Πολιτικη & Οικονομια

Προβόπουλος στο Φόρουμ των Δελφών: Παράθυρο ευκαιρίας οι οικονομικές συνθήκες

Τι είπαν οι υπόλοιποι ομιλητές

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4389002.jpg
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την εκτίμηση ότι σήμερα, μετά από χρόνια επώδυνων προσαρμογών και καθώς η ανάκαμψη σταθερά εντείνεται, υπάρχει κίνδυνος μεταρρυθμιστικής κόπωσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διατύπωσε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος.

«Η κόπωση αυτή ενδέχεται να μειώσει την πολιτική επιθυμία και προθυμία για τη συνέχιση διαρθρωτικών αλλαγών και τη διόρθωση του οικοδομήματος της ΟΝΕ, που είναι ημιτελές ακόμη. Η βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης πιθανώς να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας και να αποδυναμώσει την αντίληψη του επείγοντος που υπήρχε όσο η κρίση ήταν σε εξέλιξη. Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες που σήμερα βιώνουμε να τις δούμε σαν παράθυρο ευκαιρίας, για να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές που δεν έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, ώστε να βεβαιωθούμε ότι η επόμενη κρίση δεν μας πιάσει σε αδύναμη θέση όπως στο παρελθόν» σημείωσε ο κ. Προβόπουλος και πρόσθεσε ότι «έχοντας σαν οδηγό τα διδάγματα της κρίσης, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη θα μας βρει πιο ανθεκτικούς και θα οδηγήσει σε περαιτέρω σύγκλιση των οικονομιών στην Ευρώπη».

Για τη νομισματική πολιτική

Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ακόμη ότι η συζήτηση για το πότε θα αρχίσει η αλλαγή της τάσης της νομισματικής πολιτικής επί το αυστηρότερο στην ΕΕ έχει ήδη ανοίξει. «Βεβαίως όταν αυτή η αλλαγή γίνει, θα πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες αναταράξεις, κάποιες από τις οποίες βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες να εκτυλίσσονται στις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ακόμη ότι 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης εξακολουθούν να απαιτούνται προσπάθειες, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ενισχύεται, η απασχόληση αυξάνεται, το Brexit δεν έχει προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στο πολιτικό επίπεδο απομένουν μόνο οι ιταλικές εκλογές για να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία επισήμανε ότι το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 19 τρίμηνα κι ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία, η οικονομία κινείται στον ίδιο ρυθμό και φέτος.

Πρόσθεσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα, σε σχέση με τη μεταφορά της ευθύνης της τραπεζικής εποπτείας και εξυγίανσης από το εθνικό επίπεδο στον ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό και τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης. «Το βήμα αυτό δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για βαθύτερη χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση εντός της Ευρώπης. Είναι επιτακτικό να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση σε όλες τις εκφάνσεις της και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μεταφερθούν από το εθνικό επίπεδο στον ενιαίο ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο ο μηχανισμός χρηματοδότησης της εξυγίανσης των τραπεζών όσο και τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων. Αυτές είναι από τις προτάσεις για τις οποίες θα δούμε να λαμβάνονται αποφάσεις σύντομα ελπίζω» κατέληξε ο κ. Προβόπουλος.

Τι είπαν οι υπόλοιποι ομιλητές

Ο Πρόεδρος της Eurobank και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης, ανέφερε ότι οι βασικές προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η ύπαρξη ισχυρών τραπεζών με ρευστότητα και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των οποίων ο μέσος όρος στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 5,5%. Πάντως, σε σχέση με το 2015, οι μακροοικονομικές προοπτικές των τραπεζών, η κεφαλαιακή θέση και η ρευστότητά τους έχουν βελτιωθεί. Σημείωσε ότι το ύψος του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης (ELA) ανερχόταν, τον Ιούνιο του 2015, σε 86 δισ. ευρώ, μέγεθος που έχει μειωθεί σήμερα σε 16 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, όπως είπε, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν αξιοσημείωτα κέρδη προ προβλέψεων, περίπου 4 δισ. ευρώ, διαθέτοντας, σε τριετή βάση επιπλέον "μαξιλάρι ρευστότητας" 12 δισ. ευρώ.

Αναφέρθηκε ακόμη στον μετασχηματισμό που συντελείται στις ελληνικές τράπεζες λόγω της τεχνολογίας, με μόλις το 26% των συναλλαγών να πραγματοποιείται μέσω των υποκαταστημάτων

O Resident Fellow στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών στα Πανεπιστήμια Harvard και Cambridge Hans Helmut Kotz ανέφερε ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει όχι μόνο να υποστηρίζει τον τραπεζικό τομέα, αλλά και να έχει σταθεροποιητικό ρόλο. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το 2007 οι γερμανικές τράπεζες θεωρούνταν ως ιδιαίτερα επιτυχείς, ενώ ένα τραπεζικό ίδρυμα δεν κατάφερε να αποφύγει τη χρεοκοπία, παρότι διέθετε ιδιαίτερα εύρωστους δείκτες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου  σημείωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα εμφάνισε μηδενική ανάπτυξη, ενώ η ελληνική οικονομία ανέκαμψε το 2017, οπότε το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε. Επίσης, οι δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης και μεταποίησης εμφάνισαν σημαντική βελτίωση. Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί που πραγματοποιήθηκαν, χθες, για πρώτη φορά μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, στέφθηκαν με επιτυχία, στέλνοντας το μήνυμα ότι βελτιώνεται η πιστωτική κουλτούρα στην Ελλάδα.  Για πρώτη φορά, όπως είπε, οι ελληνικές  τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, ενώ αποτελεί σηματωρό το γεγονός ότι το 2017 οι ελληνικές τράπεζες εξέδωσαν ομόλογα από το 2014.

Ο καθηγητής Οικονομικών και συνεργάτης – ερευνητής του Bruegel Zsolt Darvas, αναφέρθηκε στο ποσοστό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού σε ΗΠΑ  και Ευρώπη, το οποίο αυξάνεται. Εκτίμησε όμως ότι η αύξηση αυτή, κάποτε, θα σταματήσει και λόγω της μείωσης της ανεργίας θα υπάρξει επίδραση στην αγορά εργασίας, οδηγώντας σε αύξηση του πληθωρισμού. Προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, σχεδόν ανεξάρτητα από το εάν θα συνεχίσει να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών στην Μεγάλη Βρετανία Αντώνης Ντατζόπουλος σημείωσε ότι η επενδυτική κοινότητα αναμένει το νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα αποτελεί μία ενδιαφέρουσα αγορά για τις κεφαλαιαγορές. Ο φόβος του Grexit έχει ελαχιστοποιηθεί και οι επενδυτές πιστεύουν ότι στην Ελλάδα θα υιοθετηθεί το μοντέλο που ακολουθήθηκε σε Κύπρο και Πορτογαλία.

Ο Βασίλης Αντωνιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής της Boston Consulting Group  ανέφερε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών αποτελεί ευκαιρία, ενώ εκτίμησε ότι έως και το 70% των τραπεζικών εργασιών θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί. Σημείωσε ότι ελέγχοντας τη βάση του κόστους και το κόστος κινδύνου θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν περισσότερες επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα.

Ο Chris Cook, Senior Research Fellow του Institute of Strategy, Resilience & Security του University College London τόνισε ότι τα κρυπτονομίσματα και το blockchain δεν αποτελούν μακροπρόθεσμες μεθόδους ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς τα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης που υιοθετούν δεν είναι βιώσιμα.

Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ