- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σβίγκου: Πρέπει να προχωρήσει ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους
«Μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή για μια ιστορική συμφωνία»
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος, πάντοτε βέβαια κρατώντας τη δυναμική και τον διάλογο που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον τ/σ KONTRA, σχετικά με τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η δήλωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας» και χαρακτήρισε θετική την πρώτη αντίδραση του αρχιεπισκόπου σ' αυτή την ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η κ. Σβίγκου, «στο κοινό ανακοινωθέν καταγράφηκε η επιθυμία του πρωθυπουργού, αλλά και του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου ώστε να λυθεί μια εκκρεμότητα δεκαετιών, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους». «Γι΄αυτό μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή για μια ιστορική συμφωνία, η οποία και πρέπει να προχωρήσει» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού «χαιρέτησε τη διάθεση για διάλογο που καταγράφεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύνταξη σχεδίου νόμου στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο και θα γνωστοποιήσει στην Ιερά Σύνοδο πριν κατατεθεί στη Βουλή». Επίσης, όπως είπε, «η κυβέρνηση απάντησε ότι η μισθοδοσία των κληρικών αποτελεί ευθύνη και απόφαση της κυβέρνησης». Σημείωσε, δε, ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος, πάντοτε βέβαια κρατώντας τη δυναμική και το διάλογο που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές».
«Η δήλωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας» συνέχισε η Ρ. Σβίγκου, επισημαίνοντας: «Ο καθένας που τη διαβάζει καταλαβαίνει ποια είναι τα επόμενα βήματα για την κυβέρνηση και θεωρώ θετική την πρώτη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου σ' αυτή την ανακοίνωση. Μιλούμε πάντα για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία που βέβαια έχει και αμοιβαίους συμβιβασμούς».
Εν τω μεταξύ μιλώντας για το ΚΙΝΑΛ, η κ. Σβίγκου σημείωσε, ότι «οφείλει ως μια δύναμη που εντάσσει τον εαυτό της στη Σοσιαλδημοκρατία, να παρακολουθήσει τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες». Παρατήρησε, δε, ότι «υπάρχει ένας ιδιαίτερος εκνευρισμός» από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά, που «επιτίθεται με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς στον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλώντας τον βαρίδι της Αριστεράς» και εκτίμησε πως «αν η ίδια συνεχίσει να ακολουθεί αυτόν το δρόμο, τον οποίο τον έχω χαρακτηρίσει αυτοκαταστροφικό, η ίδια κάνει κακό στον εαυτό της και στο ΚΙΝΑΛ, δεν κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ».
Επίσης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ, αντί να δει απολογιστικά την πορεία των προηγούμενων χρόνων που βρισκόταν στην κυβέρνηση και στήριξε μια σειρά ακραίων μέτρων φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, έχει επιλέξει μια μετωπική αντιπαράθεση με τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, η κ. Σβίγκου διευκρίνισε ότι «δικός μας σκοπός δεν είναι να έχουμε μια τεταμένη σχέση με το ΚΙΝΑΛ» υποστήριξε τους ανοικτούς διαύλους, αλλά, όπως είπε, το ερώτημα αυτό «πρώτα πρέπει να τίθεται στην κ. Γεννηματά για το τι θα κάνει και αν θεωρεί η ίδια και το κόμμα στο οποίο ηγείται ότι αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμη η συνεργασία της Σοσιαλδημοκρατίας με την Αριστερά». «Η ίδια μέχρι στιγμής απαντά αρνητικά», συμπλήρωσε.
Τέλος, εκτίμησε ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα αναγκαστεί να αλλάξει από τις συνθήκες «από την ίδια την επιθυμία του απλού κόσμου που δεν είναι απαραίτητα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εντάσσει τον εαυτό του στον ευρύτερο Κεντροαριστερό χώρο».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Πότε πληρώνονται λιπάσματα και αγροτικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
Πόσες ενστάσεις γίνονται δεκτές
Πώς θα λειτουργεί το wallet, τι ισχύει με τα όρια
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.