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ