- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Προς κατάργηση η υποχρεωτική υπαγωγή μηχανικών στο πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ
Τι ορίζει εγκύκλιος, μέχρι τη θέσπιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης
Κατάργηση της υποχρεωτικής υπαγωγής των μηχανικών στην ασφάλιση του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, λόγω ιδιότητας, επίκειται με νομοθετική ρύθμιση, όπως ορίζει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.
Ωστόσο, μέχρι τη θέσπισή της και την παροχή νέων οδηγιών, η εγκύκλιος καθορίζει, μεταξύ άλλων:
α) Στις περιπτώσεις μελών του ΤΕΕ που παρέχουν μόνο μισθωτή εργασία ως μηχανικοί, καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές μισθωτού, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 4387/2016, ενώ οι μηνιαίες αποδοχές για πλήρη απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπονται των 586,08 ευρώ ή του 510,95 ευρώ (βασικός μισθός άγαμου μισθωτού άνω ή κάτω των 25 ετών, αντίστοιχα).
β) Στις περιπτώσεις μελών του ΤΕΕ που ασκούν μόνο μη μισθωτή εργασία ως μηχανικοί, καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενου, σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4387/2016, ενώ το μηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπολείπεται των 586,08 ευρώ ή του 410,26 ευρώ (βασικός μισθός άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών για τους άνω πενταετίας ή του 70% αυτού για τους κάτω πενταετίας, αντίστοιχα).
γ) Στις περιπτώσεις μελών του ΤΕΕ που δεν ασκούν καμία επαγγελματική δραστηριότητα (είτε ως μισθωτοί είτε ως μη μισθωτοί), καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενου, σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4387/2016, ενώ το μηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπολείπεται των 586,08 ευρώ ή του 410,26 ευρώ (βασικός μισθός άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών για τους άνω πενταετίας ή του 70% αυτού για τους κάτω πενταετίας, αντίστοιχα).
δ) Στις περιπτώσεις μελών του ΤΕΕ που παρέχουν, ταυτόχρονα, μισθωτή και μη μισθωτή εργασία ως μηχανικοί, καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 2 του ν. 4387/2016 (σχετική η αριθ. Φ10043/οικ.14226/431/24-3- 2017 εγκύκλιος - ΑΔΑ : ΨΔΕΝ465Θ1Ω-ΠΩ1). Σε περίπτωση που διακοπεί η παροχή μη μισθωτής εργασίας (διακοπή επαγγελματικής δραστηριότητας στη ΔΟΥ), τότε καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές μισθωτού μηχανικού, σύμφωνα με τα ανωτέρω.
ε) Στις περιπτώσεις μελών του ΤΕΕ που έχουν τραπεί σε άλλο επάγγελμα, δηλαδή δεν απασχολούνται ως μηχανικοί και παρέχουν μισθωτή εργασία, (για παράδειγμα απασχολούνται ως υπάλληλοι γραφείου) ή μη μισθωτή εργασία, (για παράδειγμα ασκούν εμπορική δραστηριότητα), αλλά εξακολουθούν να παραμένουν μέλη του ΤΕΕ, δηλαδή διατηρούν την ιδιότητα, καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 1 του ν. 4387/2016 (σχετική η αριθ. Φ10043/οικ.14226/431/24-3- 2017 εγκύκλιος - ΑΔΑ : ΨΔΕΝ465Θ1Ω-ΠΩ1).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο 38,5% οι θετικές αξιολογήσεις για την κυβέρνηση
«Το πιο πιθανό είναι να ανταποκριθώ»
Από τον ιδεολογικό αποκλεισμό στη σύγκλιση με τον κεντροαριστερό χώρο
Πότε αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τον Νίκο Ανδρουλάκη
Το σχόλιο με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση — και το αποδεικνύει
Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια» - Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Σπάει καθημερινά τα δικά του ρεκόρ γραφικότητας ο υπουργός Υγείας, μήπως τελικά στόχος του είναι να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες», απαντάει το ΠΑΣΟΚ
31 άτομα μεταφέρθηκαν για πρώτες βοήθειες - Αμέσως ενεργοποιήθηκε μηχανισμός υποδοχής και παροχής βοήθειας από τις ελληνικές αρχές
Ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα την πολιτική του διακήρυξη - Περιγράφει ως «κρίσιμη πολιτική αναγκαιότητα» την σύγκλιση των τριών ρευμάτων της Αριστεράς του 20ού αιώνα
«Η σταδιακή επανένταξη 14 ανακατασκευασμένων συρμών, θα συμβάλει στη μείωση των χρονοαποστάσεων»
«Παραμένω συνεπής, άλλοι άλλαξαν» σημειώνει ο ευρωβουλευτής
Ο χαιρετισμός της τ. Προέδρου της Δημοκρατίας στην παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος 2026
«Είναι μία πρόταση η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε λουκέτα χιλιάδων επιχειρήσεων μικρομεσαίων» σημειώνει η υπουργός Εργασίας
Τι ισχύει για τις μεγάλες αλυσίδες
Ισχυρή αύξηση εισροών το 2025 - Εύθραυστη διεθνής εικόνα και ανησυχία για ποιότητα επενδύσεων
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.