Πολιτικη & Οικονομια

Με απαξίωση κινδυνεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η μάχη για τη διαδοχή του Σουλτς στην προεδρία γίνεται με απαράδεκτες μεθόδους

67987-174763.jpg
Γιώργος Κύρτσος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
336571-699346.jpg

Σε μια περίοδο κατά την οποία ενισχύονται οι δυνάμεις των ευρωσκεπτικιστών και των αντιευρωπαίων σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει το λάθος μήνυμα με τον τρόπο που διαχειρίζονται συγκεκριμένοι πολιτικοί και οι πολιτικές τους ομάδες τη διαδοχή του σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν ισχύουν οι υπογραφές

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο η κρίσιμη ολομέλεια η οποία θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Μάρτιν Σουλτς αποχωρεί από την προεδρία σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας του οποίου τα δημοσκοπικά ποσοστά παραμένουν ισχνά, στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017.

Ούτως ή άλλως ο κ. Σουλτς δεν μπορούσε να παραμείνει στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εφόσον είχε υπογράψει, εκ μέρους της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεσμευτική συμφωνία με την οποία θα έμενε στην προεδρία τα πρώτα δυόμισι χρόνια της πενταετίας 2014-2019 και στη συνέχεια θα έδινε τη θέση του σε έναν ευρωβουλευτή προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Στη συνέχεια προσχώρησε σε αυτή τη συμφωνία και η ομάδα των Φιλελευθέρων υπό τον Γκι Φερχόφσταντ με το σκεπτικό ότι έπρεπε να συνεργαστούν οι φιλοευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες για να αποτρέψουν εξελίξεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη θέση των ευρωσκεπτικιστών και των αντιευρωπαίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο εκφράζει την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, έχει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά απέχει πολύ, όπως και η σοσιαλιστική ομάδα που είναι η δεύτερη ισχυρότερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την απόλυτη πλειοψηφία, γι’ αυτό είναι υποχρεωμένο να αναζητεί συγκλίσεις και συμφωνίες.

Η συμφωνία του Ιουνίου 2014 έχει σήμερα μεγαλύτερη πολιτική σημασία γιατί από τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 έχουν ενισχυθεί εντυπωσιακά οι ευρωσκεπτικιστές και οι αντιευρωπαίοι, με αποτέλεσμα να φτάσουμε και στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 με το οποίο οι Βρετανοί αποφάσισαν υπέρ του Brexit.

Ελιγμοί χωρίς αρχές

Τη συμφωνία του 2014 έσπασαν πρώτοι οι σοσιαλιστές, οι οποίοι αποφάσισαν δια βοής να στηρίξουν την υποψηφιότητα του επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Πιτέλα.

Πρόκειται για έναν Ιταλό πολιτικό, ο οποίος ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Ρέντσι και ειδικεύεται σε φλύαρες πολιτικές παρεμβάσεις που κάνουν τον δημόσιο λόγο των Ελλήνων πολιτικών να μοιάζει λιτός και μετρημένος. Στη συνέχεια απέσυρε την υπογραφή του από τη συμφωνία του 2014 και ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Φερχόφσταντ.

Ο τελευταίος εμφανίζεται σαν ο γνήσιος εκφραστής του ευρωπαϊσμού, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να διαπραγματευτεί την ένταξη του αντιευρωπαίου λαϊκιστή Μπέπε Γκρίλο και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων το οποίο ελέγχει, στην ομάδα των Φιλελευθέρων.

Ο Ιταλός πρώην κωμικός της τηλεόρασης «άδειασε» με την πρωτοβουλία του το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου και τον κ. Φάρατζ με τους οποίους συνεργάστηκε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  σε μια προσπάθεια να ενσωματωθεί στο πολιτικό σύστημα το οποίο καταγγέλλει και να πρωταγωνιστήσει στην ανάδειξη του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και γενικότερα στην κατανομή των αρμοδιοτήτων και των θέσεων ισχύος.

Ο Μπέπε Γκρίλο υποστηρίζει τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ιταλία για να αποχωρήσει η χώρα από την ευρωζώνη  ενώ ο Γκι Φερχόφσταντ υποστηρίζει την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τη συμπλήρωση της οικονομικής ένωσης με την πολιτική ένωση. Με τους χειρισμούς του ο κ. Γκρίλο έδειξε ότι δεν πιστεύει σε τίποτα, απλά θέλει να μετατραπεί σε παράγοντα της εξουσίας ενώ ο κ. Φερχόφσταντ έδειξε ότι δεν σέβεται την υπογραφή του και πως είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί τον ευρωπαϊσμό του προκειμένου να αναρριχηθεί στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ένταξη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στην ομάδα των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ματαιώθηκε, παρά τις προσπάθειες των δυο ανδρών, εξαιτίας της άρνησης της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών της ομάδας των Φιλελευθέρων να υποστούν τον απόλυτο πολιτικό διασυρμό συνεργαζόμενοι με τους αντιευρωπαϊστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα συμβεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άλλη εβδομάδα και εάν τελικά θα επικρατήσει ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία, κ. Ταγιάνι, ο οποίος έχει διατελέσει κυβερνητικός εκπρόσωπος την περίοδο Μπερλουσκόνι και ευρωπαίος επίτροπος ενώ σήμερα είναι ένας εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ισχυροί παράγοντες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στερούνται αξιοπιστίας και με τους χωρίς αρχές ελιγμούς τους συμβάλλουν στην ενίσχυση του αντιευρωπαϊσμού και του πολιτικού κυνισμού. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ