Πολιτικη & Οικονομια

Πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή το σύμφωνο συμβίωσης

Στις βελτιωτικές ρυθμίσεις δεν συμπεριλήφθη η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315849-623271.jpg

Ψηφίστηκε με βελτιωτικές ρυθμίσεις το σύμφωνο συμβίωσης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη β’ ανάγνωση του σχετικού νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Τρίτη με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής.

Τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο δήλωσαν, εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, ενώ η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Το ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε ότι θα διαφοροποιήσει τη θετική του στάση, αν ο υπουργός υιοθετήσει σωρεία τροπολογιών που έχουν κατατεθεί. Κατά του Συμφώνου Συμβίωσης τάχθηκαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, το οποίο ωστόσο επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου. Κριτική κατά του νομοσχεδίου άσκησαν και οι κυβερνητικοί εταίροι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Όσον αφορά στο άρθρο 12, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος διαβεβαίωσε ότι «το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια», ενώ ξεκαθάρισε ότι «οι φόβοι που εκφράστηκαν ήταν αβάσιμοι». Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει την τροπολογία που κατέθεσαν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητείται η κατάργηση του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί την «ασέλγεια παρά φύση» μεταξύ ανδρών και προβλέπει προϋποθέσεις για το αξιόποινο.

Ο κ. Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε ότι «είναι προβληματική η διάταξη 347 του Ποινικού Κώδικα, γιατί αφορά μόνον άνδρες» και επισήμανε ότι «η κανονιστική της εμβέλεια καλύπτεται από το άρθρο 339 που αφορά αποπλάνηση ανηλίκων», ενώ σημείωσε ότι είναι σε αχρηστία το άρθρο 342 για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια.

Σύμφωνα με τις αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης, στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου που αφορά τις «μωρομάνες» κρατούμενες, ορίζεται η δυνατότητα για κατ’ οίκον περιορισμό σε μητέρες που το παιδί τους θα έχει ηλικία μέχρι 8 ετών, και όχι 5 όπως αρχικά προβλεπόταν, ενώ το δικαίωμα αυτό θα έχουν πλέον και όσες καταδικάζονται για κακουργήματα με ποινές μέχρι 10 ετών και δεν θα αφορά περιπτώσεις μόνο για πλημμελήματα.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το άρθρο 42, για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους, η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι θα υπάρχει σύμφωνη γνώμη και του ανακριτή και του εισαγγελέα, και σε περίπτωση διαφωνίας θα αποφαίνεται το δικαστικό συμβούλιο.

Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποσαφήνισε τη διάταξη που αφορά την ατιμωρησία πράξεων παρακώλυσης της κυκλοφορίας, προσδιορίζοντας ότι ισχύει «εφόσον γίνεται για την προάσπιση ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος» και όχι μείζονος όπως αρχικά προβλεπόταν.

Κόντρα Κόκκαλη - Κατριβάνου

Η τοποθέτηση του εισηγητή των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης, πυροδότησε το κλίμα και προκάλεσε την άμεση αντίδραση, τόσο της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Κατριβάνου όσο και του βουλευτή του κόμματος, Σπυρίδωνα Λάππα.

«Το άρθρο 21 του Συντάγματος καταδεικνύει τον θεσμό της οικογένειας ως θεμέλιο συντήρησης και προαγωγής του έθνους. Επίσης το ελληνικό σύνταγμα προστατεύει την μητρότητα. Δεν πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας; Υπάρχει μητρότητα στους άνδρες;» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης. «Ο λόγος σας είναι άκρως ομοφοβικός», αντέδρασαν έντονα η κ. Κατριβάνου και ο κ. Λάππας.

«Όχι δεν είμαστε ομοφοβικοί. Είμαστε σύμφωνοι με το νόμο, τα ήθη και τα έθιμα μας. Σεβόμαστε τα δικαιώματα των άλλων αρκεί να μην βλάπτουν τους άλλους», απάντησε ο κ. Κόκκαλης, ενώ απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, είπε: «Επειδή η οικογένεια, η μητέρα και το παιδί προστατεύεται κ. υπουργέ από το ελληνικό Σύνταγμα, θα το βρείτε μπροστά σας. Είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.