- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα επιτρέψω τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»
Οι δεσμεύσεις του προέδρου της ΝΔ σε πρωτοετείς φοιτητές της Αθήνας
«Συμβιβαζόμαστε, αργά αλλά σταθερά, με ένα συνολικό επίπεδο ζωής και εκπαίδευσης που δεν μας ταιριάζει και δεν μας αξίζει. Δεν σας αξίζει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με πρωτοετείς φοιτητές στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την πίστη του στις δυνατότητες της νέας γενιάς να προοδεύσει και να διαμορφώσει μια καλύτερη ελληνική κοινωνία αλλά και τον προβληματισμό του για την κατεύθυνση στην οποία βαδίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο.
«Χάνει - μετά και τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις - αρκετούς βαθμούς αυτονομίας. Δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτά που θέλει. Ελέγχεται πολύ αυστηρά από το υπουργείο Παιδείας. Και δεν έχει τη διασύνδεση με την πραγματική οικονομία, με την αγορά», υποστήριξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε πως πρέπει να συνδέσουμε την αγορά με τα πανεπιστήμια.
«Να ανοίξουμε τα ιδρύματα. Ώστε να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαμόρφωση των προγραμμάτων τους. Και να σας δώσουμε τη δυνατότητα να κάνετε πρακτική ενώ, μέσα από την έρευνα, στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία start ups» υπογράμμισε. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα την αναβάθμιση του πανεπιστημίου, ενώ ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, πάντοτε με αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης και έλεγχο.

Παράλληλα άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, η οποία με τα «ράβε - ξήλωνε» και τα «μπρος - πίσω» στην Παιδεία «παίζει με την αγωνία των παιδιών και των γονέων» ενώ συμπλήρωσε: «Δεν βλέπω κανένα λόγο να έχουμε διπλές εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί «να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης» και συνέχισε: «Όχι μόνο δεν θα εξάγουμε φοιτητές, αλλά θα εισάγουμε. Θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Δεν βλέπω το λόγο γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει την καλύτερη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων στον κόσμο».
Αναφερόμενος στο άσυλο, υπογράμμισε ότι «δεν αποτελεί ασυλία η προστασία παράνομης δραστηριότητας» ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Δεν νοείται» είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «να υπάρχει βία στα πανεπιστήμια. Εάν το ανεχόμαστε έχουμε συμβιβαστεί με κάτι που δεν είναι κανονικό. Δεν νοείται να υπάρχουν προπηλακισμοί, μολότοφ και ναρκωτικά. Ο νόμος και η τάξη θα επιβληθούν εντός του πανεπιστημίου. Είναι και αυτό δημόσιος χώρος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή
Ισχυρή επίδοση της ελληνικής οικονομίας – Επενδύσεις +9%, μισθοί +6,6% και βελτίωση εμπορικού ισοζυγίου
Kαταβάλλονται 70 εκατ. ευρώ σε 73.000 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Ανάρτηση του πρωθυπουργού για τη νέα ρύθμιση που θα ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές
Κλιμάκωση ΗΠΑ - Ιράν και φόβοι για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ωθούν το Brent σε νέα άνοδο
Συντονισμένη επιχείρηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και της ΕΛ.ΑΣ. σε Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Κόρινθο και Κατερίνη
Η υπουργός παρουσιάζει την ψηφιακή δράση που στοχεύει στην εκπαίδευση 10.000 ωφελούμενων
Ιστορικό ρεκόρ στην ασφαλιστική αγορά με παραγωγή άνω των 6 δισ. ευρώ και πρόστιμα 55 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες
«Ανέδειξε τον πολιτισμό σε κεντρικό στοιχείο για την Ελλάδα της Αλλαγής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή τη μεταφορά πυραύλων Patriot στην Κάρπαθο
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
«Το μήνυμα των 200 της Καισαριανής ήταν ένα, η ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Όσα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Για την Ελλάδα, ο πόλεμος αποτελεί ταυτόχρονα απειλή και ευκαιρία
Πώς η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η στάση της κυβέρνησης και η μετατόπιση της κοινής γνώμης επαναφέρουν το δίλημμα της κυβερνησιμότητας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής
«Δεν είχαμε ενημέρωση των Ισραηλινών και Αμερικανών για το Ιράν», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ
Ιδιωτική δωρεά καλύπτει μηνιαία ενίσχυση για γιατρούς σε 47 νησιά έως 4.000 κατοίκους
«Δύσκολα θα υπάρξει αντίρρηση», ανέφερε σε συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Λεμεσού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.