- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί στην πολιτική το μικρό δεν είναι πάντα όμορφο
Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα
Small is beautiful ακουγόταν, μεταξύ άλλων, στα ηρωικά χρόνια της οικολογίας. Τότε που γίνονταν προσπάθειες να μπολιαστεί με οικολογικά στοιχεία το γερασμένο και ρυτιδιασμένο σώμα της αριστεράς. Τότε που τον οικολογικό προβληματισμό διακονούσαν στη Ελλάδα άνθρωποι με πολιτική αλλά και σφαιρική παιδεία, όπως ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ο Σπήλιος Παπασπηλιόπουλος, ο Λεωνίδας Λουλούδης, ο Μιχάλης Μοδινός, και άλλοι. Τότε που η πολιτική οικολογία δεν είχε γίνει ακόμη σημαία ευκαιρίας, για να καταντήσει τελικά άλλη μια λουρίδα σκοροφαγωμένου υφάσματος στην κουρελού που λέγεται κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Πράγματι, το μικρό μπορεί να είναι όμορφο/ωραίο. Κυρίως στη φύση και στην τέχνη, αλλά όχι μόνο. Ακόμα και στην πολιτική υπάρχουν περιπτώσεις που τα μικρά κόμματα δίνουν χρώμα στο πολιτικό τοπίο. Στο τέλος τέλος, δικαίωμα του καθενός είναι να ιδρύει κόμμα. Μα, ακόμα και σαν τον Δελαπατρίδη, θα μου πείτε. Ναι ακόμα και σαν τον Δελαπατρίδη, σαν τον Μπάμπη Κωνσταντόπουλο στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια (οι παλαιότεροι ίσως τον θυμούνται), ή σαν τον Δημοσθένη Βεργή της φαλλοφόρου οικολογίας. Στο κάτω κάτω της γραφής, μπορεί καθένας από αυτούς να ήταν ό,τι ήταν, αλλά σίγουρα τη χώρα την έβλαψε λιγότερο απ’ ό,τι ο Βαρουφάκης, ο οποίος, αφού πρώτα μάς στοίχισε περίπου 80 δισ., δηλώνει τώρα πως θα διεκδικήσει κι αυτός την ψήφο μας, και μάλιστα διπλή, ελληνική και ευρωπαϊκή.
Στην περίπτωση, λοιπόν, της πολιτικά πολύπαθης χώρας μας, η οποία, έχοντας μόλις βγει από την περιπέτεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια που θα έχουν αφήσει πίσω τους οι Τσιπροκαμμένοι, σκεφτείτε τι μπορεί να συνεπάγεται μια στροφή του εκλογικού κόμματος προς τα μικρότερα κόμματα.
Ο πιο ασφαλής τρόπος για να ακολουθήσει χάος μετά τις επόμενες εκλογές είναι να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή μόνον τα πέντε κόμματα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή), αλλά επτά, οκτώ, ή και περισσότερα. Όχι μόνο θα είναι σχεδόν αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά θα ισχύσει και η απλή αναλογική στις μεθεπόμενες εκλογές, αυτή που μας έχουν φορτώσει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προκειμένου να διευκολυνθούν στα πολιτικά παιχνίδια που φιλοδοξούν να παίξουν.
Δεδομένου ότι η απλή αναλογική ευνοεί την ψήφο στα μικρότερα κόμματα, θα μπορούσε, λοιπόν, στη μεθεπόμενη Βουλή να εκπροσωπούνται ακόμα και περισσότερα από δέκα κόμματα: Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκης, Βελόπουλος, Καρατζαφέρης, κι εγώ δεν ξέρω ποιος άλλος.
Σκεφτείτε τους όλους αυτούς, με δυο, τρεις ή και πέντε βουλευτές τον καθένα, να κρατάνε στα χέρια τους τις τύχες της χώρας. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ ρητά και κατηγορηματικά αποκλείονται και αυτοαποκλείονται αντιστοίχως από οποιαδήποτε κυβέρνηση, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως όλα αυτά «τα παιδιά της απλής αναλογικής» θα έχουν ρόλο, και μάλιστα αυξημένο. Αφήνω ότι ίσως ανακύψουν και άλλου είδους προβλήματα. Θα παρακολουθούν, ας πούμε, τις εργασίες του «συστημικού» Κοινοβουλίου η Ζωή Κωνσταντοπούλου και το ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ή θα καλούν τον «λαό» να καταλάβει το κτίριο της Βουλής; Θα αφοσιωθεί ο Βελόπουλος στις κοινοβουλευτικές του υποχρεώσεις, ή θα συνεχίσει να τρέχει από κανάλι σε κανάλι, πουλώντας κρέμες για την ισχιαλγία και βιβλία με συνταγές για την ανακούφιση από την ποδάγρα;
Όποια και αν είναι η σύνθεσή της, η επόμενη κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα. Θα χρειαστεί να αποκαταστήσει –στοιχειωδώς, έστω– την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, να προσελκύσει (αν προσελκύσει, που δύσκολο το βλέπω) επενδύσεις, να αποκαταστήσει κατά το δυνατόν την ομαλότητα σε τομείς που έχουν δεχτεί καίρια πλήγματα, όπως η δημόσια τάξη, η παιδεία, η δικαιοσύνη. Για να ανατρέξω κι εγώ στην αγαπημένη των κειμενογράφων του πρωθυπουργού Μυθολογία, τη νέα κυβέρνηση την περιμένουν οι δώδεκα άθλοι τη Ηρακλή. Με έμφαση, μάλιστα, στον πέμπτον κατά σειρά, εκείνον με τον Αυγεία, τον βασιλιά της Ήλιδος, και το περιεχόμενο των στάβλων του.
Ειδικά στις επόμενες εκλογές λοιπόν, ας το έχουν υπόψη τους οι συμπολίτες μας. Ίσως αποδειχθεί ότι στην πολιτική το μικρό όχι μόνο δεν είναι πάντα όμορφο, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει και εξαιρετικά επικίνδυνο. Small can be dangerous, too.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Αναμένω τη δημόσια απολογία του μέσου και την άμεση απόσυρση του δημοσιεύματος» - Η ανάρτηση της κόρης του πρωθυπουργού
«Έπεσα από τα 108 στα 56 κιλά, χωρίς φάρμακα και ήταν πάρα πολύ δύσκολο»
Μια ύστατη ευκαιρία να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία
Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην Αθήνα
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την 110 Πτέρυγα Μάχης
Εθνοπατριωτικό λεξιλόγιο, περιστέρια της ειρήνης, καταγγελία των γερακιών του Τελ Αβίβ — ποτέ της Τεχεράνης
Τέλος στην εκκρεμότητα δεκαετιών βάζει νέα ρύθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη - Ποιους αφορά η διαδικασία
Ο οίκος επιβεβαιώνει το αξιόχρεο αναγνωρίζοντας μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και συνεχή αποκλιμάκωση του χρέους
Όσα πρέπει να προσέξουν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων
«Πάρτι πάρτι στις 7 του Μάρτη». 22 και κάτι χρόνια πριν
50.000 Εβραίοι συμπολίτες μας στοιβάχτηκαν σε βαγόνια τρένων και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης
Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου
«Την ιστορία την γράφουν όσοι παίρνουν ξεκάθαρη θέση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας
Ισχυρή και ανθεκτική η ελληνική οικονομία με ανάπτυξη κοντά στο 2%, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup
Όσοι λάβουν τέτοιο μήνυμα καλούνται να το διαγράψουν
Η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού σε επίκαιρη ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για πιθανή εμπλοκή κρατικών παραγόντων στις υποκλοπές
Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ για την διαγραφή Κωνσταντινόπουλου
Η μαθηματική αλληλουχία της σκέψης που επιχειρεί να εξηγήσει το βαθύ περίλυπο ύφος του την ώρα που περπατά στο Σύνταγμα με το πορτρέτο του Χαμενεΐ.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.