- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Γαβρόγλου: «Η 17η Νοεμβρίου ας είναι ημέρα μνήμης για αυτούς που αγωνίστηκαν»
Το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου
«Η 17η Νοεμβρίου ας είναι ημέρα μνήμης για αυτούς που αγωνίστηκαν και για αυτούς που σκοτώθηκαν για την ελευθερία και πηγή έμπνευσης για τους αυριανούς δικούς μας αγώνες. Η ημέρα αυτή ας μας θυμίζει ότι η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη, αλλά είναι υπόθεση όλων μας και εξαρτάται από την καθημερινή ετοιμότητά μας να την υπηρετούμε, να την προστατεύουμε και να την υπερασπιζόμαστε».
Αυτό υπογραμμίζει στο μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.
Ο υπουργός τονίζει ότι η 17η Νοεμβρίου ήταν η «μαζικότερη και κρισιμότερη στιγμή της αντίστασης στη δικτατορία» και «μία βροντερή φωνή ενάντια στο φασισμό μιας στυγνής δικτατορίας».
«Η εξέγερση αυτή έχοντας ως πρωτοστάτες τους φοιτητές αγκαλιάστηκε από το σύνολο του λαού, εκφράζοντας το γενικότερο αντιδικτατορικό πνεύμα του», αναφέρει ο κ. Γαβρόγλου στο μήνυμά του και συνεχίζει: «"Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" ήταν το σύνθημα που της έδινε νόημα και παλμό, συνοψίζοντας τις διεκδικήσεις των φοιτητών για την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος, για το δικαίωμα όλων στη μόρφωση και για τη Δημοκρατία».
Μάλιστα, αναφέρει ότι, παρότι η εξέγερση τερματίστηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1973, «με εξαιρετική βιαιότητα, με την εισβολή του άρματος που ισοπέδωσε την πύλη, την αιματηρή εκκένωση του κτιρίου και το εκδικητικό πογκρόμ των επόμενων ημερών, οι "ελεύθεροι πολιορκημένοι" φοιτητές του Πολυτεχνείου έβγαιναν νικητές, καταφέρνοντας αποφασιστικό χτύπημα ενάντια στο στυγνό δικτατορικό καθεστώς και σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους του».
«Για μια ακόμα φορά, η νεολαία, με τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό της είχε μπει μπροστάρης στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Και έχει σημασία να θυμηθούμε ότι ακόμη και κάτω από τις τόσο δύσκολες συνθήκες οι νέοι και οι νέες που ήταν στο Πολυτεχνείο κατάφεραν να λειτουργήσουν με δημοκρατικό τρόπο, λαμβάνοντας αποφάσεις με εντυπωσιακό σεβασμό στη δημοκρατία και τη συζήτηση των διαφορετικών απόψεων» σημειώνει.
«Σήμερα, που τα φαντάσματα του ολοκληρωτισμού επανεμφανίζονται στην Ευρώπη και αλλού, η παρακαταθήκη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ως υπόμνηση της ευθύνης όλων μας για αντίσταση, είναι για μια ακόμα φορά επίκαιρη» καταλήγει στο μήνυμά του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.