- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πόσο του μοιάζει…
Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η νέα παρέμβαση της εκκλησίας στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ
«Το ήσυχο νερό τρυπάει το βουνό» λένε κάποιοι. Και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φαίνεται ότι κινείται με βάση αυτή τη ρήση την οποία ακολουθεί ως «πολιτική τακτική» κατά τη δεκαετή θητεία του. Σε αντίθεση με τον μακαριστό Χριστόδουλο που έκανε φοβερή φασαρία ακόμη και για τα μικρά χάνοντας έτσι το δίκιο του σε πολλές περιπτώσεις.
Διανύοντας πλέον την πρώτη του δεκαετία στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, ο κος Ιερώνυμος απέδειξε ότι τα ισχύοντα στη διοικούσα Εκκλησία δεν μεταρρυθμίζονται παρά τις προσδοκίες που είχαν πολλοί από τον ίδιο.
Αρκεί να δει κανείς πού βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Φανάρι. Επί εποχής Χριστοδούλου, ως αντιπολιτευόμενος πόλος του τότε, ο κος Ιερώνυμος είχε ταχθεί στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη –είχε ταυτιστεί μαζί του κυρίως γύρω από το ζήτημα των Ιερών Κανόνων που διέπουν το καθεστώς των μητροπόλεων των λεγομένων Νέων Χωρών (της Βόρειας Ελλάδας)– αποκτώντας ισχυρούς δίαυλους επικοινωνίας μαζί του, παρά το γεγονός ότι το θέμα αυτό ήγειρε και εθνικά ζητήματα. Σήμερα ο κος Ιερώνυμος ακολουθεί πλέον στο ζήτημα αυτό τη «γραμμή» Χριστοδούλου χτίζοντας ακραίως εχθρικές σχέσεις με τον κο Βαρθολομαίο.
Αλλά και στο αγαπημένο θέμα πολλών «προοδευτικών» συμπολιτών μας για το διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας με τους ιστορικούς αγώνες που είχε δώσει ο Χριστόδουλος, όχι μόνο δεν ισχύει το «τα του Θεού τω Θεώ και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» αλλά ο λόγος του aρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στα πολιτικά ζητήματα ενισχύθηκε σε ακραίο βαθμό. Έτσι βλέπουμε την Εκκλησία να αναμειγνύεται σε θέματα που άπτονται της νομοθετικής δικαιοδοσίας της Πολιτείας με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της παρέμβασης του κου Ιερώνυμου στην αποπομπή του Νίκου Φίλη από το Υπουργείο Παιδείας αλλά και σ’ ό,τι αφορά τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία, καθώς επίσης και στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου.
Συχνά–πυκνά η κυρίαρχη γραμμή της Ελλαδικής Εκκλησίας ξεπερνάει ακόμη και τις πιο συντηρητικές φωνές των ακραίων εθνικιστικών ομάδων αναδεικνύοντας το σκοταδιστικό πρόσωπο της θρησκείας.
Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η νέα παρέμβαση της εκκλησίας στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, καθώς προβληματίζει η στάση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Η απόφαση της ΔΙΣ για σύγκληση της Ιεραρχίας στις 7 και 8 Φεβρουαρίου δείχνει ότι η Εκκλησία δεν θα εγκαταλείψει εύκολα τη θέση της για το εθνικό αυτό ζήτημα.
Και το πρόσφατο παρελθόν μας έχει διδάξει ότι ο σημερινός πρωθυπουργός λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τη γνώμη του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δικαστές θα έχουν άμεση και πλήρη πρόσβαση στον φάκελο κάθε υπόθεσης
Η κυβέρνηση έθεσε ως προϋπόθεση για τη συνάντηση να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι
Τι αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου
Ο Van Weel σε συνάντηση με τον Γ. Γεραπετρίτη: Η Ελλάδα σημαντικός παράγοντας ασφάλειας
Οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών
Ο πρωθυπουργός για τον νέο ψηφιακό δικαστικό φάκελο
Παραμένει υψηλή η φορολογική επιβάρυνση, παρά τη μικρή βελτίωση σε σχέση με το 2024
«Παραπληροφόρηση από τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ – Το μέτρο για τα ταξί μηδενικών ρύπων αφορά λιγότερο από το 1%»
Ο πρωθυπουργός αποχαιρετά τον πρώην Πρόεδρο Κύπρου, αναδεικνύοντας μεταρρυθμίσεις και ευρωπαϊκή πορεία
Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα ζητήσει την παραίτηση του διοικητή της ΥΠΑ
«Με τίμησε με την προστασία του σε πολύ δύσκολες στιγμές» - Η συλλυπητήρια δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Μείωση 3,3% των τιμών εισαγωγών στην ελληνική βιομηχανία τον Νοέμβριο
Δύο πλοία δέχθηκαν επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα – Ασφαλή τα πληρώματα, περιορισμένες ζημιές
Βανδάλισαν τρακτέρ αγροτών που πήγαν στο Μαξίμου στο μπλόκο της Νίκαιας
Ρήξη στον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών μετά την απόφαση Καρυστιανού για δημιουργία πολιτικού φορέα
Μήνυμα για τήρηση της νομιμότητας και συνέχιση συζητήσεων χωρίς αποκλεισμούς
Η ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup
Τηλεοπτική κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον βουλευτή της ΝΔ και στον αγροτοσυνδικαλιστή των Μαλγάρων
Ο υπουργός Υγείας έκανε ανάρτηση με αφορμή την αποχώρηση της Μαρίας Καρυστιανού από το ΔΣ του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.