- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παραδοχή ΔΝΤ: Το 2010 χρειαζόταν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Το «κούρεμα» έγινε πολύ αργά και αποδείχθηκε πολύ λίγο
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς, σε έκθεση, που εγκρίθηκε στις 7 Δεκεμβρίου από το ΔΣ του Ταμείου και δόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη δημοσιότητα, ότι έγιναν λάθη στο λεγόμενο ελληνικό πρόγραμμα, που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2010 χωρίς να περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητά του.
Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, η έκθεση αναφέρει ότι δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του φόβου διάχυσης της κρίσης, αλλά και της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στο χρέος της Ελλάδας. Ήταν συστημική εξαίρεση, τονίζεται.
«Για την Ελλάδα, το Ταμείο δεν μπορούσε να εκτιμήσει ότι το χρέος ήταν, κατά μεγάλη πιθανότητα, βιώσιμο, μια εκτίμηση που συνήθως απαιτείται για πρόσβαση σε χρηματοδότηση του Ταμείου σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Όμως, το ρίσκο των επιπτώσεων στο σύστημα διεθνώς, δοθείσης της έλλειψης - την εποχή εκείνη - προστατευτικών τειχών που θα απομόνωναν [δηλ. προστατευτικά] άλλα μέλη της ευρωζώνης, αποτέλεσε [ικανή] αιτιολόγηση για να μην απαιτηθεί μια επιχείρηση μείωσης του χρέους εξ αρχής ως προϋπόθεσης για συμφωνία [χρηματοδότησης] με το Ταμείο για εξαιρετική πρόσβαση», αναφέρεται στην έκθεση.
Όταν η ΕΚΤ ανέλαβε τη δέσμευση να κάνει ό,τι απαιτείται για να διασωθεί η ζώνη του ευρώ, και αφού πέρασαν δύο χρόνια αβεβαιότητας, άρχισε να αποκτάται ξανά η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, αναφέρεται στην έκθεση.
Συγκεκριμένα τονίζεται: «Συνολικά η εμπειρία αποκαλύπτει τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα προγράμματα που υποστηρίζει το Ταμείο όταν η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εξασφαλισμένη εκ των προτέρων. Όταν έγινε τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν πολύ αργά και αυτή απεδείχθη πολύ λίγη. Όταν τελικά αποφασίσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα (PSI) το “κούρεμα” ήταν μεγάλο για τους πιστωτές σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις, αλλά την ίδια στιγμή είχαν αυξηθεί και οι πιθανότητες να αποδειχθεί ανεπαρκές για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Η επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ για το πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές
Ολόκληρη η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας στο Athens Alitheia Forum
«Ενσαρκώνει τις κοινές μας αξίες: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα, κοινωνική ένταξη» σημειώνει ο πρωθυπουργός
«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκύπτουν βεβιασμένα συμπεράσματα ή δημόσιες κρίσεις»
«Κανένας καλύτερος από Μητσοτάκη» λέει το 54% των πολιτών
Η επαναλειτουργία του αγωγού Vardax ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια
Από τους 14.000 πριν μερικά χρόνια περνάμε στους 19.000 το 2026, τόνισε ο υπουργός
Η βασική διαφορά είναι το μέγεθος και ο τρόπος κατασκευής
Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ερευνητές αναζητούν λύσεις για την παραπληροφόρηση – Νέες προκλήσεις
Η ΝΔ στο 34,1% στην εκτίμηση αποτελέσματος, με υψηλή κυβερνητική στήριξη στην άμυνα και χαμηλή δυναμική για νέα κόμματα
Το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος αναμένεται να παραληφθεί εντός του 2027
Ισχυρά δημόσια οικονομικά και ανάπτυξη, η Ελλάδα κινδυνεύει από ενέργεια και γεωπολιτική αστάθεια
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
Τα μέτρα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας
Αλλαγές στους ΚΑΔ από την ΑΑΔΕ, οδηγίες στις επιχειρήσεις για επικαιροποίηση στοιχείων
Στην Ολομέλεια το πόρισμα της Εξεταστικής, καμία παρέμβαση υπουργών στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η Ιρανή ακτιβίστρια σε μια καθηλωτική συζήτηση για το σκοτάδι του θεοκρατικού καθεστώτος
Αιτήσεις συμμετοχής κατατίθενται έως και τις 6 Απριλίου 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.