- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα Jumbo, ο Ψωμιάδης και η Νέa Δημοκρατία
Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως τα Τζάμπο έκαναν ένα ωραίο δώρο στην κυβέρνηση, όχι;
Το μεσημέρι του Σαββάτου κυκλοφόρησε στην επίσημη σελίδα των Jumbo το καινούργιο, πολυσυζητημένο πια, αποκριάτικο διαφημιστικό σποτ. Πρωταγωνιστής σε ένα απολύτως γκροτέσκο σκηνικό ο Π. Ψωμιάδης, ντυμένος Ζορό, υπό τους ήχους του ένδοξου «ύμνου» της ΝΔ από τη δεκαετία του ’80. Η διαφήμιση γίνεται viral μέσα σε λίγες ώρες και προκαλεί πλήθος διαδικτυακού σχολιασμού αλλά και αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο. Μετά από απαίτηση της ΝΔ να αφαιρεθεί η μουσική, το σποτ παίζεται πια χωρίς ήχο στην επίσημη σελίδα στο φέισμπουκ. Με ανάρτησή της η εταιρεία εξηγεί:
Το «γνωστό τραγούδι που κάτι μας θυμίζει» θα λείπει πλέον από το σποτ, το οποίο θα επενδυθεί με μουσική άλλη από αυτή του Ρόμπερτ Ουίλιαμς στον οποίο και ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Ο Ψωμιάδης λέει πως στη ΝΔ δεν έχουν χιούμορ. Mόνο που το χιούμορ εδώ περνάει μια λεπτή γραμμή, καθώς μία διαφήμιση για αποκριάτικα δημιουργεί απαξιωτικές εντυπώσεις για ένα πολιτικό κόμμα. Το αποδεικνύουν τα σχόλια στη σελίδα του Jumbo, τα οποία αφαιρέθηκαν. Υπάρχει περίπτωση να μην το είχε προβλέψει αυτό ένας τόσο ευφυής επαγγελματίας του χώρου της διαφήμισης;
Είναι ο ίδιος διαφημιστής στη μεγάλη εταιρεία παιχνιδιών και στο μικρό κυβερνητικό εταίρο, με εξαιρετικά πετυχημένες δουλειές και στους δύο. Δεν είναι λίγες φορές που τα διαφημιστικά σποτ των Jumbo γίνονται ανάρπαστα, ενώ πριν 3 χρόνια πολλοί απέδωσαν την επιτυχία του κόμματος των ΑΝΕΛ να μπουν στη Βουλή όχι τόσο στον Πάνο Καμμένο, όσο στον διαφημιστή του. Το σποτάκι με τον μηχανοδηγό Πάνο και το μικρό Αλέξη αφηγήθηκε τρυφερά και με πειστικό χιούμορ ότι οι ΑΝΕΛ είναι «αναγκαίο καλό» και ο επικεφαλής τους «εγγυητής».
Προκύπτει, λοιπόν, το ερώτημα: Είναι τυχαίο που ο διαφημιστής των Jumbo είναι και διαφημιστής του Πάνου Καμμένου; Πόσο πιστευτό είναι ότι ένας τόσο πετυχημένος διαφημιστής, έμπειρος και ικανός στο χώρο της επικοινωνίας των κομμάτων, δεν προέβλεψε τις πολιτικές παρενέργειες της διαφήμισής του; Κάποιος δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί πως τα Τζάμπο έκαναν ένα ωραίο δώρο στην κυβέρνηση;
Το σποτ, πάντως, εκ του αποτελέσματος λειτούργησε σε δύο επίπεδα. Τα αποκριάτικα Jumbo διαφημίστηκαν πέραν του δέοντος και ως εκ τούτου η διαφήμιση κρίνεται απολύτως επιτυχής. Πολιτικά, αφενός δημιουργήθηκαν απαξιωτικές εντυπώσεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφετέρου ο κ. Ψωμιάδης ήρθε στο προσκήνιο δίνοντας μια σειρά από συνεντεύξεις. Σε κάθε περίπτωση, οι συμβολισμοί έκαναν τη δουλειά τους. «Δεν έκανα τίποτα άλλο από το να επαναλάβω ό,τι είχα κάνει 20 χρόνια πριν. Και στο κάτω κάτω τόσος ντόρος που έγινε μέσα σε έξι ώρες, δεν έγινε για αυτά που ακούστηκαν στην εκπομπή της κ. Τατιάνας Στεφανίδου ότι το συλλαλητήριο ήταν καρναβάλι» λέει σε τηλεοπτικό πάνελ, και ανάμεσα σε εκείνον και την παρουσιάστρια που διαμαρτύρεται, προβάλλονται πλάνα από το συλλαλητήριο. «Είναι η πατρίδα... είναι η θρησκεία... είναι η Νέα Δημοκρατία».
Μια διαφήμιση παιχνιδιών δίνει βήμα σε έναν έκπωτο περιφερειάρχη, με καταδικαστική απόφαση για απιστία και παράβαση καθήκοντος, μετά από 4 χρόνια πολιτικού αποκλεισμού να μιλήσει στον κόσμο του. Το 2009 είχε πάρει 10,22% ως υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ, υπήρξε 11 χρόνια βουλευτής, 7 χρόνια νομάρχης και 3 χρόνια περιφερειάρχης. «Βάλε το τραγούδι μου. Σου θυμίζει κάτι;» λέει στο βίντεο, ενώ σε συνέντευξή του τοποθετείται για τη ΝΔ με γνήσια λαϊκό τρόπο: «Περίμενε η ΝΔ να κάνω αυτή την κίνηση για να με θυμηθεί; Τέσσερα χρόνια δεν έχω δεχτεί ούτε ένα τηλέφωνο, ούτε ένα ευχαριστώ για τα 35 χρόνια προσφοράς μου στη ΝΔ. Είμαι καψούρης από τη φύση μου. Η καψούρα μου είναι η ΝΔ αλλά η ΝΔ δεν θέλει την καψούρα μου, άρα η καψούρα πρέπει να ψάξει κάτι άλλο. Αν δεχθώ τηλεφώνημα από τον κ. Μητσοτάκη, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, εγώ δηλώνω παρών. Άλλοι έφυγαν από τη ΝΔ, εγώ είμαι πιστός στις αξίες και τις αρχές της ΝΔ». Και αλλού: «Κάποιοι ενοχλήθηκαν γιατί θυμήθηκαν τη μεγάλη, την αληθινή ΝΔ».
Ο έκπτωτος νομάρχης Θεσσαλονίκης και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και στo διαφημιστικό σποτ και στο επίπεδο της μετα-διαφήμισης θυμίζει πως υπάρχει μια μεγάλη, αληθινή Νέα Δημοκρατία που δεν είναι η φιλελεύθερη εκδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία βέβαια ο Ζορό δεν έχει θέση. Ο ίδιος όμως δηλώνει το «παρών» στη μεγάλη λαϊκή δεξιά παράταξη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. O κόσμος του συλαλλητηρίου υπάρχει. Ο Π. Ψωμιάδης είναι αυθεντικά λαϊκός και εκφράζει τις αγωνίες και τα ήθη της φυλής. «Σε περιμένω Ζορό και πάλι, μαζί να ζήσουμε τρελό καρναβάλι...» Ή μήπως δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε με τους καημούς και τις πολιτικές φιλοδοξίες του οποιουδήποτε; Μήπως να μη δίνουμε χώρο στο γελοίο και το ασήμαντο γιατί έτσι τους δίνουμε αξία; Αλλά, και πάλι, μπορεί και να την παίρνουν από μόνα τους, ερήμην μας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αυτό είναι ανανέωση; Θα τρελαθώ» σχολίασε η βουλεύτρια του ΚΚΕ
«Έχοντας κάψει και σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους, βγήκαν στις κάμερες και έκαναν τους ανήξερους»
Αυξάνονται οι μόνιμοι γιατροί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
«Προστατεύουμε τους εργαζόμενους, προστατεύουμε τις υγιείς επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό» αναφέρει η Νίκη Κεραμέως
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Η νέα ανάρτηση του υπουργού Υγείας για την ανεξάρτητη βουλεύτρια
Στο βίντεο, η Τσέλσι περιγράφει την εμπειρία της όταν ο μεγαλύτερος γιος της αρρώστησε
Με αφορμή την τοποθέτηση του για την κατεύθυνση του κόμματος
Tρικυμία στο κόμμα των Δημοκρατών
Η δημοκρατική παράταξη δεν είναι ΑΝΤΙ-παράταξη
«Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει με νέα διχαστικά διλήμματα» - Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας και η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού με τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου από το 2019 έως σήμερα
Γιατί οι τράπεζες ξαναμιλούν στη γλώσσα των νέων
Το κρίσιμο ερώτημα για τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι αν επιστρέφει με νέο κόμμα
Οι μεγάλες ιστορικές καμπές σπάνια γίνονται αντιληπτές τη στιγμή που συμβαίνουν
Η ομιλία του στην 1η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του νέου του κόμματος
«Και δίπλα μου ήρθαν πολλοί καλοθελητές» - Η ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού
«Γιατί επτά χρόνια τώρα είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις οικονομικές προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τις ανέφικτες και λαϊκιστικές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.