- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ζάεφ: Μη φοβάστε τη μικρή μας χώρα, δεν θέλουμε να πάρουμε τίποτε από εσάς
Πεπεισμένος ότι οι πολίτες της πΓΔΜ θα υπερψηφίσουν στο δημοψήφισμα την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα
Πεπεισμένος ότι οι πολίτες της χώρας του θα υπερψηφίσουν στο δημοψήφισμα την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, «που αποτελεί ιστορικό επίτευγμα», εμφανίστηκε σε χθεσινοβραδινή διάλεξή του στο Αυστριακό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής, στη Βιένη, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Νωρίτερα, ο κ. Ζάεφ είχε συνομιλίες με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έδωσε «πάρα πολύ εγκάρδια συγχαρητήρια» σε Αθήνα και Σκόπια για τη συμφωνία που επετεύχθη.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κάλεσε την αντιπολίτευση στη χώρα του να στηρίξει, για το καλό τού λαού, τη συμφωνία, η οποία, όπως σημείωσε -τόσο στη διάρκεια της διάλεξής του, όσο και απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις του κοινού- έγινε γιατί η χώρα του θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, γιατί με τη συμφωνία θα έχει ένα καλύτερο μέλλον η πΓΔΜ, γιατί θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της περιοχής και επίσης θα είναι προς συμφέρον της Ευρώπης.
Όταν ρωτήθηκε για το μήνυμα που θέλει να στείλει σε εκείνους που αντιδρούν στη συμφωνία στην Ελλάδα, απάντησε: «Μη φοβάστε τη μικρή μας χώρα, δεν θέλουμε να πάρουμε τίποτε από εσάς, δεν διεκδικούμε ούτε εδάφη, ούτε την πολιτιστική σας κληρονομιά, δεν θέλουμε αλλαγή των συνόρων, αυτό που θέλουμε είναι η συνεργασία στο εμπόριο και στον τουρισμό».
Για την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ τόνισε πως η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία στηρίζει το 75% των πολιτών της, έχει ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις και με την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ενισχυθεί περισσότερο η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, ενώ μία ανακοίνωση της έναρξής τους από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για τους πολίτες της χώρας του.
Σχετικά με το θέμα της Εκκλησίας, αφού ανέφερε πως η πΓΔΜ ως κοσμικό κράτος δεν παρεμβαίνει στα ζητήματά της, ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι η κυβέρνησή του ενθαρρύνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς τη μεσολάβηση για την επίλυση του ζητήματος, ενδεχομένως στην κατεύθυνση αναγνώρισης της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας, ενώ θετική στάση στη διενέργεια σχετικού εκκλησιαστικού διαλόγου φαίνεται να τηρεί η Εκκλησία της Ελλάδος.
Για το αίτημα ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλειά της, όμως πρόσθεσε πως η χώρα του δεν έχει χρήματα για εξοπλισμούς, αλλά έχει χρήματα μόνον για το κοινωνικό της σύστημα, την Υγεία και την Παιδεία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θα ενισχύουμε και θα δυναμώνουμε τον θεσμό της ναυαγοσωστικής κάλυψης», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας
Το έργο συνδέει τον ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό
Με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν
Τα δέκα συν ένα προγράμματα αφορούν όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων
Στα 4,12 δισ. ευρώ το κόστος
«Εδωσα μια μάχη όχι για τον εαυτό μου αλλά και για τον Ελληνισμό», είπε για την περιπέτειά του με τις αλβανικές αρχές
Αυτοψίες σε έργα στα Φάρσαλα και τον Δομοκό
Το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις νέες και τους νέους ανήμερα της ανακοίνωσης των βάσεων
Οι ισχυρισμοί για τις αμερικανικές αρχές
«Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει καμία αύξηση», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας
«Εγκαινιάζεται σήμερα ο Ε65 - Προχωρούν τα σιδηροδρομικά και οδικά έργα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Στο επίκεντρο πληθωρισμός και γεωπολιτική αβεβαιότητα
Το μήνυμά του στους μαθητές μετά την ανακοίνωση των βάσεων των πανελληνίων
Πιάστηκα στην τσιμπίδα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Η νέα εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
Έδωσε συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Το σχόλιό του για τις διαμαρτυρίες σε επισκέψεις του
Εγκρίθηκαν εξοπλιστικά ύψους 4,2 δισ. ευρώ
Οι κάμερες θα λειτουργούν σε 24ώρη βάση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.