Πολιτικη & Οικονομια

Η τελική λύση στο πρόβλημα του χρέους

27006-59247.jpg
Δημήτρης Ψυχογιός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
31293-70084.jpg

Η είδηση πέρασε στα ψιλά του δικτύου και των εφημερίδων πριν από καμιά δεκαριά ημέρες, στο διάστημα μεταξύ της διαρροής ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Ραγκούση και της κυβερνητικής εγκυκλίου περί αναστολής πολιτογραφήσεων μεταναστών πριν ακόμη η διαρροή γίνει δικαστική απόφαση: η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στο εξής όλοι οι σεφαρδίτες εβραίοι θα μπορούν να γίνονται ισπανοί πολίτες, αρκεί με ελάχιστες τυπικές διαδικασίες να αποδεικνύουν την καταγωγή τους – για παράδειγμα, να προκύπτει από τα επώνυμά τους η καταγωγή ή να μιλούν τα λαντίνο, την ισπανική διάλεκτο που κράτησαν ως γλώσσα τους από την εποχή που οι Καθολικοί Βασιλείς Ισαβέλλα και Φερδινάνδος τους έδιωξαν από την Ισπανία, το 1492, την ίδια χρονιά που έστειλαν και τον Κολόμβο να φθάσει στις Ινδίες πλέοντας δυτικά και φυσικά δεν έφθασε ποτέ.

Ως τώρα, ήταν τρομερά δύσκολο: έπρεπε όχι μόνο να αποδείξεις ότι είσαι σεφαρδίτης αλλά και να έχεις μείνει δύο ολόκληρα χρόνια στην Ισπανία, τόσο σκληρός είναι ο ισπανικός νόμος για την ιθαγένεια. Αν υπάρχει Χρυσή Αυγή στην Ισπανία, είναι σίγουρο ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια και ότι κάποιο νομικό κόλπο θα προσπαθήσει να βρει για να εκδικαστεί η ένστασή της στο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, κάποιο παραθυράκι θα βρουν στις ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Οι Σεφαρδίτες εγκαταστάθηκαν κυρίως στα εδάφη της Ενετικής Δημοκρατίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Θεσσαλονίκη ήταν η μεγαλύτερη πόλη τους. Δεν είμαι δυνατός στα εθνολογικά των ελληνοεβραίων αλλά από τις λίγες χιλιάδες έλληνες εβραίους οι περισσότεροι μάλλον είναι σεφαρδίτικης καταγωγής και θα μπορούν να γίνουν Ισπανοί πολίτες.

Αλλά μπορούν και άλλοι να επωφεληθούν: οι «Άραβες» που κατέκτησαν την Κρήτη το 827 μΧ ήσαν στην πραγματικότητα Ανδαλουσιανοί Ισπανοί, από την περιοχή της Κόρντοβας, που είχαν εξισλαμιστεί. Για λόγους που εγώ αγνοώ, επαναστάτησαν εναντίον του εμίρη τους το 818, ηττήθηκαν, πήραν τα καράβια τους και έφυγαν, 10.000-15.000 ψυχές, που σημαίνει πραγματική μετανάστευση μερικών χιλιάδων οικογενειών. Αφού περιπλανήθηκαν στις νότιες ακτές της Μεσογείου κουρσεύοντας, έφθασαν στην Αλεξάνδρεια και την κατέλαβαν. Όταν όμως τα νέα έφθασαν στη Βαγδάτη, ξεκίνησε ο χαλίφης με μεγαλύτερο στρατό, τους πολιόρκησε, ηττήθηκαν και έφυγαν να κατακτήσουν την Κρήτη· το πέτυχαν εύκολα και ίδρυσαν εκεί το ανεξάρτητο Εμιράτο της Κρήτης. Μετά από 140 χρόνια, το 961, το Βυζάντιο επανακατέκτησε την Κρήτη, το εμιράτο διαλύθηκε, ο Νίκων ο Μετανοείτε επανέφερε στην ορθή πίστη τους πρώην Ανδαλουσιανούς, οι οποίοι συνέχισαν να ζουν εκεί ως τις ημέρες μας. Νομίζω ότι οι Ισπανοί δεν θα δυσκολευτούν να παραχωρήσουν και σε αυτούς τους συμπατριώτες τους τα ίδια προνόμια με τους Σεφαρδίτες.

Είμαι σίγουρος ότι με το κατάλληλο lobbying μπορεί να πειστούν οι Ιταλοί να απονείμουν ιταλική ιθαγένεια στους συμπατριώτες τους πρώην υπήκοους της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, δηλαδή στους Κρητικούς που δεν θα είναι ισπανικής καταγωγής αλλά και στους Πελοποννήσιους, Αιγαιοπελαγίτες, και πολλούς άλλους. Η Αλβανία μπορεί να πράξει το ίδιο με τους Αρβανίτες, η Μακεντονίγια με τους ανύπαρκτους Σλαβομακεδόνες, η Βουλγαρία με τους Πομάκους, η Τουρκία με τους Τούρκους της Θράκης αλλά και τους Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες, η Ρουμανία με τους Βλάχους – και ας ψάχνει μετά η τρόικα να μαζέψει τα δανεικά από τους πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας που θα έχουν απομείνει. Το βρίσκω πολύ ρεαλιστικότερο σχέδιο για τη διαγραφή του χρέους από όσα προτείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Βαρουφάκης.

Θα μείνουν λίγοι αλλά εκλεκτοί: τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση, οι βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρος για να κυβερνήσει επιτέλους, οι μητροπολίτες για να μην αλλαξοπιστήσουν, το ΚΚΕ για να ολοκληρώσει την ανάγνωση των Απάντων του Ζαχαριάδη, ίσως και κάποιοι άλλοι που μου διαφεύγουν – και οι γηγενείς εβραίοι, φυσικά, οι λεγόμενοι Ρωμανιώτες που ούτε σεφαρδίτες είναι ούτε πείστηκαν από τον απόστολο Παύλο να γίνουν χριστιανοί, τότε που τους έβγαζε λόγους και τους έστελνε επιστολές – αυτοί είναι οι γνησιότεροι και για τούτο ατυχέστεροι Έλληνες.

Και καταλαβαίνουμε τώρα ότι το ημερολόγιο των Μάγια δεν προβλέπει την καταστροφή του κόσμου αλλά τη διάλυση της Ελλάδας – που όμως σε τελευταία ανάλυση είναι το ίδιο πράγμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ