Πολιτικη & Οικονομια

Αμερικανός πρέσβης: Ανησυχώ για τα ελληνοτουρκικά

Περισσότερο «για μια σειρά αθέλητα περιστατικά», παρά για «γεωπολιτικούς κινδύνους με τη μεγάλη στρατηγική έννοια»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζέφρι Πάιατ
Τζέφρι Πάιατ © EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, χαρακτήρισε την Ελλάδα «κρίσιμης σημασίας πυλώνα σταθερότητας, όχι μόνο με τη μεγάλη γείτονα προς ανατολάς, αλλά και με τα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο, τη βόρεια Αφρική και την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», ενώ ταυτόχρονα δεν εμφανίστηκε ανήσυχος ως προς την προοπτική των επενδύσεων.

Ο κ. Πάιάτ εξέφρασε την ανησυχία του, περισσότερο «για μια σειρά αθέλητα περιστατικά» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παρά για «γεωπολιτικούς κινδύνους με τη μεγάλη στρατηγική έννοια» και προς τούτο υπογράμμισε την μεγάλη σημασία της διπλωματίας και την άμεση και ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ.

Ο κ. Πάιατ είπε ακόμη ότι «στόχος για το 2018 είναι να αρχίσει να προσδιορίζεται ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων ιδιοκτήτης του οποίου θα είναι η Ελλάδα, που δεν θα έρχεται απ' έξω και θα αντανακλά την επιθυμία του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης να οικοδομήσουν υγιή θεμέλια για επενδύσεις και οικονομική πρόοδο».

Επανέλαβε δε την πάγια θέση των ΗΠΑ υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συμπληρώνοντας βέβαια ότι «τελικά αυτό (σ.σ. το ζήτημα) πρέπει να επιλυθεί από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ