Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Το χρέος βιώσιμο και οι αγορές ορθάνοιχτες για τα ελληνικά ομόλογα

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras.jpg
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε ένα «κρεσέντο ύβρεων» προχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κι αυτό είναι ένδειξη αμηχανίας και εκνευρισμού, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. Τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη συζήτηση για την οικονομία, αλλά μόνο για την οικονομία δεν μίλησε, ίσως γιατί αισθάνεται ότι δεν είναι προνομιακό πεδίο για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει σοκ για τον ελληνικό λαό, αλλά ευτυχώς τα σχέδια του θα μείνουν στα συρτάρια.

Παρατήρησε ότι πιστός στο δόγμα του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς για εργασία 12 ωρών την ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θέλει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το λοκ-άουτ, τη συντριβή της εργασίας, την καθήλωση του κατώτατου μισθού.

Συνεχίζοντας αποκάλεσε «τζάμπα μάγκα» τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την τροπολογία που κατέθεσε σχετικά με τις περικοπές συντάξεων. Χαρακτήρισε «τρυπολογία» την τροπολογία, γιατί, όπως είπε, είναι μια «τρύπα στο νερό», ενώ προσέθεσε ότι είναι «η επιτομή της γελοιότητας και του κυνισμού» του κ. Μητσοτάκη. Επισήμανε, ακόμα ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι ποντίκια για να χωθούν στην «τρύπα», αλλά είναι άνθρωποι με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.

«Με τον ακροδεξιό παροξυσμό σας γίνεστε εθνικά επικίνδυνος», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Αναφερόμενος στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για ταύτιση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Όρμπαν και την πιο ακραία αντιευρωπαϊκή πρόταση, και ότι δεν ακούει ούτε καν τις μετριοπαθείς φωνές στο εσωτερικό τού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Δεν μπορείτε να εκφράζετε στο εσωτερικό την πολιτική Κουρτς και στο εξωτερικό να λέτε για ευρωπαϊκές λύσεις», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα χαρακτήρισε δείγμα θράσους την κριτική της Ν.Δ. τονίζοντας ότι είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5%. Παράλληλα είπε ότι με τη συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου το ελληνικό χρέος κατέστη επιτέλους βιώσιμο. «Αποκτάμε πρόσβαση στις αγορές, χωρίς καμία επιβάρυνση για την οικονομία, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία & τους μικροομολογιούχους, όπως συνέβη στην περίπτωση του διαβόητου PSI», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία και δεν μπορείτε να μιλάτε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν είμαστε το ίδιο και φαίνεται αυτό. Έχουμε άλλη διαδρομή, άλλο φορτίο, μην κάνετε τέτοιες συγκρίσεις, δεν θα σας βγει σε καλό», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της σημερινής κυβέρνησης με επιχειρηματίες ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Χατίρια σε επιχειρηματίες δεν κάναμε, δεν κάνουμε και δεν θα κάνουμε. Είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο».

Για το δημοψήφισμα

«Είμαστε υπερήφανοι για τη στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015. Ήταν μια βαθιά πράξη αντίστασης και όποιος τη λοιδορεί είναι ανεπαρκής και λίγος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

«Εκτός από τις 5 Ιουλίου ο λαός ψήφισε και στις εκλογές στις 15 Σεπτεμβρίου και είναι αυτός που σας έστειλε στα έδρανα της αντιπολίτευσης» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ, Κυριάκο Μητσοτάκη, και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση τιμά και θα συνεχίσει να τιμά την εντολή του ελληνικού λαού. 

Για τη συμφωνία των Πρεσπών 

Ο κ. Μητσοτάκης έγινε «όψιμα μακεδονομάχος» από ανάγκη για να μην διασπάσουν τη Ν.Δ οι πατριδοκάπηλοι που έχουν χτίσει τις πολιτικές καριέρες τους πάνω στο Μακεδονικό, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι λένε ψέματα όσοι ισχυρίζονται πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχεται μακεδονικό έθνος και γλώσσα και παρατήρησε: "Κάνουν λαθροχειρία, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι πουθενά στη συμφωνία δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους. Υπάρχει αναγνώριση ιθαγένειας. Η ιθαγένεια του γειτονικού λαού καθορίζεται σαφώς: Εκεί που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν τον όρο «Μακεδόνες» στα διαβατήριά τους, με τα οποία ερχόντουσαν στην Ελλάδα, τώρα θα υπάρχει ο όρος «Μακεδόνες-πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Και θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα τους".

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ