- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η χλεύη της γραβάτας
O Τσίπρας, η επιμήκυνση και η Ζωή Λάσκαρη στο «Οι θαλασσιές οι χάντρες»
Η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους είναι ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τη χώρα μας. Δεν είναι όμως τόσο αποτέλεσμα των προσπαθειών του σημερινού Πρωθυπουργού, όσο η μερική υλοποίηση μιας απόφασης που είχε παρθεί από το Eurogroup τον Δεκέμβρη του 2012. Θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί από τις αρχές του 2015, αλλά τότε δεν το ήθελε ο κ. Τσίπρας. Τότε επιζητούσε μόνο μια γενναία διαγραφή του χρέους.
Αν ο κ. Τσίπρας από την αρχή της διακυβέρνησής του είχε συμφωνήσει αντιθέτως σε ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, πολύ ηπιότερο από αυτό που κλήθηκε να εφαρμόσει αργότερα, θα είχε πετύχει την επιμήκυνση του χρέους και θα είχαμε αποφύγει την τεράστια ζημιά της διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη. Αντί αυτού καταλήξαμε σε ύφεση, capital controls και σε μια δέσμη εξωφρενικά αυστηρότερων μέτρων για τη χώρα μας. Είναι εξοργιστικό ότι σήμερα επετεύχθη κάτι που, αν είχε γίνει το 2015, σήμερα θα είμαστε μία άλλη χώρα.
Ακόμη και έτσι, η στροφή Τσίπρα είναι ευπρόσδεκτη. Με την προσθήκη της γραβάτας στην ένδυσή του είδαμε μάλιστα και την οριστική μεταμόρφωση και προσαρμογή του στο καλούπι ενός σύγχρονου Ευρωπαίου ηγέτη, αρκετά αξιοπρεπή, ώστε η κ. Μέρκελ να μπορεί να τον παρουσιάσει στους ομολόγους της. Θυμήθηκα τη Ζωή Λάσκαρη στο έργο «Οι θαλασσιές οι χάντρες» να παραπονιέται στον Φαίδωνα Γεωργίτση ότι δεν μπορεί να τον παρουσιάσει στους φίλους της εξαιτίας του τρόπου που φέρεται, του τρόπου που φοράει τη γραβάτα του και του μουστακιού του. Ο Γεωργίτσης τελικά ξύρισε το μουστάκι του για να γίνει αρεστός στον περίγυρο της Λάσκαρη. Εισέπραξε όμως τη χλεύη και το γέλιο της γιατί έχασε την αυθεντικότητά του.
Ισως είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποια πλευρά του Αλέξη Τσίπρα είναι αυθεντική, αλλά λίγο μας ενδιαφέρει. Με ή χωρίς γραβάτα, η αξία του ως Πρωθυπουργού μετριέται με όρους έργων και όχι με όρους επικοινωνίας. Αυτός είναι και ο λόγος που θα εισπράξει τη χλεύη του ελληνικού λαού. Η γραβάτα είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Διερωτώμαι τι θα λένε τώρα», επισημαίνει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Χωρίς τέλος ο «πονοκέφαλος» για τους αδειούχους του Αυγούστου
Τι ισχύει με την προσαύξηση
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
«Αγρότες και κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν ότι το πλαίσιο των επιδοτήσεων μπαίνει στα σωστά του θεμέλια» σημειώνει ο πρωθυπουργός
«Να μην αφήσουμε να περάσει ούτε μία μέρα για να προχωρήσουμε στις ενέργειες αποκατάστασης του δάσους που χάθηκε»
Ποιες εργασίες θα γίνουν
Πού και πώς κάνω την αίτηση
Προτεραιότητα η προστασία των πολιτών και η ταχεία καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών
Η είσοδος της Meridiam ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας - H σημασία της συμφωνίας
Για ανεπαρκή χρηματοδότηση κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ
«Τώρα είναι δικό μας χρέος να σταθούμε δίπλα σας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο Αλ Σισί εξέφρασε την συμπαράστασή του στην Ελλάδα για τις πρόσφατες πυρκαγιές
Ολοκληρώθηκαν 66.578 αιτήσεις - Στο 80% παραμένει η ποσοστιαία εγκρισιμότητα
Η ανακοίνωση από Αυγερινό, Κοκοτσάκη, Μουτσάτσου και άλλων 19 πρώην στελεχών του Κινήματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»
Η Meridiam αναλαμβάνει πλειοψηφικό πακέτο στην GSI - Υπογράφονται και οι έρευνες βυθού
Όσα αποφασίστηκαν στη διυπουργική υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες της πυρκαγιάς ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Μένει να εξακριβωθεί εάν μέσα στον πυκνό πολιτικό χρόνο που ακολουθεί θα καταφέρει γρήγορα να ξεπεράσει τα προβλήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.