- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εκδήλωση της Prorata: Γιατί πέφτουν έξω οι δημοσκοπήσεις;
«Οι δημοσκοπήσεις πέθαναν. Ζήτω οι δημοσκοπήσεις»
Λίγο πριν την έναρξη ενός πυκνού κύκλου εκλογικών αναμετρήσεων, η Prorata θέλησε να τοποθετήσει την αντιπαράθεση για τις δημοσκοπήσεις στις σωστές της βάσεις. Τη μία μέρα τις «τελειώνουμε», την άλλη μέρα τις «απογειώνουμε». Πότε έχουμε δίκιο; Πότε υπερβάλλουμε; Ποιες είναι λοιπόν οι σωστές διαστάσεις του ζητήματος;
Τις καλύτερες απαντήσεις θα έδινε μια συζήτηση με ανθρώπους που τις παράγουν και ανθρώπους που τις διαβάζουν, στο ίδιο τραπέζι. Έτσι, βρέθηκαν μαζί στη σκηνή του Αμφιθεάτρου του Ιδρύματος Θεοχαράκη ο Ηλίας Νικολακόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας και πατέρας των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς και Μεθοδολογίας Πολιτικής Έρευνας και Επιστημονικός Διευθυντής της Prorata και οι δημοσιογράφοι Μανώλης Κοττάκης, Ευτύχης Παλλήκαρης και Τάσος Παππάς, υπό τον συντονισμό της Αγγελικής Σπανού.
Τη συζήτηση παρακολούθησαν πανεπιστημιακοί, φοιτητές, βουλευτές, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, επικοινωνιολόγοι, διαφημιστές, επιχειρηματίες, στατιστικοί και φυσικά πλήθος ανθρώπων με έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική και τις μετρήσεις.
Οι ειδικοί των δημοσκοπήσεων στη συζήτηση υπερασπίστηκαν την άποψη ότι οι δημοσκοπήσεις όπως τις γνωρίζαμε πέθαναν, αλλά οι ερευνητές έχουν κάθε δυνατότητα – αλλά και υποχρέωση– να εξελίξουν το εργαλείο και να δώσουν πλούσια και χρήσιμη πληροφορία τόσο για την πρόβλεψη, όσο κυρίως για την ερμηνεία των εκλογικών επιλογών. «Την αστάθεια των επιλογών στην εποχή της συγκυριακής ψήφου, οφείλουμε να την καταγράφουμε και να τη συγκεκριμενοποιούμε μέχρι το μεγαλύτερο βαθμό που μπορούμε», σημείωσε ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Επιμένοντας στην αξία του εργαλείου της δυνητικής ψήφου, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης τόνισε ότι «η καταγραφή της δυνητικής ψήφου βελτιώνει την εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος, γιατί αφενός συλλέγονται στοιχεία από ψηφοφόρους που στην ερώτηση πρόθεσης ψήφου δηλώνουν απλώς αδιευκρίνιστοι, αφετέρου δεν προσμετρούνται στην κάλπη ψηφοφόροι οι οποίοι βρίσκονται στην ουσία σε ίση απόσταση μεταξύ δύο ή περισσότερων επιλογών, αλλά δηλώνουν στην ερώτηση πρόθεσης ψήφου κάποια επιλογή για την οποία δεν είναι όμως βέβαιοι».
Οι δημοσιογράφοι της συζήτησης συνόψισαν την κριτική σε βάρος των δημοσκοπήσεων και έθεσαν στους ειδικούς τα ερωτήματα που πηγάζουν από την κριτική αυτή. «Ποια είναι η σχέση τους με τα πολιτικά κόμματα και τα μίντια;», αναρωτήθηκε ο Τάσος Παππάς. «Πώς είναι δυνατόν να διαφέρουν οι εκτιμήσεις της μίας εταιρείας από την άλλη;», ρώτησε ο Ευτύχης Παλλήκαρης. «Μπορούν να παρατηρήσουν το γενικότερο κλίμα και πλαίσιο;», σχολίασε ο Μανώλης Κοττάκης. Δομημένη κριτική και δομημένες απαντήσεις. Το βέλτιστο αποτέλεσμα μιας συζήτησης, ακόμα και για ένα θέμα που αγαπούμε να μισούμε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η Νέα Αριστερά δεν κατάφερε να διαμορφώσει ένα σαφές πολιτικό στίγμα»
Δεν θυμάμαι τόσα στελέχη να τινάζουν στον αέρα τα κόμματά τους με αντάλλαγμα μια θέση σε ένα κόμμα στο οποίο για τους περισσότερους ο ρόλος τους θα είναι αυτός των παιδιών για τα θελήματα
Το πρόγραμμα απασχόλησης επεκτείνεται για πρώτη φορά και στις Περιφέρειες
«Ανησυχία για πιθανή αλλαγή στρατηγικής της Χαμάς» σημειώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Κυριαρχία των κινεζικών πλατφορμών χαμηλού κόστους - Επιβολή τέλους από τον Ιούλιο
«Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στο πολιτικό σκηνικό με το σύνολο των πεπραγμένων του» σημείωσε
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας για την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας της περιοχής
Στο έκτο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Στο Χιλιοστό»
Ενώ υπενθύμισε τη ρύθμιση για την προσωπική διαφορά που αφορά περισσότερους από 630.000 συνταξιούχους
«Τον μισθό μια χαρά τον εισέπραττε», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάσταση ασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Στο 2ο Συνέδριο «Ελλάδα 2030», ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας
Αυξημένος ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν να κλείνουν ραντεβού μέσω του νέου συστήματος
Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας προς το πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα πρεσβυγενή πατριαρχεία
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκλείει το σενάριο του «μοναχικού λύκου» στην Κρήτη
Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου
Αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις
Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν φύγετε για διακοπές
Εμφανίζεται ως υπερπατριώτης αλλά στην πραγματικότητα η ζημιά που έχει κάνει στην πατρίδα προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες ξεπερνάει κατά πολύ την οποιαδήποτε προσφορά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.