Πολιτικη & Οικονομια

Νέα εμπόδια στη σύνταξη συμβολαίων καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
323516-666192.jpeg

Την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων έχουν προκαλέσει τρεις διατάξεις που βρίσκονται σε ηλεκτρονική διαβούλευση, με τις οποίες «όχι μόνον δεν μειώνονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τη σύνταξη συμβολαίων επί ακινήτων, αλλά αναβιώνουν ή εφευρίσκονται πρόσθετα αξεπέραστα εμπόδια στη σύνταξή τους, και νέες “επιθεωρήσεις” ακινήτων με σημαντικές δημοσιονομικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις».

Ειδικότερα πρόκειται για τις εξής:

Βεβαίωση ΟΤΑ περί μη οφειλής ΤΑΠ

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, με το άρθρο 89 του σχεδίου νόμου  «Αυτοτελής υπηρεσία εποπτείας Ο.Τ.Α. ρύθμιση θεμάτων Ο.Τ.Α. και άλλες διατάξεις» επαναφέρεται σε ισχύ ως υποχρεωτικό προαπαιτούμενο για τη σύνταξη οποιασδήποτε πράξης μεταβίβασης ακινήτου η μοναδική βεβαίωση που είχε καταργηθεί για να περιοριστεί η γραφειοκρατία στα συμβόλαια: Η βεβαίωση του ΟΤΑ περί μη οφειλής ΤΑΠ, και μάλιστα με ποινή ακυρότητας ολόκληρου του συμβολαίου.

«Εδώ πρέπει να προστεθεί ότι η τυχόν παράλειψη του συμβολαιογράφου ή της υπηρεσίας του Δήμου δεν έχει ως μοναδική συνέπεια το να «τινάζει στον αέρα» ολόκληρο το συμβόλαιο, και να καταστρέφει τους συμβαλλόμενους, αλλά με την επιμήκυνση της παραγραφής οφειλών προς ΟΤΑ από τα 5 χρόνια στα 20 (Ν. 4304/2014), οι Δήμοι θα αξιώνουν από τον ιδιοκτήτη τέλη 20ετίας που μπορεί να είναι και μεγαλύτερα από την αξία ολόκληρου του ακινήτου. Για τους λόγους αυτούς η παράλογη και δημευτική αυτή διάταξη πρέπει να απαλειφθεί από το σχέδιο νόμου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση

Βεβαίωση Μηχανικού περί αυθαιρέτων

Κατά την ΠΟΜΙΔΑ, με το άρθρο 64 του σχεδίου νόμου «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», που έχει τίτλο «Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού σε Δικαιοπραξίες, εγγραπτέες πράξεις και άδειες λειτουργίας», η υποχρεωτική επισύναψη βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρέτων κατασκευών επεκτείνεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομιάς ή κληροδοσίας, αλλά και στις μεταγραφές κατακυρωτικών εκθέσεων πλειστηριασμών και δικαστικών αποφάσεων επιδίκασης ακινήτου.

Επίσης, συνεχίζει, επεκτείνεται έμμεσα και στις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων, αφού αξιώνει την επισύναψη σχετικής βεβαίωσης σε κάθε αίτηση αδειοδότησης λειτουργίας, την ίδια στιγμή που το υπό κατάθεση σν του Υπουργείου Οικονομίας «Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» θεσμοθετείται η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης όλων των επιχειρήσεων.

«Οι διατάξεις αυτές δεν παρεμποδίζουν απλώς τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων, αλλά εξοργίζουν τους πολίτες, μεταβάλλουν τους συμβολαιογράφους σε συλλέκτες άπειρων εγγράφων και κινδυνεύουν να μετατρέψουν τη χώρα σε απέραντο "νεκροταφείο ακινήτων", όπου τίποτε δεν θα πωλείται, ούτε θα ενοικιάζεται, ούτε θα κληρονομείται», συμπληρώνει.

Περιοδικοί έλεγχοι της «ταυτότητας κτηρίων»

«Με το άρθρο 22 του ίδιου ν/σ, οι διατάξεις περί της διαβόητης ελληνικής “πατέντας” που ονομάζεται «ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων» προβλέπουν υποχρεωτικό επανέλεγχο όλων των κτηρίων ανά πενταετία και των κατοικιών ανά επταετία, καθιστώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας κυριολεκτικά "φόρου υποτελείς" στους ιδιώτες μηχανικούς που θα πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους επ΄αμοιβή σε όλα τα σπίτια και όλα τα κτίρια, και φυσικά ανοίγοντας νέο λαμπρό πεδίο δόξης στην διαφθορά και τη συναλλαγή», καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ.

Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς ζητεί  την απάλειψη των νέων ρυθμίσεων των άρθρων 22 και 64 του υπό διαβούλευση σ.ν. του ΥΠΕΚΑ, «καθόσον δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά αποκλειστικά και προφανέστατα τα συμφέροντα εκείνων που θα εκδίδουν τα σχετικά πιστοποιητικά».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ