Πολιτικη & Οικονομια

Οι 4 ενστάσεις των δανειστών: Κάποιοι υπουργοί δεν είναι σοβαροί

Βρυξέλλες προς Αθήνα: Πάρτε τα μέτρα για τα οποία έχετε δεσμευτεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319509-628563.jpg

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, τονίζει σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σχετικά με το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα συζητήσει την πορεία της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. «Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης. Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, κορυφαία πηγή της Ευρωζώνης αναφέρει πως ακόμη δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών, κάνοντας λόγο για συνολικά τέσσερα αγκάθια-τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

  1. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να πάρει μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 (στο 1% του ΑΕΠ), αλλά ακόμη δεν έχει κάνει τίποτα για αυτό. Πρέπει να τα προσδιορίσουμε.
  2. Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό, η ίδια πηγή αναφέρει πως έχει σημειωθεί μεν πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμη διαφορές που πρέπει να υπερκαλυφθούν. Σημείωσε ακόμη ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η ηλικία συνταξιοδότησης, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η περίοδος καταβολής εισφορών. Τόνισε, επίσης, ότι στόχος είναι να φτιαχτεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα είναι θετικό για τον επίσημο τομέα της οικονομίας.
  3. Προϋπόθεση κατά τον αξιωματούχο για να κλείσει η αξιολόγηση είναι το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και ότι πρέπει να λειτουργεί πριν αυτή ολοκληρωθεί. Πάντως, για το ζήτημα, εκκρεμεί σημαντικό μέρος της νομοθεσίας που πρέπει να ρυθμιστεί, γιατί μεγάλο μέρος του δημοσίου θα κληθεί να συμμετέχει στο ταμείο.
  4. Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τους διορισμούς κομματικών στελεχών στο Δημόσιο, αναφερόμενος στην πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα και μιλώντας για κάποια «βασικά υπουργεία» και υπουργοί στην Ελλάδα που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει σοβαρά τις αποφάσεις του Ιουλίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ