Βενιζέλος: Το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά τα 150 δισ. ευρώ (video)
«Εγώ δεν είμαι εκδικητικός, ούτε μνησίκακος, αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει Πολωνία και Ουγγαρία»
Στο «δίλημμα πιστοληπτική γραμμή στήριξης ή καθαρή έξοδος» αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, απαντώντας στα ερωτήματα του δημοσιογράφου κ. Παντελή Καψή, ενώ υπολόγισε το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα 150 δισ ευρώ. Αναφέρθηκε επίσης στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό.
Ο κ. Βενιζέλος ειδικότερα εκτίμησε ότι το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος δεκαετίας μπορεί να ξεπερνά τα 150 δισ. ευρώ, εξηγώντας ότι, όπως και ο κ. Βίζερ, αναφέρεται στη δυναμική της οικονομίας.
Και αυτό καθώς, εάν ληφθεί υπόψη η θετική συγκυρία (μειωμένη διεθνής τιμή πετρελαίου κατά 50%, πιο ευέλικτη πολιτική στην ισοτιμία του ευρώ και το τουριστικό κύμα), μπορούμε να τεκμηριώσουμε τι έχει χάσει η ελληνική οικονομία σε δυναμική, ανέφερε.
Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να προτιμήσει το σχέδιο της προληπτικής γραμμής στήριξης σε σχέση με το cash buffer, το οποίο, όπως είπε, αυξάνει το χρέος και είναι εξ ορισμού ανεπαρκές γιατί είναι εθνικό, ενώ η πιστοληπτική γραμμή είναι ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι από πλευράς θεσμών μόνον ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί είναι κατά της πιστοληπτικής γραμμής, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είναι υπέρ. Υπογράμμισε δε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -και πρωτίστως η γερμανική- δεν θέλουν να ψηφίσουν στα κοινοβούλιά τους μία προληπτική γραμμή.
«Εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση να θριαμβολογεί γιατί δεν μας δίνουν οι εταίροι αυτό που χρειάζεται η χώρα, ενώ οι θεσμοί, που δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, το λένε καθαρά» δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι χωρίς πιστοληπτική γραμμή η χώρα μπαίνει σε τέταρτο μνημόνιο χωρίς δάνειο και συνδεδεμένο με άγνωστα μέτρα για το χρέος.
Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, είπε μεταξύ άλλων: «Εγώ δεν είμαι εκδικητικός, ούτε μνησίκακος, αλλά η δημοκρατία και το κράτος δικαίου πρέπει να αμυνθούν, δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει Πολωνία και Ουγγαρία», είπε για τον εαυτό του και τις καταθέσεις μηνύσεων, ενώ σε ερώτηση αν η λύση είναι ένα μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία απάντησε: «Εδώ υπάρχει ένα μέτωπο των δυνάμεων της υπευθυνότητας. Πολλοί προσχώρησαν στην πολιτική μας. Και η κυβέρνηση προσχώρησε στην πολιτική μας σε θεμελιώδη ζητήματα και αυτή την ταπείνωσή της δεν αντέχει».
Ερωτηθείς για το Σκοπιανό, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε μεν την άποψη του ότι για την Ελλάδα αρκεί μία διεθνής συμφωνία όσον αφορά στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, όμως πρόσθεσε ότι λόγω των εσωτερικών συσχετισμών στη γείτονα και προκειμένου να εξακολουθήσει να συνυπάρχει η σλαβική και αλβανική πλευρά, πρέπει το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ να ψηφίσει τη συνταγματική αλλαγή με αυξημένη πλειοψηφία.
Στη συζήτηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Καψή ζήτησε να παρέμβει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, που παρακολουθούσε τη συζήτηση και ήταν ομιλητής στο επόμενο πάνελ. Ο κ. Κατρούγκαλος διαφώνησε με τον κ. Βενιζέλο όσον αφορά στην προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης.
Επικαλέστηκε ότι η πιστοληπτική γραμμή απορρίφθηκε και από την Ιταλία και την Πορτογαλία, διότι αποτελεί εκχώρηση δημοκρατικής κυριαρχίας και διότι τα δύο αυτά κράτη θέλουν να ελέγχουν τη μορφή μεταρρυθμίσεων τα ίδια.
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε επίσης ότι «κάθε δάνειο από τον ΕΜΣ θα έχει μικρότερο επιτόκιο από τις αγορές, όμως δεν μπορεί να μείνει για πάντα διασωληνωμένη η ελληνική οικονομία».
Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.
1.3.2018, Συζήτηση Ευ. Βενιζέλου με Π. Καψή στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών #delphi_forum from Evangelos Venizelos on Vimeo.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εβδομαδιαία ανάρτηση του πρωθυπουργού - Αναλύει τις διεθνείς προκλήσεις και τον ρόλο της Ελλάδας
Ο πλήρης σχεδιασμός για οικονομία, κράτος, κοινωνία και ανάπτυξη την επόμενη χρονιά
Το νέο νομοσχέδιο και το ζήτημα της τηλεθέασης
Το ΥΠΕΝ επεκτείνει τα προγράμματα «Εξοικονομώ» - Ειδική μέριμνα για ευάλωτα νοικοκυριά, φοιτητές και κλειστά ακίνητα
Σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες στον ιδιωτικό τομέα - Ποιοι κερδίζουν περισσότερο
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.