Λίγος Λουκιανός ακόμη
Τρεις γενιές τον κλάψανε, η καθεμία για τους δικούς της λόγους
Τελευταία φορά που τον είδα ήταν στις 6 Μαΐου του 1995, στη συνάντηση των παλιών Ρηγάδων στη Στροφυλιά η οποία οδήγησε τον Θέμο Αναστασιάδη στο γνωστό σχόλιο και τους Ρηγάδες στο γνωστό γιαούρτωμα. «Πολύ γέροι για ροκ εν ρολ, πολύ νέοι για να ξεχάσουμε» έγραφε το αφισάκι – και παραμένουμε, φίλε μου. Καθόταν αριστερά στο βάθος, σ’ ένα τραπέζι κοντά στην τζαμαρία κι εξιστορούσε στην Χριστίνα Πουλίδου πώς είχε πρόσφατα εγχειριστεί από τον Γιακούμπ και πόσο είχε στενοχωρηθεί που τον υποχρέωσε να σπάσει το ματάκι που φορούσε στο λαιμό, γιατί η αλυσίδα δεν είχε κούμπωμα κι έπρεπε οπωσδήποτε να αφαιρεθεί για το χειρουργείο.
Παραπάνω από μια δεκαετία νωρίτερα, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου τραγουδούσε με τη σπαθάτη φωνή της από τη σκηνή του Ελεύθερου Θεάτρου το «Γιατί Λουκιανέ - γιατί βρε χριστιανέ;», τότε που ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, εξοργισμένος με την κατάσταση στα πανεπιστήμια, κατονόμασε τον φταίχτη με ένα υπέροχο lapsus: «Ο Κελαηδόνης»!
Έκτοτε βγήκαν κι άλλοι που κελάηδησαν λαμπρά σε τόπο και σε χρόνο. Δεσπόζει στ’ αυτιά μου ο Νίκος Πορτοκάλογλου κι από την εξωτερική έρχεται κι ο Φοίβος Δεληβοριάς, αν εκμεταλλευτεί σωστά το πλεονέκτημα που του δίνει η φύση του. Ο Κηλαηδόνης δεν άνοιξε, μου φαίνεται την πόρτα, για να πετάξει φεύγοντας τα κλειδιά στον υπόνομο. Απεναντίας.
Τρεις γενιές τον κλάψανε, η καθεμία για τους δικούς της λόγους. Πιστεύω όμως ότι σύντομα θα προστεθεί και μια τέταρτη και μια πέμπτη και μια έκτη κ.ο.κ. Έτσι όπως έγινε με τη Βουγιουκλάκη, έτσι όπως έγινε και με τους άγιους Πάντες της μαυρόασπρης ελληνικής κωμωδίας. Σ’ αυτό το Πάνθεον, που δεν ξέρω πώς να το ονομάσω, οι θέσεις είναι λιγοστές και δίδονται με κριτήρια που ούτε αυτά ξέρω πώς λέγονται. Τα διαισθάνομαι ωστόσο, τα σέβομαι και περιμένω να μελετηθούν και να αποκωδικοποιηθούν, ούτως ώστε να αποκτήσουμε κάποτε μια σαφέστερη και σχολιασμένη ιδέα για τα εθνικά μας χαρακτηριστικά, έστω στην πιο αλέγρα τους βερσιόν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Πρόταση συμβιβασμού για τη Γάζα, στήριξη σε Δανία–Γροιλανδία και μήνυμα εκτόνωσης στις ευρωατλαντικές σχέσεις
Στο 16% το προβάδισμα, στο 50% η δημοφιλία Καρυστιανού
Με αφορμή φερόμενες πωλήσεις ακινήτων σε Βούλγαρους επενδυτές
Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε για τεχνική λύση, βοσκοτόπια, ελέγχους ΕΕ και διαχρονική εγκατάλειψη
Έτος ορόσημο το 2025 - Πώς η ψηφιοποίηση και το gov.gr διπλασίασαν τους εγγεγραμμένους δωρητές
Στην κηδεία ο Βασίλης Κικίλιας - Στο νοσοκομείο παραμένει 50χρονη λιμενικός
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναλύει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους
Για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που ψάχνουν σοβαρή εναλλακτική, και όχι άλλο ένα αριστερό πείραμα, είναι καταστροφή
Μια προσωπική συζήτηση μακριά από την επικαιρότητα για το οικονομικό-πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας και το αύριο της χώρας. Αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ελλάδα 1953-2024 - Χρόνος και Πολιτική Οικονομία».
Τετραήμερες εργασίες, με εισήγηση Χαρίτση και ψηφοφορίες για θέσεις και πολιτική απόφαση
Εντός Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο - Σε εφαρμογή το ΕΡΓΑΝΗ 2 και νέο πρόγραμμα για 10.000 γυναίκες
Θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες
Σημαντικές απώλειες για ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση
Ανοιχτά αύριο 22/1 τα σχολεία
Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας
Τι ξεκαθαρίζουν οι αρμόδιες πηγές
Μια καθαρά πολιτική επιλογή και τοι στοίχημα της νέας δημοτικής αρχής
Ο Birnbaum απορεί μπροστά στην άγνοια και στην αγνόηση του «αιματηρού 20ού αιώνα»· μπροστά στο ότι η αριστερά είναι έτοιμη να επαναλάβει τα ίδια λάθη, τις ίδιες φρικαλεότητες.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.