- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ντόρα Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση «γκριζάρει» το Ιόνιο
Για κινδύνους στη νέα Συμφωνία για τις Θαλάσσιες Ζώνες με την Αλβανία προειδοποιεί η βουλευτής της ΝΔ
Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αναφορικά με «τους κινδύνους στη νέα συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αλβανία» και με την επισήμανση ότι «η κυβέρνηση "γκριζάρει" το Ιόνιο» απέστειλε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.
Η κa Μπακογιάννη, στην ερώτησή της, αναφέρει ότι «σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού και αλβανικού Τύπου, η κυβέρνηση βρίσκεται σε μυστική συνεννόηση με την Αλβανία για να γίνουν αναθεωρήσεις στη Συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών, που είχε υπογραφεί από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών το 2009, οι οποίες ικανοποιούν τις αλβανικές απαιτήσεις» και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται διατεθειμένη να αναθεωρήσει τη Συμφωνία, απεμπολώντας το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί το 2009».
Δημιουργείται προηγούμενο
Επιπλέον, η πρώην υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα την εποχή εκείνη είχε αποφανθεί ότι επρόκειτο για μια ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία που εφάρμοζε κατά τρόπο υποδειγματικό την αρχή της «μέσης γραμμής» στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, παρά τα όσα αναληθώς διακινούνταν από την άλλη πλευρά. Ακόμη, επικρίνει την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει να αλλάξει την οριοθετική γραμμή για να «προσφέρει» στη γειτονική χώρα μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κέρκυρας.
Σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη «οι κυβερνητικοί χειρισμοί εγκυμονούν κινδύνους: σε περίπτωση που η Αθήνα αποδεχθεί ορισμένες αλβανικές θέσεις για ζητήματα που αφορούν την επήρεια νησιών, τότε κινδυνεύει να δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο για μελλοντικές οριοθετήσεις σε άλλες περιοχές».
Προχειρότητα
Η βουλευτής της ΝΔ σημειώνει στην ερώτησή της ότι «η κυβέρνηση χειρίζεται με προχειρότητα και ανευθυνότητα ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα. Χωρίς την αναγκαία συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ουσιαστική ακύρωση της Συμφωνίας που είχαμε υπογράψει το 2009 με την Αλβανία, ύστερα από 2 χρόνια εντατικών διαβουλεύσεων».
Και ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών:
- «Για ποιο λόγο η κυβέρνηση προχωρεί στη διαδικασία αναθεώρησης της ισορροπημένης Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009, η οποία είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί και από την Ελλάδα και από την Αλβανία;
- » Ποια ακριβώς σημεία της Συμφωνίας σχεδιάζει να αναθεωρήσει;
- » Αληθεύει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει την πάγια ελληνική θέση περί της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με βάση τη "μέση γραμμή"»;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προς ψήφιση στην αυριανή ολομέλεια της Βουλής οι νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας
Γιατί έκλεισαν οκτώ Δημοτικά
«Αυτό που έγινε σε εσάς θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα του ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή
Στις Κυκλάδες η αμόλυβδη αγγίζει τα 2,22 ευρώ το λίτρο
«Η ΔΕΘ θα είναι ο καθρέφτης της αλήθειας για όλους»
Σε ποιους τομείς επιβάλλεται η διακοπή εργασιών και πώς προστατεύονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση
Οι 5+1 παρεμβάσεις για την δημόσια παιδεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν τη ΝΔ - Πυρά για 13η σύνταξη, ΟΠΕΚΕΠΕ και ακρίβεια
Προς ψήφιση και οι νέες διατάξεις για τα πατίνια
Από τον Ντέιβιντ Κάμερον και την Τερέζα Μέι μέχρι τον Κιρ Στάρμερ και τον Αντι Μπέρναμ
Συστρατεύεται με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη του Αλέξη Τσίπρα
Πολύ υψηλή συμμετοχή με 43.500 δικαιούχους
H απόφαση ελήφθη σε συνέχεια των αρχειοθετήσεων υποθέσεων από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Πόσοι είναι οι επιδοτούμενοι άνεργοι
Έρχονται αναδρομικά 1.200 ευρώ με την πρώτη πληρωμή
Πότε ξεκινούν τα νέα μέτρα
Η δήλωση του ΠτΔ για την 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.