Πολιτικη & Οικονομια

Απολογισμός της πρώτης μέρας του Συμποσίου του ΠΑΣΟΚ

Παρασκήνια, μηνύματα, θετικές εκπλήξεις, κόντρες & το Φως των Σπορ

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
48263-99375.jpg

Δεύτερη μέρα του συμποσίου του ΠΑΣΟΚ σήμερα, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έχει προγραμματιστεί η κεντρική ομιλία του προέδρου του Κινήματος, Βαγγέλη Βενιζέλου, αλλά κυρίως οι ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, οι οποίες όπως εκτιμούν στελέχη του κόμματος θα δώσουν και το στίγμα των επόμενων μηνών. Όχι μόνο για την πορεία του Κινήματος, αλλά και για την πολυσυζητημένη ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Εάν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να εμφανιστεί ως ισχυρός πόλος που συσπειρώνει όλες τις κεντροαριστερές τάσεις (προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε συγκροτήθηκαν και οι λίστες των ομιλητών) τότε τα ποσοστά του κόμματος θα ανακάμψουν αναδεικνύοντάς το σε πρωταγωνιστή και αναγκαίο παίκτη στη συγκρότηση του πολιτικού χώρου ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

n

Σε αυτό το μήκος κύματος, άλλωστε κινήθηκε και η ομιλία του Β. Βενιζέλου κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του συμποσίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της δημοκρατικής παράταξης κάνοντας λόγο για "κεντροαριστερά της ευθύνης". «Το ΠΑΣΟΚ ούτε υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ χάριν του εαυτού του. Υπάρχει για τον τόπο, για την πατρίδα, για τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, υπάρχει στο όνομα των ιδεών του και φυσικά στο όνομα των ευθυνών που έχει αναλάβει διαχρονικά. Εκπέμπουμε λοιπόν μήνυμα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης. Μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ και όλης της δημοκρατικής παράταξης. Εκπέμπουμε μήνυμα ιστορικής αυτογνωσίας, κάτι που δυστυχώς λείπει, μάλιστα σε βαθμό προκλητικό, από τον τόπο μας, από το δημόσιο λόγο, πολλές φορές και από τον ιδιωτικό στοχασμό» ανέφερε ο Β. Β, ενώ έντονος ήταν ο προβληματισμός για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ όπως καταγράφηκε από τις παρεμβάσεις ιστορικών στελεχών.

Ζωηρές συζητήσεις και αντιδράσεις προκάλεσε η εισήγηση του Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος υπογράμμισε πως «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει πρωτοβουλία για προοπτική σύμπραξης και με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο» εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο δεν θα είναι «πιο επιζήμιο από τη συμπόρευση με τη ΝΔ». Κατά την πρώτη μέρα, βέβαια, δεν έλειψαν και οι αιχμές ως προς τη στρατηγική που ακολουθεί ο Β.Β όπως αυτή του Κώστα Σκανδαλίδη: «δεν είμαστε ένα μικρό ΠΑΣΟΚ προσαρτημένο σε έναν μακροχρόνιο συνασπισμό εξουσίας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις συνεργασίες μας μέχρι τις επόμενες εκλογές και να παλέψουμε για μια προοδευτική κυβέρνηση. Η κεντροαριστερά, πρέπει να γίνει ο τρίτος πόλος απέναντι σε δύο μονομάχους που δεν εκφράζουν ούτε το 40% του ελληνικού λαού». Ο πρώην υπουργός κατήγγειλε επίσης τον αριστερό και τον δεξιό λαϊκισμό στον οποίο, όπως είπε, στηρίζεται ανιστόρητα το σκηνικό του νέου διχασμού.

Παραπολιτικά παρασκήνια

«Ήταν η πρώτη φορά που έφυγα από συνάντηση του ΠΑΣΟΚ με ευχάριστη διάθεση» σχολίαζε κορυφαίο στέλεχος του κινήματος αποχωρώντας από την ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα «Ιφιγένεια» στο Κέντρο Ελληνικός Κόσμος. Άλλωστε, το θετικό κλίμα διαμορφώθηκε από νωρίς με την αθρόα προσέλευση στελεχών και μελών. Ενδεικτικό είναι ότι ιστορικά στελέχη του κόμματος δεν βρήκαν θέση να καθίσουν και έμειναν όρθια.

Η κατάμεστη αίθουσα 350 ατόμων πλημμύρισε από 1.000 περίπου άτομα, γεγονός που γέμισε χαμόγελα την Χαριλάου Τρικούπη, ενώ σήμερα θα μεταφερθούν σε διπλανή μεγαλύτερη αίθουσα.

Στα θετικά προσμετράται και η ανθρωπογεωγραφία του συμποσίου, καθώς για πρώτη ίσως φορά μετά από πολύ καιρό συσπειρώθηκαν νέοι άνθρωποι, οι οποίοι μάλιστα κάθισαν σχεδόν έως το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας. Ακόμα και ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρακολούθησε όλους σχεδόν τους ομιλητές, οι τοποθετήσεις των οποίων κινήθηκαν σε όλο το φάσμα των σύγχρονων προβλημάτων και όχι μόνο σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ.

Έντονο ήταν και το διαδικτυακό ενδιαφέρον για τη διοργάνωση όπως σημείωνε ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και ψυχή της διοργάνωσης, Χρήστος Δερβένης. Όπως έλεγε όταν στις 21.10 τελείωνε η εκδήλωση υπολογίστηκε ότι 28.708 άτομα παρακολούθησαν τις εργασίες μέσω live streaming, ενώ για πρώτη φορά όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά site και περιφερειακοί ιστότοποι αναμετέδιδαν τις ομιλίες του συμποσίου.

Ξεχωριστή η παρουσία του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος οργάνωνε κάθε επικοινωνιακή λεπτομέρεια, ενώ ένα βράδυ πριν είχε κάνει ολονύχτιες διαβουλεύσεις προκειμένου να καταφέρει να λυθούν όλα τα τεχνικά προβλήματα που προέκυπταν ως την τελευταία στιγμή στη διαδικτυακή κάλυψη του συμποσίου.

n

Στο ακροατήριο, βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Καμίνης, Βάσω Παπανδρέου, Χρήστος Παπουτσής, Κώστας Λαλιώτης, Κώστας Γείτονας, υπουργοί, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και νεότερα στελέχη -όπως ο Θανάσης Χειμωνάς, ο οποίος εθεάθη να διασχίζει πάνω κάτω την αίθουσα με το «Φως των Σπορ» ανά χείρας- αλλά και προσωπικότητες από άλλους χώρους όπως ο Γιάννης Καψής και ο Σπύρος Μερκούρης (αδερφός της Μελίνας).

Στα πηγαδάκια που είχαν στηθεί πολλά στελέχη συζητούσαν για την εισήγηση του Σταύρου Μπένου («είμαι συγκινημένος γιατί είμαι στο σπίτι μου» σημείωσε βάζοντας τέλος στα σενάρια για συζητήσεις με τη ΔΗΜΑΡ) ο οποίος αναφέρθηκε στο «οξύμωρο» όπως το χαρακτήρισε φαινόμενο το ΠΑΣΟΚ να ήταν εμπνευστής των μεταρρυθμίσεων και παράλληλα ο ολετήρας που τις κατέστρεφε. Κάνοντας αναφορά στην μάχη που δίνεται εδώ και χρόνια στο ΠΑΣΟΚ ανάμεσα σε μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις και από την άλλη την χυδαιότητα με νικητή τελικά τη χυδαιότητα. Η αναφορά μάλιστα προκάλεσε και την αντίδραση του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Το ενδιαφέρον, πάντως, σήμερα είναι επικεντρωμένο στις δύο ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών κ. Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, ενώ είναι βέβαιο ότι η ενεργοποίησή τους μαζί με την παρουσία στελεχών της παλιάς φρουράς μαζί με το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ (Γιαννίτσης, Χριστοδουλάκης, Ράπανος) ή της πρόσφατης παπανδρεϊκής περιόδου όπως ο Ηλίας Μόσιαλος σηματοδοτούν την σαφή τάση για την επιθυμία ανασυγκρότησης του «όλου ΠΑΣΟΚ». Όποιος κι αν το σκέφτηκε... είχε δίκιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ