- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ενημερωτικό σημείωμα και ειδοποιητήρια πληρωμής τα οποία περιλαμβάνουν τα στοιχεία εισοδήματος του έτους ελέγχου, την ανάλυση της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς, τις εκκρεμείς απαιτήσεις ή τις καταβολές από ενδεχόμενες ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και τον πίνακα των πρόσθετων προσαυξήσεων ή μειώσεων στέλνει αυτές τις μέρες ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, πήρε τη θέση των ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ) σε όλους τους ασφαλισμένους.
Μερικά βασικά δεδομένα
- Όλοι οι ασφαλισμένοι θα κατάβάλλουν εισφορές με βάση το καθαρό φορολοητέτο εισόδημα του 2015.
- Τα ειδοποιητήρια είναι ατομικά και περιλαμβάνουν ασφαλιστικές εισφορές μόνο για το αναφερόμενο χρονικό διάστημα.
- Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων θα πληρώσει αυξημένα, "τσουχτερά" ασφάλιστρα.
- Από 1/1/2017 η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών πραγματοποιείται μηνιαία με καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα.
- Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής, οι εισφορές επιβαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις (Ν.4158/13).
Τα ειδοποιητήρια αναλυτικά
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια περιλαμβάνουν τα εξής στοιχεία:
1. Στο πεδίο ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ αναφέρεται το ποσό που αναλογεί σε επιβάρυνση λόγω εκπρόθεσμης εξόφλησης εισφοράς.
2. Στο πεδίο ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ αναφέρονται οι καθυστερούμενες εισφορές, μετά την 1/1/17, χωρίς τις αναλογούσες επιβαρύνσεις, οι οποίες θα εμφανίζονται στο πεδίο ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ μετά την εξόφλησή τους.
3. Στο πεδίο ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ εμφανίζεται το συνολικό ποσό καταβολών που εκκρεμεί προς συμψηφισμό με επόμενη καταβολή.
4. Στον πίνακα ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ-ΜΕΙΩΣΕΙΣ αναφέρονται ποσά που προσαυξάνουν ή μειώνουν τη μηνιαία εισφορά βάσει ειδικών διατάξεων.
5. Οφειλές έως 31/12/2016 δεν περιλαμβάνονται προς το παρόν στα ειδοποιητήρια.
6. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθυνθούν στον αρμόδιο ανταποκριτή, στο αρμόδιο Περιφερειακό Τμήμα ΕΦΚΑ, να καλέσουν το τηλεφωνικό κέντρο (1555) ή να επισκεφθείτε τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Οργανισμού στον ιστότοπο www.efka.gov.gr.
7. Ενδεχόμενη μεταβολή των ατομικών στοιχείων ή του ύψους εισφορών που περιλαμβάνονται στο ειδοποιητήριο αναρτάται άμεσα στον Ατομικό Λογαριασμό Ασφαλισμένου, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο Aριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικά στοιχεία για κάθε συναλλαγή των ασφαλισμένων με τον Οργανισμό.
Πώς πληρώνονται
Η πληρωμή των εισφορών πραγματοποιείται σε τράπεζες και ΕΛΤΑ με τη χρήση του κωδικού εντολής πληρωμής, ο οποίος είναι ατομικός και χρησιμοποιείται για όσο χρονικό διάστημα ο ασφαλισμένος είναι υπόχρεος καταβολής εισφορών. Ο ίδιος κωδικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάθεση πάγιας εντολής χρέωσης λογαριασμού σε τράπεζα της επιλογής του ασφαλισμένου. Η πάγια εντολή δεν εκτελείται όταν το ανώτατο όριο ποσού που έχει ορίσει ο ασφαλισμένος είναι μικρότερο από το πληρωτέο ποσό ή όταν δεν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στον λογαριασμό κατά την ημερομηνία εξόφλησης.
Περισσότερες πληροφορίες
Περισσότερα στον τηλεφωνικό αριθμό 1555 και στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.