Πολιτικη & Οικονομια

Να σέβεσαι, Γερούν, να σέβεσαι!

Από τον Προτεσταντισμό ως τον Σπαλιάρα είναι μερικά ποτάκια και κορίτσια δρόμος, φίλε! 

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
346247-719098.jpg

Το 1969 ο Τζορτζ Μπεστ, σύμφωνα με δήλωσή του, εγκατέλειψε τα ποτά και τις γυναίκες παθαίνοντας αυτό που το προσδιόρισε ως... «Ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά της ζωής μου». Αυτό δηλαδή που κανονικά έπρεπε να «πάθουμε» κι εμείς οι νότιοι, σύμφωνα με τον Γερούν, αλλά διαρκείας, ώστε να μη φαλιρίσουμε. Βέβαια, ο αθεράπευτα ηδονιστής και αυτοκαταστροφικός Μπεστ συνέχισε να υπερασπίζεται το «σπορ»: «Ξόδεψα το 90% των χρημάτων μου σε ποτά, γυναίκες και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα». Προτεστάντης σαν τον Γερούν; Αγγλικανός; Καθολικάκιας; Ορθόδοξος σαν εμάς που τα κάναμε και κάμπριο; Λάτρης δηλαδή πέραν των Stones και της «Συμπάθειας για τον Διάβολο», ίσως και του Χρηστάρα Κυριαζή του «Οι γυναίκες, τα ποτά και τα ξενύχτια έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια»; Άθεος; Δεν ξέρω τι διάολο ήταν ο «Γιώργαρος ο Άριστος», πάντως και την μπαλάρα του την έπαιξε και τη ζωή του καλύτερα κι από κάποιους από εμάς τους νότιους τους «κηφήνες» την έζησε, μέχρι να «αποδημήσει» σε τόπους χλοερούς. Τι κι αν έφυγε γρήγορα, Γερούν μας; Όλοι θα φύγουμε κάποτε.

Χμ; Αν και Ολλανδός, συντοπίτης δηλαδή του Ντάισενμπλουμ και θαμώνας επίσης του κοσμικού κέντρου «Ουρανός», ο Γιόχαν Κρόιφ έπαιξε επίσης μπαλάρα σαν τον Τζορτζ και σπατάλησε επίσης πνευμόνια και λεφτά. Αν και το δικό του πάθος ήταν η Μαρλμποριά η κόκκινη, τώρα που το σκέφτομαι. Κι ο Μπεστ, κι ο Κρόιφ, κι εμείς, βάσει των συλλογισμών του Γερούν έχουμε, παρά τους γεωγραφικούς διαχωρισμούς, πολλά κοινά που μας ενώνουν. Ήμασταν και είμαστε γλεντζέδες. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να αυτοπροσδιορίζεσαι ή να σε προσδιορίζουν στην Ευρώπη του Γερούν σήμερα. Εσείς κι εμείς, εμείς κι αυτοί, μύλος.

Τα παραπάνω τα έγραψα προς επίρρωση όσων θεωρούν πως ο Ντάισελμπλουμ με τις δηλώσεις-μομφές για τους σπάταλους νότιους ή ο Βίλντερς ο ακροδεξιός, που επίσης μας τα χώνει για τεμπελχανία –ευτυχώς και οι δυο μαυρίστηκαν ανηλεώς στις πρόσφατες εκλογές κι έτσι εξηγούνται και τα νευράκια του Γερούν– εκπροσωπούν την Ολλανδία. Καθόλου! Από το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Βεερμέρ, ως τον Κρόιφ, τους πολυαγαπημένους μου Nits –μπαντάρα– και εκείνη την εκπομπή του Άντονι Μπουρντέν που πήρε σβάρνα όλα τα μπαρ του Άμστερνταμ με καταπληκτικές μουσικάρες, γκομενάρες και μέθυσους έξω καρδιά Ολλανδούς να χορεύουν τουίστ (ψάξε την), τέτοια και καλύτερη, και συγγενής μας, είναι η αληθινή Ολλανδία. Κι η Αγγλία του Μπεστ, όχι της Τερέζας Μέι, κι η Ελλάδα του Μαχλά. Άτσα τρίπλα, μιας κι ο Νικόλαος έπαιξε την μπάλα της ζωής του και στην Κρήτη με τον ΟΦΗ και στην Ολλανδία με τον Άγιαξ (Χρυσό Παπούτσι το 1996).

Να σέβεσαι επομένως, Γερούν, που θα έλεγε κι η κερκίδα. Κι όχι αυτό το «νταϊσελμπλουμιλίκι» το κυριολεκτικά -δεν φταίω εγώ, αυτός αυτοπροσδιορίστηκε νηφάλιος- το «ξενέρωτο», που μας υπέδειξε ο «ζελεδάκιας». Δεν αντέχω να μην του ρίξω μια κάρτα με αυτό το φλωροwet λουκ που κυκλοφορεί, σαν κάμακας στην νήσο Κω, δεκαετία ’80, ντίσκο «Heaven», τίγκα στις Ολλανδέζες ήταν. Κι ας προσπαθεί να το κρύβει με κοστουμιές χάι σικ, που με τέτοιο χτένισμα, θα έπρεπε να φοράει παντελόνια μπάγκι-καρότο Αμερικανίνο. Ε, μα! Α, η Άθενς Βόις νομίζω του απάντησε εξαιρετικά του Γερούν: «Ναι, ρε Γερούν, έτσι κάνουμε εμείς στο Νότο, στα ποτά και στις γυναίκες τα τρώμε, πού ήθελες; Εσύ όμως, που είσαι και υπεύθυνο άτομο, μήπως μπορείς να μας πεις γιατί έμεινε το δικό σου κόμμα μισό στις εκλογές;». Λαϊκά ας μεταφράσω: «Άντε εμείς οι Νότιοι οι παρτάκηδες, να μην έχουμε όρεξη να ακούμε τις παπάρες σου, αλλά ούτε κι οι δικοί σου, ρε αγόρι, να μην σε θέλουν;».

Βέβαια, βάσει «θεωρίας» Γερούν, η μπηχτή πάει σε όλο το έθνος μας, άρα και στον Σπαλιάρα – μεταξύ μας όσο και ό,τι και να γράφω εγώ ή να λέει ο Γερούν, αν δεν βάλεις και λίγο Survivor, προσοχή δεν τραβάς. Γιατί έτσι επιτέλους με «πολιτικά εργαλεία» και «Γερούνδια» ανάλυση διαφωτιζόμαστε, γιατί ο Γιάννος ο six pack ψάχνει την τύχη του στον Άγιο Δομήνικο: υπολογίζω πως 4.000 γκομενάκια θέλουν και τουλάχιστον 4.000 ποτά για ψηστήρι, να τη η χρεοκοπία, δεν θέλει και πολύ να μπεις μέσα από το πάθος σου. Αυτό μας κάρφωσε ο Γερούν, τέτοια κατηγόρια. Ότι εδώ στο Νότο είμεθα μόνο ξύδια και ποδόγυρο. Πρόχειρος και αδιάβαστος ή δεν του τα μετέφεραν καλά οι σπιούνοι του. Γιατί μόνο με εικόνες από Βαγγέλα Γιαννόπουλο στης Λίτσας της Γιαγκούση –δηλαδή, ρε Γερούν, αν ρίχναμε τουλίπες στα μπουζούκια ολλανδέζικες αντί ελληνικές γαρδένιες, θα μας συγχωρούσες;– υψηλή ανάλυση δεν κάνεις. Ούτε μόνο τον Λάκη Λαζόπουλο του «Παπαθεμελή, Παπαθεμελή, απόψε το κορμί μου ένας ναύτης αμελεί» να παιανίζει στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα, ώστε τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια να βαράνε ως το ξημέρωμα και να μη σταματούν στις 2, θα καταλάβεις τι έγινε. Διάβασε, Γερούν, ψάξε καλύτερα, μην αναπαράγεις στερεοτυπικές αφηγήσεις ομοίων σου.

Και πού και πού σφίγγε και κανένα μαρτινάκι – τέτοιον σε κόβω, να πάθεις και καμιά αλληλεγγύη, να γλυκάνει το μέσα σου, έτσι, βρε άνθρωπε, ενώνεται η Ευρώπη. Και δεν διαχωρίζεται σε θύρες σαν το ποδόσφαιρο και τους οπαδούς του, «ου γαμιόλες προτεστάντες» εναντίον «αϊ σιχτίρ, νότια σκουλήκια». Κι από δίπλα να ενισχύουν την παρεξήγηση ακροδεξιοί τύπου Βίλντερς ή αριστεροδεξιολαϊκιστές πατριώτες, Φιλελέ ή Βαρουφέ, σαν κάτι δικούς μας, που θέλουν να πάρουμε την «ομάδα» από το «γήπεδο». Γι’ αυτό, Γερούν, πρώτα μάθε μπαλίτσα. Μετά πού και πού πίνε κανένα ποτάκι, χτύπα κανένα γκομενάκι, δες το κι εσύ λίγο Νότιος. Και εμείς με τη σειρά μας θα ανταποδώσουμε. Δεν θα βγαίνουμε πρόωρες συντάξεις, θα φτιάξουμε επιτέλους ασφαλιστικό, θα περικόψουμε δημόσιο, ΔΕΚΟ και τα λεφτά για το μεταναστευτικό ή τα ΕΣΠΑ θα τα διαχειριστούμε με σύνεση και ως πρέπει. Θα ενωθούμε κοινώς, αγόρι μου, αντί να μπαίνουμε στα σόσιαλ και να σου μοιράζουμε μούντζες. Γιατί, προφανώς, τις τραβάει ο οργανισμός σου. Να σέβεσαι, Γερούν, να σέβεσαι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ