Πολιτικη & Οικονομια

Συνέντευξη: Χρήστος Μιχαηλίδης

Υγεία για όλους

63576-718243.jpg
Άρης Γεωργίου
ΤΕΥΧΟΣ 390
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21967-49157.jpg

Γιατί κατεβαίνετε στις εκλογές;

Γιατί θεωρώ ότι αυτά που συμβαίνουν στη χώρα αποτελούν πρόκληση για κάθε πολίτη να πάρει θέση και να προτείνει λύσεις. Και εννοώ λύσεις που θα μας βγάλουν από το τέλμα και τη μοιρολατρία των μονόδρομων, χωρίς όμως να οδηγηθούμε στο άλλο άκρο της τυφλής έκρηξης και της επιδεικτικής αγωνιστικότητας.

Ως γιατρός στο δημόσιο τομέα, μιλήστε μας για το σύστημα Υγείας στην εποχή της κρίσης.

Σε αυτή την κρίση το σύστημα Υγείας έχει καίριο ρόλο, γιατί καλείται να σταθεί ανάχωµα απέναντι στον κίνδυνο της αρρώστιας και την απειλή της προσωπικής ή οικογενειακής κατάρρευσης που µπορεί να προκληθεί από τη σοβαρή ασθένεια. Για την κοινωνία καλείται να αποτελέσει φραγµό στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής που τροφοδοτείται από τις ανισότητες και το έλλειµµα αλληλεγγύης για τα µεγάλα συµβάντα της ζωής, όπως η αρρώστια και ο θάνατος. Σήµερα, περισσότερο από ποτέ, η χώρα χρειάζεται ένα ανθρώπινο, αποτελεσµατικό και δίκαιο σύστηµα Υγείας.

Επιγραμματικά ποιες είναι οι βασικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ στον τομέα της Υγείας;

Στρατηγικός στόχος μας είναι η προάσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με στόχο την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης όλων των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Βασικός μοχλός για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η καταγραφή των υγειονομικών αναγκών της χώρας για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, αλλά λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψιν και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας. Η πάταξη της σπατάλης στο σύστηµα Υγείας αποτελεί κοµβικό ζήτηµα.

Πάταξη όμως της σπατάλης δεν σηµαίνει «τυφλές» και «οριζόντιες» περικοπές. Τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, οι σφαιρικοί προϋπολογισμοί νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας, η διασφάλιση της ολοήμερης λειτουργίας των υποδομών υψηλής τεχνολογίας, η γεωγραφική ανακατανομή των υπηρεσιών υγείας και η περιφερειακή τους διαχείριση, η ενοποίηση νοσοκομείων και άλλων μονάδων με ουσιαστικά λειτουργικά κριτήρια, είναι μέτρα αποφασιστικής σημασίας για τα οποία αγωνίζεται η ΔΗΜΑΡ.

Τελικά, γιατί ΔΗΜΑΡ;

Καταρχάς, γιατί οι θυσίες που γίνονται μετά το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, για τον οποίο ευθύνονται τα δύο μεγάλα κόμματα, έπρεπε να κατανεμηθούν δίκαια. Πράγμα που δεν συνέβη. Επίσης, επειδή απορρίπτουμε την επιλογή ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη πρόταση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να ιδιωτικοποιηθούν σχεδόν τα πάντα και την τάση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζονται τις εξόφθαλμες παθογένειες του Δημοσίου στο όνομα της αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, ο μεγάλος χαμένος είναι η ιδέα του δημόσιου αγαθού. Εμείς πιστεύουμε ότι το Δημόσιο θα διασωθεί μόνο αν θεραπευθούν οι παθογένειές του. Και τέλος, επειδή δεν θέλουμε να βουλιάξει η χώρα μακριά από την Ευρώπη, για να ποζάρουμε ως «επαναστάτες» με φόντο τα ερείπια.

Ο Χ.Μ. είναι υπεύθυνος του τομέα Υγείας και υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθήνας με τη Δημοκρατική Αριστερά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.