- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Reuters: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ
Χουλιαράκης: «Αναμενόμενο»
Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση της επιστροφής των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα λόγω καθυστερήσεων στον ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων κι άλλων μεταρρυθμίσεων, όπως μεταφέρουν πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Η συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές της προβλέπει ότι περίπου 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών κρατών μελών της ευρωζώνης πρόκειται να επιστραφούν με εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022, αλλά η επιστροφή αυτή έχει συνδεθεί με τις επιδόσεις της Ελλάδας μετά τη λήξη του μνημονίου ως ένα κίνητρο προς την Αθήνα να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.
Η πρώτη δόση των 600 εκατ. ευρώ αναμενόταν για τον Δεκέμβριο. «Η Κομισιόν στην αναφορά της για την ενισχυμένη εποπτεία που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες θα αναφερθεί αρνητικά στις επιδόσεις της χώρας σε μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις», ανέφερε πηγή στο πρακτορείο. «Κι αυτό ίσως καθυστερήσει την πρώτη δόση», πρόσθεσε σημειώνοντας πως καταγράφονται καθυστερήσεις και στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Μια δεύτερη πηγή επιβεβαιώνει τα περί καθυστέρησης στην καταβολή της δόσης λόγω της αργής προόδου στις μεταρρυθμίσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να συγκεντρώσει δύο δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις φέτος, αλλά μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει μόνον 700 εκ. ευρώ.
Χουλιαράκης: Αναμενόμενο, η πρώτη έκθεση της ΕΚΤ είναι 31/12
«Η επιστροφή των πρώτων 600 εκατομμυρίων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Και προσθέτει, «είναι προφανές πως η αυριανή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης. Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου».
Υπενθυμίζεται ότι οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημοσιεύονται ανά τρίμηνο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΝΔ ανεβαίνει δύο μονάδες, διευρύνει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και καταγράφεται διακομματική στήριξη για Κύπρο
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 7.000 πολίτες δέχθηκαν κατ’ οίκον υπηρεσίες υγείας
«Υπάρχει ψευδής είδηση, δεν υπάρχει ψευδής άποψη», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Στο Athens Alitheia Forum ο πρωθυπουργός
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η Κύπρος είναι και μέλος της Ευρώπης. Θα είναι μεγάλη επιτυχία λοιπόν αν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα αντικατασταθεί από ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Δόγμα
Πώς διαμορφώνεται το πλαφόν σε τρόφιμα
Ποιες είναι οι ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων και κλήρωσης
Πρακτικές συμβουλές για την προστασία από επιθέσεις τύπου phishing
Ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα για ογκολογικούς ασθενείς στο «Παπαγεωργίου»
Η υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το νέο Ηχογραφικό Κέντρο και το Στούντιο Επαυξημένης Πραγματικότητας
«Οι πιέσεις στις τιμές θα εντείνονται» προειδοποιεί ο αναπηρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν διανύει την πιο ανέφελη περίοδο της δεύτερης θητείας του. Το διακύβευμα στην περίπτωσή του είναι ένα: η υστεροφημία του.
Μέχρι 30 Ιουνίου η ολοκλήρωση των «κάθετων» έργων του ΤΑΑ στα νοσοκομεία
Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα κρεοπωλεία
Στο Athens Alitheia Forum ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Όπως βλέπετε το κεφάλι μου είναι στη θέση του»
Τα συχνότερα λάθη και παραλείψεις στην αίτηση για το Α21
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.