- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γυναικολόγοι-εναλλακτικοί
Έτσι τους λέγανε στα καφενεία, τότε που η οικολογία ήταν άγνωστη κι έδινε ιδεολογική στέγη και τροφή μόνον σε αναχωρητές, ρέμπελους, φυτοφάγους και λοιπές οπισθοδρομικές κομπανίες. Υπάρχει μια μικρή αλλά ξεκαρδιστική κοινοβουλευτική (και εξωκοινοβουλευτική) ιστορία του συγκεκριμένου κινήματος στον τόπο μας, αλλά ποιος θυμάται τη Μαρίνα Δίζη ή τον Δημοσθένη Βεργή;
Όταν κατεβήκαμε από τα δέντρα, πάψαμε να πιάνουμε πουλιά στον αέρα και μας έπεσε το τρίχωμα, με κάτι έπρεπε να ντυθούμε, να ποδεθούμε και να θρέψουμε την πείνα μας. Κάπως έτσι άρχισε η οικολογική κατρακύλα που τόσο ωραία επισήμαναν οι μαχητές των Σκουριών, ανασκολοπίζοντας με δικράνια και μολότοφ το ανάγλυφο της γης. Αλλά και οι διάσημοι, είχαν κι αυτοί τα κρυφά υπερόπλα τους: τις καρύδες, τον Ντάνο και τη ΓΕΝΟΠ. Δεν καταλαβαίνω γιατί έσπευσαν να ταυτιστούν με το οικολογικό ολοκαύτωμα που προετοιμάζει ο Τραμπ. Πεθαίνοντας κάθε μέρα στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη, δεν είναι ένα κακό που μπορεί να το παραβλέψει κανείς. Πόσο μάλλον που η οικολογία έχει προ πολλού ξεκολλήσει από τον οπισθοδρομικό της χαρακτήρα κι έχει αναπτύξει μια πολύ ελπιδοφόρα σχέση με την ανάπτυξη και τη νέας γενιάς ενέργεια.
Όχι άλλο λιγνίτη, Νταλάρα, Αλεξίου. Κατά τ’ άλλα, περιδρομιάστε ελεύθερα και χωρίς ενοχές, αρνί, κατσίκι, κοντοσούβλι, πατσά, ποδαράκια, μπεκρή μεζέ. Αν οι δεινόσαυροι είχαν περάσει στο ανθρώπινο μενού, δεν θα τους λυμαίνονταν σήμερα κάτι τύποι σαν τον Σπήλμπεργκ. Θα είχαν επιβιώσει σε εκτροφεία, ειδικού μεγέθους στάνες, στάβλους και βοσκοτόπια. Γιατί και η φύση, μη νομίζεις. Αν την αφήσεις να κάνει αυτά που ξέρει, αποδεικνύεται μέγας κανίβαλος. Γενοκτονίες, ναζιστικού τύπου ειδοκαθάρσεις και το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.
Δεν ήξερα ότι τη λέγανε «τηλεματική» και ταράχτηκα. Αυτή η μικρή τηλεορασούλα που έχουν οι οδηγοί των λεωφορείων πάνω από το κεφάλι τους, για να μην ξεροσταλιάζουμε επί ματαίω στις στάσεις, τους προκαλεί, λέει, πονοκέφαλο, πονόματο και πρωινή ανακατωσούρα, με τον ίδιο τρόπο που κάποτε η τηλεφωνική συσκευή ευθυνόταν για το φύλο του παιδιού και το πλυντήριο ρούχων για τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Δε βαριέσαι; Γερό να’ ναι, κι ό,τι να ’ναι. Εμείς πάντως θα το αγαπήσουμε σα να ’τανε δικό μας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Πότε πληρώνονται λιπάσματα και αγροτικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
Πόσες ενστάσεις γίνονται δεκτές
Πώς θα λειτουργεί το wallet, τι ισχύει με τα όρια
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.