- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το 70% των Ισπανών ζητά νέα κόμματα
Σύμφωνα με έρευνα για την εφημερίδα El País
Οι Ισπανοί, κουρασμένοι από τις δημοσιονομικές περικοπές και τα σκάνδαλα διαφθοράς, θέλουν να συγκροτηθούν νέα κόμματα, που θα ανατρέψουν το σημερινό πολιτικό σκηνικό, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Στην Ισπανία, όπου το 27% του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργο εν μέσω μιας οδυνηρής οικονομικής ύφεσης, η εξουσία εναλλάσσεται ανάμεσα στο κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) από το 1982. Τη χώρα της Ιβηρικής κυβερνούσε επί δεκαετίες ο δικτάτορας Φράνκο, ως το θάνατό του το 1975.
Οι Ισπανοί έχουν απογοητευτεί από τους πολιτικούς τους, ειδικά με το κυβερνών συντηρητικό PP, κορυφαία στελέχη του οποίου κατηγορούνται για διαφθορά. Θεωρούν την διαφθορά το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, μετά την ανεργία.
Το 79% των πολιτών θεωρεί ότι τα σημερινά κόμματα εξουσία δεν διαφέρουν σε τίποτε και το 70% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού νέων, σύμφωνα με μια έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Metroscopia.
Η απογοήτευση των εκλογέων με τα κόμματα εξουσίας έχει βοηθήσει τα μικρότερα κόμματα να αναδειχθούν στο προσκήνιο, όπως η Ένωση για την Πρόοδο και την Δημοκρατία (UPyD), της οποίας ηγείται η Ρόσα Ντίεθ, πρώην στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Προηγούμενες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, τα κόμμα θα αύξανε τις έδρες του στην βουλή στις 30 από τις 5 τώρα, επί συνόλου 350.
Κοινωνικά κινήματα όπως αυτό των Αγανακτισμένων, που είχαν καταλάβει την πλατεία Σολ της Μαδρίτης πριν από δύο χρόνια αποσπούν υποστήριξη καθώς τα παραδοσιακά πολιτικά σχήματα αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, ή έστω να μειώσουν την ανεργία.
Σύμφωνα με την έρευνα της Metroscopia για την εφημερίδα El País το 67% των Ισπανών θεωρεί ότι αυτό και άλλα κινήματα θα έπρεπε να σχηματίσουν ένα πολιτικό κόμμα και να αντιπαρατεθούν με τα παραδοσιακά κόμματα στις προσεχείς εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν το 2015.
Άλλα κινήματα που συγκεντρώνουν σημαντική υποστήριξη το τελευταίο διάστημα είναι μια ένωση πολιτών που υπερασπίζεται πολίτες οι οποίοι υφίστανται έξωση από τα σπίτια τους εάν δεν καταβάλλουν τις δόσεις των ενυπόθηκων δανείων τους ή άλλων δανειακών τους υποχρεώσεων, αλλά και οι ακτιβιστές που μάχονται εναντίον των περικοπών στην παιδεία και στην υγεία.
Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε σε ένα δείγμα 600 ανθρώπων την 29η και την 30ή Μαΐου, μόλις ένα 19% των πολιτών πιστεύει ότι τα κόμματα ενδιαφέρονται για το τι λέει η κοινή γνώμη, από 50% το 2007.
Γ.Δ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Πότε πληρώνονται λιπάσματα και αγροτικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
Πόσες ενστάσεις γίνονται δεκτές
Πώς θα λειτουργεί το wallet, τι ισχύει με τα όρια
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.