Πολιτικη & Οικονομια

Βαριά τα σύννεφα στο Μαξίμου μετά την παραίτηση Κοτζιά

Δηλώσεις αμηχανίας απο υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί φοβίζει το ενδεχόμενο πρότασης μομφής από τη ΝΔ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras-right.jpg
©EUROKINISSI

Προβληματισμός και αμηχανία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και των βαρύτατων καταγγελιών που ειπώθηκαν για τα μυστικά κονδύλια σε υπουργεία.

Μετά το αρχικό σοκ από την οξεία πολιτική αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο, τις τελευταίες ώρες κυβερνητικά στελέχη επιδίδονται σε μια προσπάθεια πολιτικής διαχείρισης της σοβαρής κρίσης που ξέσπασε στην κυβέρνηση μετά την παραίτηση Κοτζιά και τις διαρροές για τα όσα εκτυλίχθηκαν στην επεισοδιακή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο, η φημολογία για πρόωρες εκλογές αναζωπυρώθηκε ξανά, ενώ ο φόβος για διαρροές σε περίπτωση κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ είναι ορατός. Ενδεικτική η σχετική...υπενθύμιση από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο: «Η συζήτηση στο υπουργικό...είχε και έναν χαρακτήρα ότι όλοι θα δεσμευτούν πως δεν θα συμπλεύσουν με τη ΝΔ για στήριξη πρότασης μομφής».

Παρατηρείται μια μετατόπιση από το «όποιος δυσφορεί, να κατέβει από το τρένο» του Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο «δεν κατανοώ τους πολιτικούς λόγους της παραίτησής του» του Πάνου Σκουρλέτη, γενικού γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μία ημέρα μετά την αρχική του τοποθέτηση για τη διαμάχη Κοτζιά-Καμμένου, χαρακτήρισε «πολιτικά πλήρως ακατανόητη» την κίνηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών να παραιτηθεί.

kammenos.jpg
©EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αυτή, όμως, η νέα κυβερνητική γραμμή που φαίνεται να έχει υιοθετηθεί, φανερώνει το κλίμα σύγχυσης και έντονης αμηχανίας που επικρατεί σε Κουμουνδούρου και Μέγαρο Μαξίμου, δίχως να μπορεί να κρύψει κάτω από το χαλί τις δομικές διαφωνίες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια να δοθεί μια προσωπική νότα στην παραίτηση και να βγει προς τα έξω ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε επιλογή υπέρ του κ. Καμμένου, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σκουρλέτης, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιφάσεις και να μην δίνονται επαρκείς εξηγήσεις για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη.

Με τις αιχμές και τα υπονοούμενα για τον τρόπο διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να προσθέτουν νέα βέλη στη φαρέτρα της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός της παραίτησης Κοτζιά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν «προσωπικοί λόγοι» που τον ώθησαν σε αυτήν την ενέργεια. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να διαλυθούν οι «σκιές» για τα μυστικά κονδύλια, δόθηκε εντολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να καλέσει τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και να εξηγήσει πώς λειτουργούν και πώς γίνεται ο έλεγχος.

voutsis.jpg
©EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κι όλα αυτά ενώ ο διεθνής Τύπος παρουσιάζει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ως το πρώτο θύμα της κυβερνητικής διαφωνίας για το όνομα της πΓΔΜ -μιας αντιφατικής κατάστασης που διαιωνίζεται τους τελευταίους μήνες και κορυφώθηκε με την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας το καλοκαίρι, όταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στήριξαν την κυβέρνηση, επιτρέποντας στον Νίκο Κοτζιά να πάει στις Πρέσπες και να υπογράψει για ένα θέμα (σ.σ. ονοματολογικό), το οποίο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Χρυσοβελώνη: Δεν άκουσα κάτι για μυστικά κονδύλια

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι οι δηλώσεις της υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Η βουλευτής των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι «η παραίτηση Κοτζιά δεν είναι θέμα πολιτικό και δεν υπάρχει διάσταση ή διαφοροποίηση». Πρόσθεσε, επίσης, πως ο πρωθυπουργός «δεν τον απομάκρυνε, αλλά παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και όχι για πολιτικό θέμα». 

Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, αυτός που πρέπει να δώσει εξηγήσεις δεν είναι ούτε οι ΑΝΕΛ, ούτε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς.

kamm.jpg
©EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Όταν ρωτήθηκε, δε, για τα μυστικά κονδύλια, είπε πως «Εγώ δεν τον άκουσα από το σημείο που καθόμουν στο Υπουργικό Συμβούλιο». Φρόντισε, πάντως, να πει ότι «Και ο κ. Καμμένος και ο κ. Κοτζιάς κατέληξαν ότι εφόσον κριθεί ότι πρέπει να γίνει κάποιος έλεγχος, αυτός θα γίνει».

Βερναρδάκης: Δεν ακούστηκαν τρομερά βαριά πράγματα

Για τα όσα συνέβησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν ακούστηκαν τρομερά βαριά πράγματα, ή κάτι εκτός ελέγχου», κάνοντας λόγο για «μία προσωπική αντιπαράθεση, σε λάθος χρόνο και λάθος χώρο». Επιπλέον, εκτίμησε ότι «μετατίθεται μία αντίθεση, από το πολιτικό σε ζητήματα με έντονο χαρακτήρα προσωπικής αντιπαράθεσης».

Απαντώντας, μάλιστα, στα περί «ομηρίας Τσίπρα από τον Π. Καμμένο» που υποστηρίζει η αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου, εκτίμησε ότι «ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε μία παραίτηση και έκανε μία πολιτική κίνηση που δείχνει ότι δεν υπάρχει πολιτικό ερωτηματικό για την κυβέρνηση στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και του προσανατολισμού που έχει».

Όπως είπε, «αν ο πρωθυπουργός ήταν όμηρος οποιουδήποτε δεν θα έκανε την κίνηση της ανάληψης του Υπουργείου Εξωτερικών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ