- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πάλι για τους καθηγητές. Πέρα από τη νίκη και την ήττα.
Αναστέλλεται σήμερα και τυπικά η απεργία που είχε προκηρύξει το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά. Η απόφαση των καθηγητών είναι σωστή. Και δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, όπως επιχειρούν ορισμένοι –κυβερνητικοί κυρίως– να μιλάμε για ήττα. Η δημόσια συζήτηση που γίνεται με όρους νίκης ή ήττας μιας συνδικαλιστικής παράταξης, δεν έχει θέση στο πλαίσιο των κανόνων της δημοκρατικής συνύπαρξης. Μια τέτοια προσέγγιση είναι αντιδιαλεκτική και αντιδημοκρατική.
Τα τελευταία γεγονότα στο γενικότερο συνδικαλιστικό μέτωπο επαναφέρουν το ζήτημα της συνδικαλιστικής δράσης, το περιεχόμενο, τις τακτικές, τα μέσα και τα όρια της. Έχουμε συνηθίσει οι συνδικαλιστικές δυνάμεις να κάνουν κατάχρηση δύναμης –εναντίον ασθενεστέρων πάντα– διεκδικώντας τον τελευταίο λόγο, διεκδικώντας το μονοπώλιο της βίας, δηλαδή στην ουσία την ίδια τη διακυβέρνηση.
Υπάρχουν ιστορικές φάσεις που οι συνθήκες υπερβαίνουν τους πρωταγωνιστές. Η νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί μαζί με τη νέα συνειδητοποίηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αφήνουν πίσω τους παλαιές συμπεριφορές και στάσεις. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες με την εξουσιαστική αντίληψη και την υποταγμένη συνείδηση δεν έχουν πια τίποτα να προσφέρουν. Αν δεν ρίξουν μια νέα ματιά στον εαυτό τους και αν δεν αναστοχαστούν ουσιαστικά το ρόλο τους, θα παραμείνουν αποστεωμένοι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί, δηλαδή παράγοντες της συντήρησης και συντελεστές της κρίσης.
Η υπεράσπιση της συνδικαλιστικής λειτουργίας, δηλαδή η συνειδητοποίηση του μόνου και πραγματικού ρόλου της, πέρα από πολιτικές επιδιώξεις, καθώς και η συνειδητοποίηση της διαλεκτικής σχέσης σκοπού και μέσων, είναι υπεράσπιση της δημοκρατίας.
Τα τελευταία γεγονότα είχαν και μία θετική πλευρά. Έφεραν στο προσκήνιο, έστω και με στρεβλό τρόπο, τα πραγματικά προβλήματα του δημόσιου σχολείου. Η συζήτηση αυτή πρέπει να συνεχιστεί χωρίς καμία επιδίωξη καθυπόταξης και επιβολής. Η ελληνική κοινωνία οφείλει να αναγνωρίσει τον πρώτο ρόλο στους δασκάλους και τους καθηγητές και αντίστοιχα να τους αντιμετωπίσει.
Όλα φωνάζουν. Ο εναγκαλισμός με το παρελθόν σκοτώνει. Το μέλλον βρίσκεται στο δύσκολο δρόμο της μεταβολής και της δοκιμασίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Και όμως επί της ουσίας είχε δίκιο», αναφέρει ο υπουργός Υγείας
«Εγώ ΣΥΡΙΖΑ ήμουν και ΣΥΡΙΖΑ θα είμαι», τόνισε ο βουλευτής Χανίων
«Ο πολιτισμός είναι αυτός που μπορεί να αναγεννήσει την περιφέρεια», τόνισε η υπουργός
Με 24 βουλευτές το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Αφορμή η ανάρτηση του Δημήτρη Χατζησωκράτη που ζητούσε την αναστολή λειτουργίας του κόμματος
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε για μια Ελλάδα που δε φοβάται την Τεχνητή Νοημοσύνη
«Το 41% δεν ήταν λευκή επιταγή», τόνισε ο υπουργός Άμυνας
Μήνυμα συσπείρωσης από όλα τα «γαλάζια» στελέχη
Η σύνεδρος της ΝΔ μίλησε για τη μητρότητα και το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα
«Η ΝΔ παραμένει η παράταξη που εκφράζει τον πατριωτισμό της ευθύνης», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Ο υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε τη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Στο 16ο Συνέδριο της ΝΔ, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Για προσαρμογή της Ελλάδας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας
«Περίπου 500.000 άνθρωποι στη χώρα μας δεν γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή πίεση»
«Είμαι περήφανος που είμαι υπουργός μιας από τις καλύτερες κυβερνήσεις που είχε η Ελλάδα ποτέ» τόνισε ο υπουργός Υγείας
Δείτε αναλυτικοί ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποιο είναι το ύψος του voucher
Όσα είπε για τη φετινή συμμετοχή στον μουσικό διαγωνισμό
«Η ΝΔ είναι το ισχυρότερο κόμμα στην Ελλάδα και το ΕΛΚ το ισχυρότερο κόμμα στην Ευρώπη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ
Δείτε LIVE τις εργασίες της 2ης ημέρας
Οι δήμοι θα μπορούν να ορίζουν ανώτατο αριθμό οχημάτων ανά περιοχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.