Πολιτικη & Οικονομια

12 ιστορικές γυναίκες πολιτικοί

Η συνεισφορά του γυναικείου φύλου στην πολιτική ήταν πάντα καθοριστική

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330457-683923.jpg

Από τους αιώνες προ Χριστού μέχρι την προεκλογική εκστρατεία της Hillary Clinton, η συνεισφορά του γυναικείου φύλου στην πολιτική ήταν πάντα καθοριστική.  Παρακάτω έχουμε σημειώσει δέκα από τις σημαντικότερες  πολιτικές προσωπικότητες γένους θηλυκού, προκειμένου να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας και ίσως να μάθετε κάτι καινούριο.

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

1. ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ (69-30 π.Χ.)

Η Βασίλισσα της Αιγύπτου και η τελευταία Φαραώ της ιστορίας είναι τόσο διάσημη και αινιγματική που αγγίζει τα όρια του μύθου. Κατά την διάρκεια της βασιλείας της κατάφερε να ενώσει την Αίγυπτο και να την κάνει να γνωρίσει ειρήνη και ανάπτυξη μετά από μία σκοτεινή εποχή εμφυλίου πολέμου. Σύναψε σχέσεις με τους δύο πιο ισχυρούς άνδρες πολιτικούς της εποχής, τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο ενώ χρωστάει μέρος της αθανασίας της στον William Shakespeare και το θεατρικό του έργο «Αντώνιος και Κλεοπάτρα».

ΕΛΙΣΑΒΕΤ Ι

2. ΕΛΙΣΑΒΕΤ Ι (1533-1603)

Βασίλισσα της Αγγλίας σε μία εποχή τεράστιων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών, ήταν εκείνη που είδε την χώρα να μετατρέπεται σε προτεσταντική. Κατά την κυριαρχία της κατάφερε να νικήσει το ισπανικό ναυτικό που είχε κυριεύσει τις αγγλικές ακτές, γεγονός που επέτρεψε στην Αγγλία να εξελιχθεί σε υπερδύναμη.

EMMELINE PANKHURST

3. EMMELINE PANKHURST (1858-1928)

Η βρετανίδα σουφραζέτα αφιέρωσε ολόκληρη την ζωή της στην προστασία και στην αύξηση των γυναικείων δικαιωμάτων. Διερεύνησε όλα τα είδη διαμαρτυρίας, από την βία, τις πορείες στους δρόμους μέχρι και τις απεργίες πείνας ενώ πέθανε  το 1928, μόλις τρεις μήνες πριν εδραιωθεί ο νόμος που επέτρεπε σε όλες τις γυναίκες άνω των 21 να ψηφίζουν στις εκλογές.

ELEANOR ROOSEVELT

4. ELEANOR ROOSEVELT (1884-1962)

Σύζυγος και πολιτική σύμβουλος του προέδρου της Αμερικής F.D. Roosevelt , η Eleanor συνετέλεσε σημαντικά στην πρόοδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας, θέμα στο οποίο είχε αφιερώσει ολόκληρη την πολιτική της καριέρα. Ως επικεφαλής  της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, βοήθησε στην σύνταξη της διακήρυξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 1948. 

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

5. ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ (1920-1994)

Λαμπρότατη προσωπικότητα, ίσως διφορούμενη αλλά αγαπητή σε χιλιάδες ανθρώπους και όχι μόνο Έλληνες. Η Μελίνα αντιστάθηκε σθεναρά στο καθεστώς της Χούντας, πάλεψε για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της  προσπαθώντας να εισάγει τον πολιτισμό και την θεατρική αγωγή στα ελληνικά σχολεία.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΙΙ

6. ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΙΙ (1926-)

Η Βασίλισσα της σύγχρονης Αγγλίας δεν είναι μόνο η μονάρχης που έχει μείνει περισσότερο καιρό στην εξουσία αλλά πλέον αποτελεί ένα σύμβολο της χώρας, όπως τα διώροφα λεωφορεία και οι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι.

ΙΝDIRA GANDHI

7.ΙΝDIRA GANDHI (1917-1984)

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας, βρισκόταν στην εξουσία από το 1966 μέχρι το ’77 και από το 1980 μέχρι το ’84. Κατηγορήθηκε για απολυταρχικές τακτικές και τελικά κατάφερε τελευταία στιγμή να αποφύγει πραξικόπημα του στρατού με το να συμφωνήσει σε εκλογές στο τέλος του ’77. Τελικά εκτελέστηκε το 1984 από τους σωματοφύλακές της μετά την άλωση εξ εφόδου του Χρυσού Ναού της Ινδίας.

EVA PERON

8. EVA PERON (1919-1952)

Η Eva Peron, ή Εβίτα όπως είναι πιο γνωστή, ήταν η πρώτη κυρία της Αργεντινής και  μία πολύ ισχυρή πολιτική προσωπικότητα.  Εξαιρετικά αγαπητή στις  φτωχότερες κοινωνικές τάξεις, πάλεψε για τα δικαιώματα των αδυνάμων και των γυναικών. Οι αντίπαλοι του συζύγου της όμως σε συνδυασμό με τον αργεντινό στρατό την θεωρούσαν απειλή και την κατηγορούσαν για φασιστικές κινήσεις προς την εξουσία. Τελικά πέθανε μόλις σε ηλικία 32 ετών από καρκίνο.

MARGARET THATCHER

9. MARGARET THATCHER (1925-2013)

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας αποτελεί μέχρι σήμερα αντικείμενο έντονων συζητήσεων και διαφωνιών. Η πολιτική της είχε ως επίκεντρο την προσωπική ευθύνη του κάθε πολίτη και η ίδια πίστευε στην δύναμη των ελεύθερων αγορών. Δεν υποχωρούσε ποτέ από τις απόψεις ή τις τακτικές της, ακόμα και όταν προξένησε την αύξηση ανεργίας στην χώρα της στα 3 εκατομμύρια.

BENAZIR BHUTTO

10. BENAZIR BHUTTO (1953-2007)

Η πρώτη πρωθυπουργός Μουσουλμανικής χώρας, βοήθησε στην αντικατάσταση της δικτατορίας του Πακιστάν με δημοκρατία όταν εκλέχτηκε το 1988. Προσπάθησε να φέρει ριζικές αλλαγές στα κοινωνικά δεδομένα προστατεύοντας τις γυναίκες και τους φτωχούς, όμως δολοφονήθηκε το 2007.

ANGELA MERKEL

11. ANGELA MERKEL (1954-)

H καγκελάριος της Γερμανίας και πρώην ερευνήτρια είναι από τις πιο μισητές φυσιογνωμίες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής του σήμερα όμως σίγουρα έχει κάνει την παρουσία της αισθητή.

HILLARY CLINTON

12. HILLARY CLINTON (1947-)

Δεν κατάφερε να υπάρξει η πρώτη γυναίκα πλανητάρχης, παρά το γεγονός πως αποτελούσε την πιο ικανή υποψήφια των τελευταίων δεκαετιών όμως το έργο της Hillary Clinton για την Αμερική εξακολουθεί να είναι τεράστιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ