Πολιτικη & Οικονομια

«Έξυπνη» επιστροφή φόρου για να μη χαθούν οι προθεσμίες - Ποιους αφορά

Μετά την άτυπη στάση πληρωμών του Δημοσίου, το οικονομικό επιτελείο τρέχει να καλύψει τα χρωστούμενα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
362992-750929.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με αυτόματες διαδικασίες και χωρίς έλεγχο για ποσά έως και 10.000 ευρώ θα γίνεται η επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, βάσει νομοθετικής ρύθμισης που κατατίθεται εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή.

Αυτό, τουλάχιστον, ευαγγελίζεται το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προωθεί και τη μεγάλη εικόνα: Απουσία «στοκ» εκκρεμών επιστροφών φόρων για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών έως τον Αύγουστο του 2018. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς η επιτάχυνση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς επαγγελματίες και επιχειρήσεις περιλαμβάνεται στην πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 8,5 δις ευρώ.

Από αυτά τα χρήματα, το 1,6 δις ευρώ προορίζεται για να περιοριστεί το…κρατικό φέσι στην ιδιωτική αγορά. Κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων οι θεσμοί είχαν επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή του οικονομικού επιτελείου στην πρακτική της άτυπης στάσης πληρωμών του Δημοσίου για τη βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση. Αυτή η πρακτική, όμως, βάσει των όσων συμφωνήθηκαν, δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Έτσι, η κυβέρνηση Τσίπρα τρέχει τώρα να προλάβει τις προθεσμίες, την ώρα που επαγγελματίες και επιχειρήσεις περιμένουν να δουν αν τελικά θα μπει «ζεστό» χρήμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ αφορούν το 90% των περιπτώσεων και το 1,24% του συνολικού ποσού των επιστροφών της κατηγορίας αυτής. Από το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στον ΦΠΑ, εκκρεμείς επιστροφές έως 10.000 ευρώ αφορούν σε πλήθος (επιχειρήσεων και επαγγελματιών) το 35% του συνόλου και το 4,5 τοις χιλίοις στο συνολικό ποσό. Έτσι, ενώ από την αυτόματη επιστροφή των φόρων θα ωφεληθούν χιλιάδες φορολογούμενοι, δεν δημιουργείται πρόβλημα στον προϋπολογισμό. Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τον Μάιο, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς όλες τις κατηγορίες των φορολογούμενων ανέρχονταν σε 1,2 δις ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία
Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία

«Οι Έλληνες άκουσαν τρία διαφορετικά πράγματα από τρεις ηγέτες χωρών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εκείνο που δεν άκουσαν ήταν κάποια ουσιαστική απάντηση της χώρας μας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.