Πολιτικη & Οικονομια

Ζωντανή βιβλιοθήκη

Ο Τάκης Σκριβάνος «διαβάζει» ένα ζωντανό βιβλίο για το AIDS

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19057-47672.jpg

Υπάρχει μια βιβλιοθήκη που στα ράφια της δεν έχει χάρτινα βιβλία, αλλά ανθρώπους. Οροθετικούς, γκέι, μετανάστες και πρόσφυγες, τραβεστί και λεσβίες, νάνους, αντιρρησίες συνείδησης, ανθρώπους με κινητικά ή άλλα προβλήματα, ό,τι μπορεί να οδηγήσει σε προκαταλήψεις. Λέγεται Ζωντανή Βιβλιοθήκη, τα βιβλία της είναι τα Ζωντανά Βιβλία και μπορείς να τα ρωτήσεις ό,τι σου κατέβει στο μυαλό. Με στόχο να καταπολεμηθεί κάθε στερεότυπο και ρατσισμός.

«Η φιλοσοφία της Ζωντανής Βιβλιοθήκης είναι απλή. Θέλει να στηρίξει έναν πολιτισμό που συμπεριλαμβάνει, αναγνωρίζει και εκτιμά την ποικιλομορφία» λέει η εθελόντρια Λουίζα Καραγεωργίου. Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια στα πρότυπα μιας ιδέας που γεννήθηκε στη Δανία, πηγαίνει κάθε τόσο και σε ένα διαφορετικό χώρο. Οι επισκέπτες-αναγνώστες κατευθύνονται αρχικά στη γραμματεία, παραλαμβάνουν τον κατάλογο των Ζωντανών Βιβλίων, επιλέγουν ποιο από αυτά θέλουν να διαβάσουν και συνομιλούν μαζί του για 20 λεπτά, με την προτροπή να το ρωτήσουν ό,τι ακριβώς θέλουν. Ό,τι ακριβώς τους ιντριγκάρει, χωρίς να το σκεφτούν. Με μια προϋπόθεση, όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης www.humanlibrary.gr: ο αναγνώστης οφείλει να επιστρέψει το Ζωντανό Βιβλίο στην ίδια πνευματική και φυσική κατάσταση που το δανείστηκε. Δεν επιτρέπεται να του προκαλέσει καμία ζημιά, να του τσαλακώσει τις σελίδες ή να θίξει την αξιοπρέπειά του/της με οποιονδήποτε τρόπο.

Με τον ίδιο τρόπο έγινε και η συζήτηση με το Ζωντανό Βιβλίο Ζαχαρία, ο οποίος είναι οροθετικός.

Πόσο χρόνων είσαι; 26.

Πότε έμαθες ότι είσαι οροθετικός; Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια.

Πώς το έμαθες; Τυχαία, είχα δώσει αίμα.

Και σε ειδοποίησαν μετά από κάποιο καιρό; Ήμουν στρατιώτης, η αιμοδοσία έγινε στο στρατόπεδο και η κατάσταση ήταν λίγο περίεργη. Μου έκαναν εισαγωγή στο στρατιωτικό νοσοκομείο και πολλές επανεξετάσεις χωρίς να μου εξηγούν το λόγο. Πέρασε κάτι από το μυαλό μου αλλά έβλεπα τους γιατρούς που έρχονταν με μάσκες, και γνωρίζοντας ότι δεν χρειάζεται μάσκα για έναν οροθετικό, έλεγα ότι θα είναι κάτι άλλο. Μέχρι που πήγα μια μέρα στον διευθυντή, του είπα ότι δεν είμαι 5 χρόνων παιδάκι και να μου πει τι συμβαίνει. Μου απάντησε ότι είμαι θετικός στον HΙV.

Πώς αισθάνθηκες; Στην αρχή έπαθα ένα σοκ. Ήταν και ο τρόπος που μου το ανακοίνωσαν, τελείως ξερά, χωρίς να ακολουθήσει κάποια υποστήριξη, κάποια συμβουλευτική διαδικασία. Γενικά όμως μετά ήμουν ψύχραιμος. Το πρώτο που ήθελα ήταν να ενημερωθώ ακριβώς τι σημαίνει ότι στο εξής θα ζήσω με τον ιό του AIDS. Και αποφάσισα ότι θα ζήσω με αυτό και θα ζήσω καλύτερα.

Ξέρεις πώς κόλλησες; Ναι, από σχέση.

Είσαι ομοφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος; Ομοφυλόφιλος.

Ξέρεις από ποιον κόλλησες; Ξέρω κατά 99%. Δεν μπόρεσα να τον βρω, αλλά κατέληξα διά της ατόπου απαγωγής.

Δηλαδή, δεν έχετε μιλήσει; Όχι. Είχαμε ήδη χωρίσει ένα χρόνο πριν το μάθω και είχαμε χωρίσει άσχημα, είχαμε κόψει επαφή, είχαμε αλλάξει τηλέφωνα και τέτοια. Έτσι κι αλλιώς όμως δεν ήταν σημαντικό για μένα να ρίξω κάπου τις ευθύνες, που οι μισές ήταν δικές μου. Όταν κάνεις συναινετικό σεξ χωρίς προφύλαξη η μισή ευθύνη είναι δική σου. Κι εκτός από αυτό, δεν είχα κανένα σκοπό να ασχοληθώ πολύ με το πού, το πώς και το γιατί, αλλά με το από εδώ και πέρα.

Η οικογένειά σου το ξέρει; Ναι, από την αρχή. Έτσι κι αλλιώς έπρεπε κάτι να τους πω, βλέπεις τη μία μέρα ήμουνα φαντάρος και την άλλη δεν ήμουνα.

Πώς το αντιμετώπισαν; Στην αρχή σοκαρίστηκαν κι εκείνοι, καθώς είχαν κάποια… πεπαλαιωμένη εικόνα για το θέμα, ενώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Με τα φάρμακα σήμερα το προσδόκιμο ζωής είναι σχεδόν σαν του μέσου όρου. Εάν εξαιρέσεις ότι πρέπει να παίρνω χάπια δύο φορές την ημέρα και να κάνω συχνά εξετάσεις, ζω μια φυσιολογική ζωή.

Δουλεύεις; Όχι, αλλά ψάχνω.

Σχέση έχεις; Ναι.

Είναι κι εκείνος οροθετικός; Όχι.

Ξέρει για σένα; Ναι.

Δεν φοβάται που είσαι οροθετικός; Κάνουμε σεξ με προφύλαξη. Και γνωριστήκαμε σε μια ΜΚΟ που ασχολείται με το θέμα. Δηλαδή, ήξερε για το AIDS, δε χρειάστηκε να μπω στη διαδικασία να του εξηγώ κ.λπ.

Πόσο καιρό είσαι Ζωντανό Βιβλίο; Ένα χρόνο.

Έχεις έρθει ποτέ σε δύσκολη θέση από κάποια ερώτηση που σου έκαναν; Μάλλον όχι. Κάποιος που δεν ξέρει για το AIDS, που δεν έχει συζητήσει ποτέ ξανά γι’ αυτό, είναι φυσικό να κάνει και κάποια ερώτηση με λάθος τρόπο. Υπάρχει άγνοια, την οποία δικαιολογώ. Ναι, θα έπρεπε και όλοι από μόνοι μας να ενημερωθούμε, αλλά και η Πολιτεία δεν κάνει και τίποτα σοβαρό γι’ αυτό.

Γίνε εθελοντής

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην εθελοντική εργασία. Μπορείς να βοηθήσεις με γραμματειακή υποστήριξη, τεχνική υποστήριξη του site, μεταφράσεις ή να γίνεις Ζωντανό Λεξικό (διερμηνέας) αν μιλάς αραβικά, γαλλικά, αγγλικά, νταρί, φαρσί ή ρωσικά. Μπορείς επίσης να φέρεις τη Ζωντανή Βιβλιοθήκη στον τόπο που ζεις, στο σχολείο σου, στο φεστιβάλ που συμμετέχεις, στο φορέα που δουλεύεις, κάνοντάς τη περισσότερο γνωστή.

Γίνε Ζωντανό Βιβλίο

Πρέπει να έχεις κάποια χαρακτηριστικά για να μπορέσεις να γίνεις ένα Ζωντανό Βιβλίο. Να είσαι συνεπής, ειλικρινής, να μπορείς να αντιμετωπίσεις κατάλληλα τη στερεοτυπική αντιμετώπιση από τρίτα πρόσωπα, να θέλεις να βοηθήσεις τους αναγνώστες σου να γνωρίσουν διαφορετικούς τρόπους, συνθήκες και στάσεις ζωής, να μπορείς να παρουσιάζεις με σαφήνεια όλα τα παραπάνω χωρίς να φαίνεται ότι κάνεις κήρυγμα. Να είσαι πρόθυμος να μιλάς με κάθε λογής ανθρώπους, να έχεις αυτοπεποίθηση όταν μιλάς με αγνώστους, να ξέρεις τα δικαιώματά σου και να μπορείς να μιλήσεις για αυτά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ