- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέος γύρος συνομιλιών Κοτζιά - Ντιμιτρόφ τη Δευτέρα
Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να συμμετάσχει, αύριο, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο επίκεντρο της συζήτησης του Συμβουλίου θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Ιράν, το νέο πλαίσιο σχέσεων της Ε.Ε με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) μετά το 2020, καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Επίσης, θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ενώ, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, οι ΥΠΕΞ θα εστιάσουν στο θέμα των εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, έχει προγραμματιστεί πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νικόλα Ντιμιτρόφ.
Το πρόγραμμα Κοτζιά
Μέσα σε διάστημα περίπου 2 μηνών, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα ευρέος φάσματος υψηλών επαφών με το σύνολο των σημαντικότερων κέντρων αποφάσεων στη διεθνή πολιτική σκηνή, γεγονός που αποτελεί ενδεικτικό και απτό στοιχείο της αναβαθμισμένης γεωπολιτικής θέσης της χώρας και του ρόλου της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Στις Βρυξέλλες αύριο το πρωί ο Ν. Κοτζιάς θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών, θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμάγερ, με τον οποίο τον συνδέει μία στενή σχέση φιλίας χάρη στην οποία, ως ομόλογοι κατά την περίοδο της θητείας του κ. Στάινμάγερ στο ΥΠΕΞ, είχαν καταφέρει να αμβλύνουν πολλές φορές τις εντάσεις στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις. Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι δεν είναι σύνηθες ο Γερμανός ΠτΔ να δέχεται υπουργούς Εξωτερικών.
Την Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. Οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην εφαρμογή του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan) που υπεγράφη το 2016, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σημαντικές όμως θα είναι και οι επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών εντός του καλοκαιριού. Ειδικότερα τον Ιούνιο, ο Ν. Κοτζιάς, προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, θα επισκεφθεί τη Μόσχα, ενώ λίγες ημέρες μετά θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Ο συγκεκριμένος κύκλος υψηλών επαφών του υπουργού Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί με επίσημη διμερή επίσκεψη στην Λ.Δ. της Κίνας εντός του καλοκαιριού, σε ημερομηνία που θα οριστικοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Οι συναντήσεις αυτές είναι οι κύριες ανάμεσα σε πολλές άλλες που έχουν επίσης προγραμματιστεί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
«Αναμενόμενη η αβεβαιότητα με την εμφάνιση νέων κομμάτων»
«Πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του Αρείου Πάγου»
Αναφέρθηκε και στη μείωση της τιμής του πετρελαίου στην αντλία
Η αίσθηση του κατεπείγοντος και ο ανταγωνισμός ΠΑΣΟΚ - ΕΛΑΣ για τη δεύτερη θέση έχουν οδηγήσει στην αναβίωση των χειρότερων χαρακτηριστικών της μεταπολίτευσης
Όλοι αυτοί που συζητούν δημόσια χωρίς να έχουν ελέγξει ούτε τα απολύτως βασικά
«Τα αποτελέσματα της ελληνικής γεώτρησης θέλουν δύο μήνες»
Νέες μειώσεις στην αντλία αναμένονται τις επόμενες ημέρες
Αντιδράσεις παραγωγών και αγροτών
Τι ισχύει με τους πολύτεκνους και το συνολικό ποσό που θα πάρουν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.